Η Πειθώ της Jane Austen

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Η “Πειθώ” μας ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αγγλία και τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής. Το ρομαντικό μυθιστόρημα της Όστιν «πατάει» εξίσου στο σήμερα, λόγω της διαχρονικής αβεβαιότητας των συναισθημάτων του ανθρώπου.

Η Jane Austen

Αρκετοί από εμάς έχουμε περιηγηθεί, κάποια στιγμή της ζωής μας, στον ρομαντικό κόσμο των μυθιστορημάτων της Τζέιν Όστιν. Είτε μέσω βιβλίων, είτε μέσω ταινιών, είναι σχετικά αδύνατον να μην υποκλιθούμε στο πνεύμα αυτής της γυναίκας που στιγμάτισε την εποχή της. Τα πιο γνωστά έργα της, «Λογική και Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη», συγκινούν ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Όμως εγώ θα αναφερθώ στο τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε, την «Πειθώ».

H Πειθώ

Αυτό το μυθιστόρημα αν και έχει τα κλασικά μοτίβα του έργου της Όστιν, προχωράει ένα επίπεδο παραπέρα, βάζοντας μας ακόμα πιο βαθιά στις σκέψεις και στην ψυχολογία της ηρωίδας. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Ανν Έλιοτ, η οποία είναι γόνος μιας αριστοκρατικής οικογένειας. Η Ανν ερωτεύεται έναν αξιωματικό του ναυτικού με ταπεινή καταγωγή. Μέσω της πειθούς μιας πολύ καλής της φίλης, της Λαίδης Ράσσελ, η Ανν εγκαταλείπει το νεαρό και τελικά τον συναντάει επτά χρόνια μετά, όταν και αρχίζει η βασική πλοκή της ιστορίας.

Σκέψεις

Διαβάζοντας το βιβλίο μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα της εποχής, στα ήθη και τα έθιμα, στον τρόπο σκέψης των ηρώων. Ταυτόχρονα κάνεις μια βαθιά βουτιά σε σκέψεις σχετικές με την αβεβαιότητα και την αστάθεια των συναισθημάτων σου. Ένα διαχρονικό φαινόμενο που διατηρεί το βιβλίο πάντα επίκαιρο.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.