Οι Πράσινες Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Ευρώπη δίνει πλέον ένα ξεχωριστό βραβείο, το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας. Απονέμεται σε πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους, οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές. Σκοπός του ετήσιου αυτού βραβείου είναι να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι, πιο κατάλληλοι για τη ζωή. Στην ουσία αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία και η κριτική επιτροπή αξιολογεί τις πόλεις σύμφωνα με 11 περιβαλλοντικούς δείκτες.

Οι πόλεις αξιολογούνται με βάση τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, δηλαδή αν έχουν βελτιώσει το χώρο αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και γενικότερα, βαθμολογείται η τοπική συμβολή τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επεξεργασία των λυμάτων. Παράλληλα αξιολογείται κατά πόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και να προωθήσουν τη διάδοση αυτών των οικολογικών πρακτικών.

Η Στοκχόλμη και το Αμβούργο έχουν ανακηρυχτεί οι πρώτοι κάτοχοι του τίτλου για το 2010 και 2011 αντίστοιχα ενώ η ισπανική περιφερειακή πρωτεύουσα Vitoria- Gasteiz και γαλλική πόλη της Νάντης αναδείχτηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το 2012 και 2013. Η τελετή έγινε τον Οκτώβριο στη Στοκχόλμη και τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik.

Στοκχόλμη, Η νικήτρια του 2010

Η Στοκχόλμη είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή με το εκτεταμένο πρόγραμμά της. Απέβλεπε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μέσω έργων καθαρισμού υδάτων και μείωσης θορύβου. Δημιούργησε ολοκληρωμένο σύστημα για τα απόβλητα, όπως και σύστημα για χρέωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τέλος, μερίμνησε για τη δημιουργία περισσότερων χώρων αναψυχής, όπως παραλίες για μπάνιο.

Αμβούργο, Η νικήτρια του 2011

Το Αμβούργο, με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, έχει να επιδείξει άριστη ποιότητα αέρα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κέρδισε τον τίτλο χάρη στα μέτρα που εφαρμόζει για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια.

Vitoria-Gasteiz , Η νικήτρια του 2012

Η περιφερειακή πρωτεύουσα της βόρειας Ισπανίας, γύρω από το κέντρο της έχει διαμορφώσει μια σημαντική ζώνη πρασίνου. Όλοι οι κάτοικοι ζουν κοντά στο πράσινο σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων! Έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Παράλληλα, η πόλη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να μειώσει περεταίρω την κατανάλωση νερού, κάτω από 100 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως.

Νάντη, Η νικήτρια του 2013

Η Νάντη είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας με πληθυσμό 285 000 κατοίκων. Η πόλη επέλεξε να εφαρμόσει μια φιλόδοξη συγκοινωνιακή πολιτική. Υπήρξε η πρώτη πόλη της Γαλλίας που επανέφερε με επιτυχία το ηλεκτρικό τραμ και από καιρό είχε ήδη υιοθετήσει την ποδηλασία. Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων πρακτικών είναι σήμερα να διαθέτει μια αξιοζήλευτη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα τέταρτο μέχρι το 2020!

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας τείνει να γίνει θεσμός και οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο όλο και αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι για τα βραβεία του 2012 και του 2013, δεκαεπτά περίπου πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…