Τα βασικά είδη γυναικείων και αντρικών κουρεμάτων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

To http://www.flowmagazine.gr σε συνεργασία με τον Τζίμη Αθανασιάδη του Jimmy’s Hair Style σας παρουσιάζουν τα βασικά είδη και χαρακτηριστικά ανδρικού και γυναικείου κουρέματος. Τα κουρέματα δεν έχουν ηλικία και η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την ιδιοσυγκρασία και το στυλ του πελάτη. Οι ηλικιακές ομάδες που αναγράφονται είναι αυτές από τις οποίες συνήθως προτιμώνται και ταιριάζουν καλύτερα.

Αντρικά

Κλασσικό κούρεμα: Το μαλλί κόβεται ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι. Ο αυχένας καθαρός και οι φαβορίτες κοντές ως το βολβό του αυτιού. Το μήκος της φράτζας δεν ξεπερνά το μήκος των φρυδιών και κατ’ επιλογή του πελάτη τοποθετείται στο πλάι ή προς τα πίσω. Βαθμός Δυσκολίας: 1

Ηλικιακή ομάδα:50 και πάνω

Κοντό φιλαριστό: το μαλλί στον αυχένα (το μήκος) κόβεται μέχρι το ύψος του αυτιού και έρχεται το κομμάτι φιλαριστό από το ύψος των κροτάφων ως την κορυφή του κεφαλιού. Το πάνω τμήμα (κορυφή κεφαλιού ως το μπροστινό της φράντζας) έρχεται έναν πόντο πιο μακρύ, επίσης φιλαριστό. Οι φαβορίτες κοντές ως το βολβό του αυτιού.

Βαθμός Δυσκολίας: 4

Ηλικιακή ομάδα: 40-50

Flat top: Όλο το κομμάτι από αυχένα εως κροτάφους (συγκεκριμένα έως το ύψος των μηνίγγων) έρχεται πολύ κοντό (κουρευτική μηχανή-σκάλα 1). Από τα μηνίγγια μέχρι την κορυφή του κεφαλιού και περιμετρικά γύρω-γύρω από το κεφάλι έρχεται σβηστό σταδιακά προς μακρύ έτσι ώστε να δημιουργήσει γωνία. Από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το μέτωπο το μαλλί κόβεται στον 1 πόντο και απόλυτα ευθεία.

Βαθμός Δυσκολίας: 10

Ηλικιακή ομάδα: 20-30

Μακρύ φιλαριστό: Το μαλλί πέφτει μέχρι τον αυχένα. Κόβεται όλο στους 4 πόντους φιλαριστό χωρίς να αφαιρέσουμε το μήκος του μαλλιού που έχουμε δημιουργήσει νωρίτερα.

Βαθμός Δυσκολίας: 4

Ηλικιακή ομάδα: 30-40

Κοντό σβηστό μοντέρνο: Το κούρεμα γίνεται όπως το κλασσικό αντρικό με τη διαφορά ότι τα τμήματα αυχένα και φαβορίτας σβήνονται προοδευτικά μέχρι τους κροτάφους.

Βαθμός Δυσκολίας: 6

Ηλικιακή ομάδα:25-40

Καπελάκι: Διαχωρίζουμε το μαλλί από τους κροτάφους σε οβάλ γραμμή μέχρι την αρχή του κρανίου. Το κομμάτι που έχουμε ξεχωρίσει περιμετρικά ή γύρω-γύρω το αφήνουμε ως έχει. Το κομμάτι από τους κροτάφους ως τον αυχένα και περιμετρικά γύρω-γύρω μέχρι τη φαβορίτα είναι πιο κοντό. Εν συνεχεία κουρεύουμε σβηστό το πάνω μαλλί που έχουμε πιάσει το κόβουμε οβάλ από τους κροτάφους μέχρι το την αρχή του κρανίου και περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί αντίθεση των δύο τμημάτων.

Βαθμός Δυσκολίας:10

Μικρές ηλικίες (παιδική-εφηβική)

Spiky: Το κούρεμα από τους κροτάφους ως τον αυχένα και περιμετρικά γύρω-γύρω γίνεται στον 1 πόντο (κατά προτίμηση του πελάτη) και το πάνω μέρος από κορυφή ως το μέτωπο 2 πόντους πιο μακρύ κόβοντάς το έντονα φιλαριστά με μύτες έτσι ώστε το μαλλί μετά το styling να δημιουργεί spiky look.

Βαθμός Δυσκολίας:6

Ηλικιακή ομάδα: 15-40

Γυναικεία

Μακρύ σε ίσια γραμμή:Το μαλλί κόβεται από το μπροστινό τμημα της κορυφής του κεφαλιού μέχρι κάτω ως το μήκος (που έχει επιλέξει η πελάτισσα) και περιμετρικά μέχρι την άλλη πλευρά των κροτάφων. Είναι κομμένο σε ευθεία γραμμή ίσο σε όλες τις πλευρές του κεφαλιού.

Βαθμός Δυσκολίας: 5

Ηλικιακή ομάδα: 40-60

Μακρύ φιλαριστό:Διατηρούμε μακρύ μήκος και εν συνεχεία όλο το μαλλί φιλάρετε στο ίδιο μήκος περιμετρικά σε όλο το κεφάλι.

Βαθμός Δυσκολίας: 5

Ηλικιακή ομάδα: 20-40

Ίσιο καρέ (γαλλικό):Το κλασσικό γαλλικό κούρεμα έρχεται από τον αυχένα μέχρι το μπροστινό τμήμα του σαγονιού σε απόλυτη ευθεία και από τις 2 μεριές.

Βαθμός Δυσκολίας: 7

Ηλικιακή ομάδα: 40-60

Κοντό καρέ φιλαριστό: Ίδιο με το ίσιο καρέ με τη διαφορά ότι φιλάρετε όλο το μαλλί περιμετρικά.

Βαθμός Δυσκολίας:8

Ηλικιακή ομάδα: 20-50

Μοντέρνο καρέ σε μύτη: Το πίσω τμήμα του αυχένα έρχεται πολύ κοντό (κατά προτίμηση της πελάτισσας) και προοδευτικά ως το τμήμα του σαγονιού κόβουμε το μαλλί πιο μακρύ ώστε να δημιουργήσουμε διαφορά μήκους αυχένα και σαγονιού.

Βαθμός Δυσκολίας: 10

Ηλικιακή ομάδα: 20-40

Ασύμμετρο καρέ:Η διαφορά με το κλασσικό καρέ είναι ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν το ίδιο μήκος.

Βαθμός Δυσκολίας: 10

Ηλικιακή ομάδα: 20-30

Μακρύ Οβάλ: Το μήκος ξεκινά από τη μέση της πλάτης προοδευτικά προς τους ώμους κόβωντάς το σε οβάλ σχήμα.

Βαθμός Δυσκολίας: 5

Ηλικιακή ομάδα: 20-40

Κοντό Οβάλ:από το ύψος που τελειώνει ο λαιμός προοδευτικά μέχρι το σαγόνι κόβουμε σε οβάλ σχήμα.

Βαθμός Δυσκολίας: 5

Ηλικιακή ομάδα: 30-60

Κοντό φιλαριστό:Φιλάρουμε το μήκος του μαλλιού (που επιλέγει η πελάτισσα) πολύ κοντό στο πάνω τμήμα του κεφαλιού, μακραίνοντας το μαλλί προοδευτικά φιλαριστά μέχρι το τέλος του μαλλιού.

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Ηλικιακή ομάδα: 40 και πανω

Τα κουρέματα αυτά για να διατηρηθούν χρειάζονται εκτός των ειδικών προϊόντων styling και φροντίδας της τρίχας, επανάληψη του κουρέματος.Για τα αντρικά κουρέματα απαιτείται η επανάληψη του κουρέματος μετά από τουλάχιστον ένα μήνα. Αντίθετα για τα γυναικεία ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του κουρέματος, από ένα μέχρι ενάμιση μήνα για να επαναληφθεί.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ζητηθούν από τους πελάτες ακόμα και σήμερα. Πότε όμως ήταν στη μόδα περισσότερο;

Το κλασσικό αντρικό κούρεμα είναι διαχρονικό. Το φλατ τοπ είναι το «navy cut» που ήρθε στη μόδα τη δεκαετία του 40 από τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Μακρύ και κοντό φιλαριστο εμφανίστηκαν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Το κοντό σβηστό, το καπελάκι και το spiky(καρφάκια ) ηταν στη μόδα από τη δεκαετία των 90’ς και έκτοτε.

Οσον αφορά στα γυναικεία κουρέματα τα μακριά σε ίσια γραμμή τα θυμόμαστε στα 70’ς από τη μόδα των χίπις. Γαλλικό καρέ πρωτοσυναντάμε τη δεκαετία του 1940 σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πολλές ήταν οι κοπέλες που κουρεύτηκαν σε μακρύ φιλαριστό, κοντό καρέ φιλαριστό, μοντέρνο καρέ σε μύτη τη δεκαετία του 90 ενώ στην «ιδιαίτερη στιλιστικά δεκαετία των 80’sήταν στη μόδα το μακρύ και κοντό οβάλ καθώς και το κοντό φιλαριστό. Πιο πρόσφατο κούρεμα στη μόδα είναι το ασύμμετρο καρέ που ξεκίνησε από την αρχή της δεκαετίας που διανύουμε.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr