Θάλασσα: Τελικά μας ηρεμεί διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι καθημερινές υποχρεώσεις αφήνουν ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης. Για να εκμεταλλευτείς σωστά αυτό τον χρόνο πρέπει να αποβάλλεις το άγχος και να κάνεις την κατάλληλη διαχείριση χρόνου, ανάλογα με τις υποχρεώσεις σου.

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ανανεωθούν και να ξεχαστούν από τα συνηθισμένα. Ένας σημαντικός  λόγος που μερικοί λατρεύουν το καλοκαίρι είναι και ότι είναι συνδεδεμένο με την θάλασσα, η οποία με ένα μαγικό τρόπο απομονώνει και διώχνει μακριά τα προβλήματα.

Η θάλασσα δεν είναι το ίδιο χαλαρωτική για όλους 

Η θάλασσα, είναι πότε ήρεμη και γαλήνια και πότε φουρτουνιασμένη και ανταριασμένη. Παρ’ όλα αυτά, μας έλκει σαν μαγνήτης να κάνουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια, να χαλαρώσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τα της καθημερινότητας. Η θάλασσα ξυπνά και διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Είναι συνώνυμη της  χαλάρωσης και της ηρεμίας, ή όχι όμως για όλους;

Η θάλασσα προκαλεί διαφορετική αίσθηση στους ανθρώπους 

Η θάλασσα έχει πολλές πλευρές. Πολλοί άνθρωποι βλέποντας τα διαδοχικά κύματα που δημιουργεί η θάλασσα και μόνο στη θέα τους, φοβούνται τη δύναμή της. Αρκετοί άνθρωποι, όμως νιώθουν μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας πηγαίνοντας στην θάλασσα. Προκαλεί και την αίσθηση της αβεβαιότητας, με τις αντιθέσεις της: ηρεμεί, «ταράζει», καθηλώνει, αναζωογονεί, χαλαρώνει, προκαλεί δέος.

Η θάλασσα χαρίζει ευεξία 

Πιο χαρούμενοι και πιο υγιείς εμφανίζονται να είναι άνθρωποι που έχουν σπίτια κοντά στην θάλασσα. Έρευνες δείχνουν ότι το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, περιορίζονται σημαντικά, ακόμη και μόνο μέσω φωτογραφιών που απεικονίζουν το νερό, τη φύση, την θάλασσα. 

Σύμφωνα με δημοσιευμένο άρθρο της τελειοφοίτου Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναστασίας Τριανταφυλλίδου, η θάλασσα συμβάλλει στην προσωπική μας ευεξία. Την ανακουφιστική της επίδραση μπορείς να την καταλάβεις με το που θα βουτήξεις στο νερό.

Η φυσική θεραπεία για τους παράγοντες που προκαλούν στρες, είναι το νερό. Η ηρεμία που νιώθεις προκαλείται από φυσικά, θετικά φορτισμένα ιόντα. Όπως αναφέρει η Αναστασία Τριανταφυλλίδου, στην ισορροπία των επιπέδων τρυπταμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης στον εγκέφαλο, βοηθά το θαλασσινό αλάτι. Το θαλασσινό αλάτι ενισχύει την καλή διάθεση, αλλά παράλληλα και βοηθά και στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Η σύσταση του αέρα της θάλασσας συμβάλλει στη μείωση του άγχους

Ξεκινώντας από τα πιο απλά, το μπλε χρώμα της θάλασσας, δημιουργεί την αίσθηση της ηρεμίας, όπως και ο χαλαρωτικός ήχος των κυμάτων που ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα. Έτσι, δημιουργείται στο σώμα μας η αίσθηση χαλάρωσης. Το μπλε χρώμα κατεβάζοντας τις σφύξεις προκαλεί το αίσθημα της ασφάλειας και της γαλήνης. Η παραλία μειώνει  το αίσθημα της κατάθλιψης: αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις και σκεφτόμαστε την θετική πλευρά της ζωής. 

Τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία 

Η λέξη «θαλασσοθεραπεία» χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Ιπποκράτη, για να περιγράψει τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία του ανθρώπου. Τα αρνητικά ιόντα που περιέχονται στη σύσταση του αέρα της θάλασσας, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του άγχους αλλά και στην αύξηση της συγκέντρωσης. Ενισχύεται, λοιπόν και η προσοχή που δείχνουμε σε ένα συμβάν.

Ακόμη και η θερμοκρασία του νερού συμβάλλει στην ευεξία. Συγκεκριμένα, το κρύο νερό της άνοιξης ανακουφίζει τις νευρικές απολήξεις. Χαλάρωση του μυϊκού  συστήματος προσφέρει το ζεστό καλοκαιρινό νερό.

Ο ήχος των κυμάτων προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά μας

Ο ήχος των κυμάτων που επαναλαμβάνεται συγκαταλέγεται στους αμφιωτικούς τόνους. Το μυαλό διεγείρεται και μάλιστα μετά από στιγμές χαλάρωσης και συγκέντρωσης, εντοπίζουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. 

Όπως έχει αποδειχθεί, ο λεγόμενος «λευκός θόρυβος», αποκαθιστώντας την ψυχική ισορροπία, προκαλεί απίστευτη ηρεμία.

Ως «λευκός θόρυβος», καλείται ο ήχος  που περιλαμβάνει όλες τις συχνότητες που υπάρχουν και που μπορούν να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί. 

Η θάλασσα υπό το βλέμμα των ποιητών-Ποιήματα που έχουν γραφτεί για την θάλασσα 

Η πολύπλευρη πλευρά της θάλασσας γίνεται εύκολα αντιληπτή και μέσα από την ποίηση. Ενδεικτικά παρατίθενται παρακάτω χαρακτηριστικά ποιήματα, μεγάλων Ελλήνων ποιητών.

  1. Κώστας Βάρναλης: «Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα».

Απόσπασμα: «Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω απ’ το βουνό ψηλά στρωτή και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω απ’ τα μαλάματά σου τα πολλά….»

  1. «Θάλασσα πλατιά»: Γιώργος Ρούσσος, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

«Θάλασσα πλατιά

σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις

θάλασσα βαθιά

μια στιγμή δεν ησυχάζεις

λες κι έχεις καρδιά

την καρδιά μου τη μικρούλα τη φτωχιά….»

  1. Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Η Θάλασσα» (1962)

Έκδοση Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη, 1992

«Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:

μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις….»

  1. «Φωνή απ’ την Θάλασσα»: Κ. Π. Καβάφης (Από τα Αποκηρυγμένα, Ίκαρος 1983)

Απόσπασμα:

«Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή —
φωνή που μπαίνει
μες στην καρδιά μας και την συγκινεί
και την ευφραίνει»….

Πηγή

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.