Τεχνολογία GLT στο ποδόσφαιρο
Πόσες φορές παρακολουθήσαμε ένα ποδοσφαιρικό ματς κι αναρωτηθήκαμε αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος σ’ ένα σουτ ή κεφαλιά; Ατέλειωτες συζητήσεις προκύπτουν από τέτοια ζητήματα, τα οποία πολλές φορές δεν λύνονται ούτε από τηλεοπτικά ριπλέι που καλύπτουν διαφορετικές γωνίες. Ακόμα και η αύξηση των διαιτητών από τρεις σε πέντε στους ευρωπαϊκούς αγώνες δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, γι’ αυτό η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) στράφηκε στην τεχνολογία.
Στο παιχνίδι της Χιροσίμα Σανφρέσε από την Ιαπωνία με την Οκλαντ Σίτυ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο άνοιξε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στην Ιαπωνία την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνολογία GLT (Goal Line Technology). Ο διαιτητής της συνάντησης Τζαμέλ Χαμουντί από την Αλγερία εφοδιάστηκε και μ’ ένα μηχανισμό που μοιάζει με ρολόι χειρός και τον ειδοποιεί αυτόματα όταν η μπάλα περνάει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Η μπάλα ήταν εφοδιασμένη με ένα μικροτσίπ, που καταγράφει τις συντεταγμένες της με ακρίβεια εκατοστού και συχνότητα νανοδευτερόλεπτου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πού βρίσκεται.
Υπήρχαν πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια για το αν θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Ως τώρα η FIFA ήταν ενάντια και, μάλιστα, τόνιζε ότι τα λάθη τέτοιου είδους είναι «παραδοσιακό» κομμάτι του ποδοσφαίρου. Οι φωνές πύκνωσαν, όμως, μετά το ματς Γερμανίας-Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όταν σ’ ένα αγγλικό σουτ η μπάλα πέρασε ολοφάνερα τη γραμμή μέχρι και μισό μέτρο (όπως έδειξαν δεκάδες τηλεοπτικά ριπλέι), όμως το γκολ δεν κατακυρώθηκε ποτέ διότι ούτε ο διαιτητής, ούτε οι βοηθοί του το είδαν.
Το GLT δεν είναι το μοναδικό σύστημα που θα εξεταστεί σ’ αυτή τη διοργάνωση. Στους αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα Hawk-Eye, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις στα μεγάλα τουρνουά για να καταγράφει ποιες μπαλιές είναι εντός και ποιες εκτός γηπέδου. Η FIFA θα συγκρίνει τα δύο συστήματα και θα καταλήξει σ’ ένα απ’ αυτά, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά επισήμως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.
Για την ιστορία, ο διαιτητής του ματς είδε την ένδειξη «Goal» στην ηλεκτρονική οθόνη μόνο μία φορά, καθώς η ιαπωνική Χιροσίμα νίκησε με 1-0. Για το γκολ, πάντως, δεν υπήρξε η παραμικρή αμφιβολία, αφού η μπάλα όχι μόνο πέρασε τη γραμμή, αλλά τίναξε και τα δίχτυα…