Το ίδρυμα Ωνάση δίνει βραβείο για το περιβάλλον

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Το διεθνές βραβείο «Αριστοτέλης Ωνάσης», για την Προστασία του Περιβάλλοντος, απονεμήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε τρεις περιβαλλοντικούς ήρωες, όπως τους αναφέρει το περιοδικό Time. Η εκδήλωση της βράβευσης από το ίδρυμα Ωνάση έγινε στο Αμβούργο, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα του 2011». Ο ισραηλινός δικηγόρος, κ. G. Βromberg, ο παλαιστίνιος μηχανικός κ. Ν. Κhateeb και ο ιορδανός αρχιτέκτονας κ. Μ. Μehyar είναι τρεις άνθρωποι που δεν έχουν φοβηθεί τις θρησκευτικές ή πολιτικές διενέξεις και μαζί διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την οργάνωση Ecopeace/ Friends of Earth Μiddle Εast.

Η οργάνωσή τους, καταβάλλει προσπάθειες από το 1994 για τη διάσωση του Ιορδάνη ποταμού, στα σύνορα Ισραήλ, Παλαιστίνης και Ιορδανίας. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουν επεκτείνει τη δράση τους και πέραν των κοινών ζητημάτων νερού, σε δραστηριότητες, όπως οι εκστρατείες διαμαρτυρίας για την κατασκευή διαχωριστικού τείχους μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής κοινότητας.

Είναι η πρώτη οργάνωση, που βραβεύει το Ίδρυμα Ωνάση με το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση, για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Το νέο αυτό βραβείο θα απονέμεται ανά διετία. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο είναι 250.000 ευρώ. Ο κ. Μehyar χαρακτήρισε το ποσό « καλή σπορά », ενώ επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν είναι ούτε συνεχής ούτε εξασφαλισμένη. Ο κ. Κhateeb τόνισε πως το νερό μπορεί να γίνει η μόνη γέφυρα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από 9 μέλη και πρόεδρος είναι η γερουσιαστής για το Περιβάλλον και την Αστική Ανάπτυξη της πόλης του Αμβούργου κυρία Αnja Ηajduk. Μέλη της επιτροπής ήταν επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου , ο καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κ. Π. Κουτράκης, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μ. Σκούλλος.

Τα μέλη διάλεξαν τη συγκεκριμένη οργάνωση έναντι 26 υπολοίπων, καθώς δραστηριοποιείται τα τελευταία 16 χρόνια για τη διατήρηση του ποταμού Ιορδάνη. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία των τριών πληθυσμών, Ισραήλ, Παλαιστίνης και Ιορδανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο των “Φίλων της Γης-Μέση Ανατολή”, είναι πολύ σημαντικό αφού όπως διαπιστώθηκε η μόλυνση του ποταμού είναι απωθητική, ενώ ο ποταμός έχει χάσει το 98% της ροής του και το 50% της βιοποικιλότητας του. Η στάθμη του νερού μειώνεται κατά μέσο όρο ένα μέτρο τον χρόνο.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.