Θαυμασμός: Είναι απαραίτητο συστατικό σε μια σχέση;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Μια σχέση για να κρατήσει στον χρόνο χρειάζεται γερές βάση, προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, υπομονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είναι κοινή δουλειά και των δύο που “χτίζουν” σιγά σιγά, προκειμένου τα “θεμέλια” της σχέσης να είναι γερά.  

Η ύπαρξη του θαυμασμού σε μια σχέση: Η ζωτικότητα και η ζωντάνια που δίνει 

Ο θαυμασμός είναι συναίσθημα που εκδηλώνεται μέσω θετικών συναισθημάτων προς το άτομο που μας ελκύει και μας ενδιαφέρει. Αναζωογονεί και δυναμώνει την σχέση, δίνοντάς της ζωή και χρώμα. 

Ο θαυμασμός μπορεί να είναι θαυμασμός στις ικανότητες, στο ταλέντο, στην εμφάνιση, στην εξυπνάδα και στις δεξιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η απορία και ο θαυμασμός συνδέονται άμεσα  με τη φιλοσοφική δραστηριότητα.

Μέσω του θαυμασμού μπορεί να διευκολυνθεί η αυτοβελτίωση μέσω της ευγενικής παρότρυνσης για αλλαγή. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τον άνθρωπό μας, συνήθως δεν είναι ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος, αλλά ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση. 

Όταν όμως, με ειλικρινή παρότρυνση και ενθάρρυνση για το δικό του/της καλό του δείχνουμε τον δρόμο προς την βελτίωση, αυτό αποδεικνύει αγάπη, ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη.

Τα συστατικά για μια επιτυχημένη σχέση

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να διατηρηθεί μια σχέση δύο ανθρώπων ζωντανή στο χρόνο. Εκτός από τα παραπάνω, όμως είναι απαραίτητος και ο σεβασμός, η ευγένεια, η αποδοχή του ενός από τον άλλον και ίσως για τους περισσότερους και το σημαντικότερο: ο θαυμασμός.

Όταν αρχίζει να “φεύγει” ο θαυμασμός η ζωντάνια της σχέσης πάει περίπατο…

Τι πιο ωραίο από το να θαυμάζεις τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι μαζί του; Τα κομπλιμέντα και ο θαυμασμός ομορφαίνουν την σχέση, κάνοντάς την πιο δυνατή. Χωρίς τον θαυμασμό έχει διαπιστωθεί ότι αρχίζει η ρουτίνα της σχέσης, αφού δεν εκτιμάς πλέον όπως πριν τον σύντροφό σου. 

Αν κάποιος αρχίζει να επικρίνει ή ακόμα και να περιφρονεί τον άνθρωπο που κάποτε θαύμαζε, δεν τον εκτιμά πλέον. Όταν δεν σέβεσαι τον άνθρωπο, τον οποίο ο ίδιος/ η ίδια επέλεξες να είσαι μαζί του, είναι καλύτερο να τον αφήνεις ελεύθερο/η να βρει αυτό που πραγματικά του αξίζει. Η σχέση μοιάζει σαν να έχει αρχίσει να βαλτώνει. Είναι πλέον χωρίς χρώμα, ενθουσιασμό και ζωντάνια.Το τέλος φαίνεται πως πλησιάζει..

Τα επίπεδα θαυμασμού σε μια σχέση 

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Theophile Gautier: “Να αγαπάς σημαίνει να θαυμάζεις με την καρδιά. Να θαυμάζεις σημαίνει να αγαπάς με το μυαλό”.

Το πιο ιδανικό σε μια σχέση είναι δύο ερωτευμένοι άνθρωποι που θαυμάζουν ο ένας τον άλλον. Ο θαυμασμός του μυαλού του άλλου μας μισού είναι κάτι πολύ βαθύ και πολύ όμορφο σε μια σχέση. Σχετίζεται άμεσα με την αποδοχή, την αγάπη, τον σεβασμό και με την ενθάρρυνση στον σύντροφό μας.

Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον δείχνοντας τον θαυμασμό μας

Όταν ο άνθρωπός μας έχει πεσμένη ψυχολογία, να είμαστε εκεί γι’ αυτόν και να του/της το δείχνουμε έμπρακτα: να δείχνουμε υποστήριξη στις ανάγκες του, όταν δεν πιστεύει ο ίδιος/α στον εαυτό του/της να του αποδεικνύουμε ότι εμείς του έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Όταν θέλουμε το καλό του/της, μπορούμε με τη θέληση και το ενδιαφέρον μας να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που αγαπάμε να φτάσει πολύ ψηλά και να πραγματοποιήσει όσα πιθανόν του φαίνονται αδύνατο να γίνουν.

Δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλο 

Όταν είμαστε σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ελευθερία στον άνθρωπό μας και αυτό να υπάρχει φυσικά και από τις δύο πλευρές. Να του έχουμε εμπιστοσύνη όταν θα βγει έξω με φίλους, όταν θέλει να πάει κάπου χωρίς εμάς ή όταν πάει κάπου που δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία μας. 

Το να στερούμε στον άλλο το δικαίωμα ελευθερίας κινήσεων, μπορεί να φθείρει την σχέση και να κουράσει το άλλο μας μισό. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κοινή θέληση να προχωρήσει η σχέση και σεβόμενοι ο ένας “τα θέλω” και τις ανάγκες του άλλου.

Μιλήστε ανοιχτά για τον θαυμασμό σας και γι’ αυτό που νιώθετε

Είναι επίσης σημαντικό να μπορεί να εκδηλωθεί ο θαυμασμός μας για το άλλο μας μισό. Είναι ωραίο να λέμε πώς νιώθουμε, πόσο θαυμάζουμε τον χαρακτήρα την προσωπικότητα του άλλου. 

Κάθε άνθρωπος, ακόμη και να το βλέπει έμπρακτα ο ίδιος, έχει την ανάγκη και θέλει να ακούει ένα κομπλιμέντο, μια καλή κουβέντα, ως ένδειξη αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού. Τονίζεται το ηθικό του/της και το πιο σημαντικό: νιώθει σημαντικός. Όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη μέση οι αμφιβολίες, αποτελεί αρχή για να αρχίσει η σχέση να χάνει την αυτοεκτίμησή της και το ενδιαφέρον της. 

Και οι δύο είναι απαραίτητο να προσπαθούν γι’ αυτή τη σχέση

Και οι δύο σύντροφοι όταν θέλουν να είναι σε μια μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση είναι καλό να μάθουν να κάνουν υποχωρήσεις. Όταν προσπαθεί διαρκώς μόνο ο ένας, ο άλλος αρχίζει κάποια στιγμή να κουράζεται και να νιώθει την υποτίμηση και την αδιαφορία έντονα από τον σύντροφό του/της.

Χωρίς θαυμασμό, αγάπη, ενδιαφέρον, υποστήριξη, θέληση, υπομονή και από τους δύο, η σχέση αρχίζει να “παγώνει” και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επηρεαστεί και μπορεί να οδηγηθούμε αναπόφευκτα στον χωρισμό. Ο θαυμασμός είναι απαραίτητο στοιχείο στον έρωτα. Χωρίς αυτόν σε βάθος χρόνου συνήθως επέρχεται η φθορά.. Χωρίς θαυμασμό δεν μπορεί να υπάρξει έρωτας: σηματοδοτεί συνήθως την αρχή και το τέλος του. 

Ο θαυμασμός μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους και διαφορετικούς τρόπους από τον καθένα

Ο θαυμασμός είναι για τον καθένα μπορεί να εκφραστεί διαφορετικά. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός το πώς θα επικοινωνήσει στον αποδέκτη τον ενθουσιασμό και το ότι τον/την έχει γοητεύσει. 

Η μοναδικότητα του καθενός, το αξιακό μας σύστημα, τα  χαρακτηριστικά μας, τα οποία μπορεί να μας ξεχωρίζουν από άλλους ανθρώπους, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά κάποιον και θα προκαλέσουν τον θαυμασμό, κάνοντάς μας ακόμα πιο ελκυστικούς και ερωτεύσιμους.

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.