Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το Λαύριο είναι μια σύγχρονη πόλη και λιμάνι στα νοτιοανατολικά της Αττικής, με σημαντική ιστορία χιλιάδων ετών. Προσελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι πηγαίνουν για να θαυμάσουν τους όμορφους αρχαιολογικούς χώρους, τον τόπο και τον πολιτισμό του.

Γενικά

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση, για να στεγάσει τους εργάτες των μεταλλείων από διάφορες περιοχές, κυρίως,  της ελεύθερης Ελλάδας και της Ευρώπης. Το Λαύριο ακολούθησε τα τότε πρότυπα για τις βιομηχανικές πόλεις.

Τα μεταλλεία

Τα μεταλλεία χρησιμοποιούνταν και κατά την αρχαιότητα, αλλά, κάποια στιγμή, αφέθηκαν. Τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, κατέφθασε, μεταξύ προσφύγων Ιταλών υπέρμαχων της Ενοποίησης, ο Τζιάν Μπατίστα Σερπίερι, μεταλλειολόγος στο επάγγελμα. Όταν επισκέφθηκε την περιοχή του σημερινού Λαυρίου, εντόπισε σωρούς χωμάτων και συνειδητοποίησε ότι περιείχαν μέταλλα. Εν τέλει, μετά από πολλές ενέργειες, ίδρυσε την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων για την αξιοποίηση του μεταλλεύματος στις αρχαίες στοές. Η εν λόγω εταιρεία, κάποια στιγμή, λόγω οικονομικών προβλημάτων πτώχευσε και περιήλθε στον Ανδρέα Συγγρό, ως Ελληνική Εταιρεία Μεταλλείων. 

Στο σήμερα, αφού και η δεύτερη εταιρεία έκλεισε και ξαναφέθηκαν για χρόνια, οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ιδρύθηκε το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ένας οργανισμός για την ανάδειξη των μεταλλευτικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων και την διενέργεια εκπαιδευτικών, επιστημονικών και λοιπών δράσεων.

Το Τεχνολογικό Πάρκο

Στο πάρκο είναι εγκατεστημένοι φορείς, σχετικοί με το νεοφυές επιχειρείν, την εκπαίδευση και εργαστήρια του ΕΜΠ. Τα εργαστήρια του ΕΜΠ αφορούν την έρευνα και την γνώση, σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα του Μετσόβιου. Ο τομέας του νεοφυούς επιχειρείν αφορά την τεχνολογία και παρέχεται εργαστηριακή και λοιπή υποδομή για την προαγωγή της εν λόγω δραστηριότητας. 

Όσον αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, γίνονται ποικίλες δράσεις, εκδηλώσεις καλλιτεχνικού, επιστημονικού, ερευνητικού, τεχνολογικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, ενώ κύριοι φορείς είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής και το Βιομηχανικό-Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο. Η επίσκεψη είναι εφικτή καθημερινές 08.30-17.00 και Σάββατο, κατόπιν συνεννόησης. Να τονιστεί ότι πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Πάρκου.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.