The Blues Story (ΙΙΙ)

Συντάκτης: Salvador

Ο ήχος του μουσικού είδους Blues κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που αξίζει να μαθευτούν. Διαβάστε το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος

Τη σύγχρονη και πλέον παγκόσμια μορφή του το Blues την οφείλει στο μεταπολεμικό Chicago. Μια σχεδόν ευθεία γραμμή μεταλαμπάδευσε τη φλόγα των αγρών στο αστικό περιβάλλον της πόλης των ανέμων. Όταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το επέτρεψαν, όλοι σχεδόν οι σπουδαίοι εν ζωή Bluesmen συνέπραξαν στο Chicago ηλεκτρίζοντας κυριολεκτικά τη μουσική τους. Ενισχυτές και μικρόφωνα έδωσαν μια νέα διάσταση στο Blues. Muddy Walters, Willie Dixon, Little Walter, Walter Horton, Jimmy Reed, Howlin’ Wolf, James Cotton, Junior Wells, Otis Rus, Hound Dog Taylor, J. B. Jutto, Johny Shines, Magic Sam μερικοί από τους πρωταγωνιστές σε διαχρονικοί εξέλιξη. Η Chess ήταν η σημαντικότερη δισκογραφική εταιρεία, γύρω από την οποία η νέα μορφή του Blues κυριαρχώντας για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και ένταση στη μουσική ζωή των Η.Π.Α.

To Blues περνάει τον Ατλαντικό

Πλέον τα γεγονότα έτρεχαν με γρηγορότερους ρυθμούς. Όπως είπε κάποτε ένας Bluesman στα μέσα της δεκαετίας του’50, το Blues απέκτησε ένα παιδί. Το Rock n’ Roll. Φυσικά δεν είχε την αποκλειστική πατρότητα, όμως η νέα τάση οφείλει τα μέγιστα στο Blues του Chicago. Η αυγή της επόμενης δεκαετίας έφερε στο φως νέες σημαντικές εξελίξεις. Και μάλιστα σε δύο μέτωπα. Μέσα στην ίδια την Αμερική αλλά και μέσω της Βρετανίας σ’ ολόκληρη τη δύση. Οι νεαροί Rockers που ακολούθησαν την έκρηξη του Rock n’ Roll, ανακάλυψαν το Blues, το αφουγκραστήκαν με αγάπη, πάθος και σεβασμό και πάνω του, χωρίς ίχνος υπερβολής, στήριξαν και διαμόρφωσαν το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της μουσικής, που όλοι γνωρίζουμε ως Rock.

Στη Βρετανία χάρη σε δύο περιοδείες, του Big Bill Broonzy στις αρχές του ’50 και του Myddx Waters το ’58, δημιουργείται ένα νέο μουσικό ρεύμα, το βρετανικό Blues που μας έδωσε σπουδαίους μουσικούς και υπέροχες ηχογραφήσεις. Alexis Komer John Mayal, Rolling Stones, John Mayal and the Bluesbreakers, Fleetwood Mac, Cream, Graham Bond, Animals, Yardbirds, Savoy Brown, Ten Years After, Chicken Shark, μερικοίαπότουςσημαντικότερους.

Η σύγχρονη εξέλιξη του Blues

Στις Η.Π.Α. οι εκκολαπτόμενοι superstarsδε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Paul Butterfield, ο John Hammond Jr., ο Jimi Hendrix, ο Bob Dylan, οι Blues Project, οι Canned Heat, ο Roy Buchanan χώθηκαν με τα μούτρα στο Blues και μέσα από αυτό οριοθέτησαν το δικό τους Rock. Το νέο ρεύμα ονομάστηκε Blues- Rock και εκπροσώπους του συναντάμε όλες τις επόμενες δεκαετίες: ZZ – Top, GeorgeThorogood, Steve Ray Vaughan, Robert Gray. Συνολικότερα,μπορούμε να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων rockgroupsτων ’60s πατούσαν με το ένα (τουλάχιστον) πόδι στο Blues.

Μετά την επανάσταση των ’60s το μέτωπο των μαύρων και λευκών Bluesmen έγινε κοινό και την συναρπαστική αυτή συγχώνευση, μπορούμε να την απολαύσουμε στις καλές της στιγμές από τη μία πλευρά στην άλλη. Και είναι ελπιδοφόρο ότι στο ξεκίνημα του νέου αιώνα αυτή η μουσική που ξεκίνησε από ένα τόσο περιορισμένο γεωγραφικό ορίζοντα και κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες, παραμένει δυναμική και διατηρεί την παγκόσμια απήχησή της. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη μικρή μας χώρα, η απήχησή του Blues και των εκάστοτε εκπροσώπων της που μας επισκέπτονται παραμένει σταθερά μεγάλη, ανεξάρτητα από εφήμερες μόδες που έρχονται και παρέρχονται χωρίς, συνήθως, να αφήσουν τίποτα δημιουργικό πίσω τους.

Συντάκτης: Salvador,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.