The HOME Project: Υποστήριξη παιδιών που το έχουν ανάγκη

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Το HOME Project είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον όμιλο Libra ως απάντηση στην παγκόσμια προσφυγική κρίση. Απευθύνεται στις ανάγκες των προσφύγων και των παιδιών μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας χωρίς καμία υποστήριξη και προστασία. Πάνω από το μισό αυτής της μερίδας ανθρώπων είναι παιδιά, πολλά από αυτά ασυνόδευτα, μόνα και απροστάτευτα. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να προσφέρει ανθρωπιά και βοήθεια σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο, ασφάλεια και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πλέον ευάλωτους.

Η επικεφαλής του έργου Σοφία Κουβελάκη και οι άνθρωποι του HOME Project βοηθούν, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του οργανισμού, τους ανθρώπους αυτούς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ενσωματωθούν ενεργά στην κοινωνία, μεταμορφώνοντας την αγανάκτησή τους σε ελπίδα.

ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Στέγη: Τους πέντε πρώτους μήνες λειτουργίας του HOME Project δημιουργήθηκαν 5 νέα καταφύγια στην Αθήνα τα οποία φιλοξένησαν και υποστήριξαν πάνω από 100 ασυνόδευτα παιδιά. Τα σπίτια αυτά λειτουργούν αφενός ως κέντρα αποκατάστασης, καθώς στα παιδιά παρέχεται φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική-νομική-ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση, αφετέρου ως μοντέλα ένταξης στην κοινωνία, αφού πάνω από το 50% του προσωπικού αποτελείται από πρόσφυγες. Αποστολή τους η παροχή στέγης σε κάθε ασυνόδευτο παιδί που φτάνει στην Ελλάδα.

Εκπαίδευση: Τόσο τα παιδιά όσο και ορισμένα από τα μέλη του προσωπικού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας, μαθήματα στο σχολείο, εργαστήρια με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους αλλά και θεραπευτικά μαθήματα τέχνης και μουσικής. Επίσης, σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης αποτελούν και οι επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί που βοηθούν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην κουλτούρα της χώρας που πρόκειται να ενσωματωθούν.

Ψυχολογική υποστήριξη: Έμπειροι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές και διερμηνείς αναλαμβάνουν να βοηθήσουν κάθε παιδί ξεχωριστά και να επουλώσουν τα τραύματα που δημιουργήθηκαν λόγω του μακρινού και δύσκολου ταξιδιού, της βίας και της εκμετάλλευσης που έχουν υποστεί στους δρόμους και στα κέντρα προσωρινής κράτησης.

Άμεση υποστήριξη: Το HOME Project, πέρα από την υποστήριξη που παρέχει σε παιδιά που ζουν στα σπίτια του οργανισμού, απαντά άμεσα σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Σε πολλά ελληνικά νησιά και hotspots υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αγαθά και υπηρεσίες. Ο οργανισμός προσφέρει άμεση υποστήριξη σε πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες στέλνοντας τρόφιμα, εξοπλισμό, φάρμακα και υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το HOME Project λειτουργεί ως το κανάλι που εξασφαλίζει ότι η βοήθεια φτάνει στους πιο ευάλωτους με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο. Με τη βοήθεια των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, των ιδιωτικών χορηγών και εταιρειών, των μέσων ενημέρωσης, των δημόσιων αρχών, των εθνικών και διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων, οι άνθρωποι του HOME Project προσπαθούν να δώσουν φωνή σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν και φέρνουν στην επιφάνεια τις ιστορίες των προσφύγων προσπαθώντας να κάνουν ακόμα πιο ορατή την καταστροφή που συντελείται σε ανθρώπινο επίπεδο.

Εάν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά, μπορείτε να το κάνετε με τρεις τρόπους:

1. Δωρεά

Αν πρόκειται για τακτική δωρεά, επικοινωνήστε μαζί τους στέλνοντας mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@homeproject.org

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας στον ακόλουθο λογαριασμό τραπέζης:

Account holder THE HOME PROJECT

Account number 6558139530376

ΙΒΑΝ GR25 0171 5580 0065 5813 9530 376

Swift / BIC Code PIRBGRAA

Ή να στείλετε μία επιταγή (πληρωτέα στο The HOME Project) στην παρακάτω διεύθυνση:

The HOME Project

Πινδάρου 32

Αθήνα, 106 73

Ελλάδα

2. Εθελοντισμός

Γίνετε μέλλος της ομάδας υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες στα καταφύγια ή στα γραφεία. Επικοινωνήστε μαζί τους καλώντας στο +30 216-809-9152 για περισσότερες πληροφορίες.

3. Πόροι

Προσφέρετε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο έργο του HOME Project (θέσεις εργασίας, τρόφιμα, ρούχα, υλικά, υποστήριξη και βοήθεια στη λειτουργία του οργανισμού).

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…