Τεχνικές χαλάρωσης για να μας πάρει ευκολότερα ο ύπνος

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ο ύπνος είναι μια από τις πολυτιμότερες και πιο αναγκαίες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν τον απολαμβάνουν ούτε όσο ούτε όπως θα έπρεπε, κυρίως λόγω άγχους και ξέφρενων ρυθμών ζωής. Οι έρευνες μιλάνε για έναν στους τρεις ανθρώπους, με αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου τους να είναι από μέτρια ως κακή. Πώς λοιπόν, μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό;

Πριν βιαστούμε να καταλήξουμε στη λύση της φαρμακευτικής οδού, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες τεχνικές χαλάρωσης, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσουμε:

Διαλογισμός

Ναι, ακούγεται όλο και περισσότερο. Κάποιοι άνθρωποι είναι «εκπαιδευμένοι» και μπορούν να διαλογιστούν ευκολότερα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Αν σας φαίνεται «βουνό», προσπαθήστε έστω και για πέντε λεπτά την ημέρα. Απομονωθείτε από κάθε εξωτερικό ερέθισμα, συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας και την αναπνοή σας εισπνέοντας αργά και βαθιά σε σταθερό ρυθμό, φέρνοντας στο νου σας μια παράσταση που σας γαληνεύει. Απωθήστε κάθε αγχωτική σκέψη που πάει να σφηνώσει στο κεφάλι σας και προσπαθήστε να… χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Μπορείτε να το δοκιμάσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σας βολεύει και όσες φορές θέλετε, φυσικά ακόμα και πριν πέσετε για ύπνο.

Ακούστε μουσική

Μισή ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι κλείστε τηλεόραση, υπολογιστή και κινητό, χαμηλώστε το φωτισμό στο χώρο σας και βάλτε τη χαλαρωτική μουσική που σας αρέσει.

Υιοθετήστε μια ιεροτελεστία ομορφιάς

Τι ωραία που θα ήταν, αν κάνατε καθημερινά ή έστω τακτικά ένα απολαυστικό αφρόλουτρο… Αν όμως το περιβάλλον σας δε σας το επιτρέπει- πολλές γυναίκες επειδή λείπουν όλη μέρα από το σπίτι, καταπιάνονται αναγκαστικά με τις δουλειές του νοικοκυριού ακόμα και μετά τις 10 το βράδυ! Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, αφιερώστε τουλάχιστον ένα τέταρτο μόλις τελειώσετε, μόνο για σας: κάντε ένα ζεστό ντους, ξεβαφτείτε, εφαρμόστε μια μάσκα, βάλτε τις κρέμες σας, περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως θέλετε αποβάλλοντας κάθε σκέψη από το μυαλό σας.

Πιείτε κάτι χαλαρωτικό

Ξέρετε πόσα βότανα υπάρχουν που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας κάνοντάς σας παράλληλα καλό, αφού τα περισσότερα έχουν παραπάνω από μία ιδιότητες; Δοκιμάστε βαλεριάνα, χαμομήλι, τίλιο, τσάι του βουνού, αλλά αποφύγετε το κανονικό τσάι.

Φροντίστε να μην καταναλώσετε καφέ μετά τις επτά το απόγευμα, ενώ το αλκοόλ σε κάποιους δρα διεγερτικά και σε άλλους χαλαρωτικά. Ένα ποτήρι κρασί ή κονιάκ, ειδικά το χειμώνα στον καναπέ σας, μπορεί να σας οδηγήσει γρηγορότερα στην αγκαλιά του Μορφέα, αρκεί να περιοριστείτε στο ένα ποτήρι γιατί αν το παρακάνετε θα διαταράξετε την ποιότητα του ύπνου σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, αν δε σας δημιουργεί δυσπεψία.

Μιλήστε

Μην κρατάτε τα πάντα μέσα σας. Μιλήστε ακόμα και περί ανέμων και υδάτων, μια συζήτηση με «ασφαλή» θέματα πάντα βοηθάει στο να νιώσουμε καλύτερα. Αποφύγετε να συζητήσετε σοβαρά ζητήματα αργά το βράδυ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα κλείσετε μάτι όλη νύχτα!

Φτιάξτε ατμόσφαιρα

Ανάψτε κεριά, χρησιμοποιήστε αρωματικά αιθέρια έλαια (π.χ. λεβάντας) χαμηλώστε το φωτισμό, διατηρήστε τους χώρους σας σε σταθερή θερμοκρασία, τέτοια που ούτε θα σκάτε από τη ζέστη ούτε θα τρέμετε από το κρύο. Ψεκάστε τα μαξιλάρια σας με λεβάντα, διαβάστε ένα «εύπεπτο» βιβλίο που δεν απαιτεί πολλή σκέψη για να «ζαλιστείτε» γλυκά.

Τέλος…

Προσπαθείστε να έχετε μια συγκεκριμένη ώρα που πέφτετε για ύπνο κάθε βράδυ και τηρήστε την. Έτσι θα προσαρμόσετε σιγά σιγά τον εγκέφαλό σας, ώστε να δίνει εντολή πως «τώρα είναι ώρα να χαλαρώσουμε».

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…