Τέχνη Shellac, ή αλλιώς ημιμόνιμο μανικιούρ: Τι κινδύνους κρύβει;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Μικρότερη φθορά και μεγαλύτερη διάρκεια υπόσχονται οι αισθητικοί που χρησιμοποιούν ειδικά βερνίκια με την ονομασία “ημιμόνιμο μανό”. Η τέχνη Shellac, ή αλλιώς “ημιμόνιμο μανικιούρ” είναι αρκετά δημοφιλής πλέον στη χώρα μας, και όχι μόνο. Βασικός λόγος της δημοφιλίας του είναι η διάρκειά του, καθώς διατηρεί το μανικιούρ ακέραιο για περίπου 20 μέρες.

Τί κινδύνους κρύβει η χρήση της λάμπας και του στεγνωτηρίου;

Γνωρίζατε όμως πως, παρά το γεγονός πως το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι όμορφο και πρακτικό, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο;

Μετά από 8 φορές στην ειδική λάμπα για αυτό το είδος μανικιούρ, υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, το DNA του δέρματος στην περιοχή επηρεάζεται αρνητικά, κατόπιν πολλών επαναλήψεων. Οι ακτίνες UVA που εκπέμπονται από το ειδικό φως, μπορούν να προκαλέσουν έως και μελάνωμα. Αυξάνονται δηλαδή οι πιθανότητες για σημαντική βλάβη. Το ημινόμιμο μανικιούρ στην περίπτωση αυτή, δεν είναι βλαβερό για όλες τις γυναίκες- μόνο για όσες επαναλαμβάνουν τη διαδικασία πολύ συχνά. Λέγεται πως η εβδομαδιαία επανάληψη είναι που αυξάνει τον κίνδυνο.

Τέχνη Shellac, ή αλλιώς ημιμόνιμο μανικιούρ: Τι κινδύνους κρύβει;

Επομένως, μπορούμε να εφαρμόζουμε ορισμένες τεχνικές που μειώνουν τον κίνδυνο και μάς προστατεύουν:

  1. Χρήση αντιηλιακού αντί για απλή κρέμα, πριν την έκθεση στο συγκεκριμένο φως.
  2. Αποφυγή της χρήσης της λάμπας σε περίπτωση που έχουμε περάσει τα νύχια με απλό βερνίκι.
  3. Διαλείμματα: Είναι σημαντικό να μη βάφουμε συνεχώς τα νύχια μας, για να ξεκουράζονται- έστω για μερικές ημέρες.
  4. Μείωση συχνότητας της χρήσης του στεγνωτηρίου. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να χρησιμοποιείτε εναλλάξ το ημιμόνιμο και το απλό μανό.
  5. Αφαίρεση βερνικιού από ειδική-ό αισθητικό. Γνωρίζει τις μεθόδους που δεν βλάπτουν τα νύχια, για τον λόγο αυτό μην επιχειρείτε να αφαιρέσετε το βερνίκι μόνες στο σπίτι.
  6. Αναμονή: Τα βερνίκια μπορούν να στεγνώσουν φυσικά.

Ο κίνδυνος όμως δεν αφορά μόνο την βλάβη στο DNA. Έρευνα του BBC έδειξε πως ο μεθυλεστέρας, μια βλαβερή ουσία που βρίσκεται σε πολλά ημιμόνιμα βερνίκια, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες, ή και να καταστρέψει ολοσχερώς τα νύχια. Στην Αμερική, η χρήση βερνικιών με επικίνδυνα χημικά αυτού του τύπου, έχει απαγορευθεί.

Για αυτό, είτε είστε αισθητικός, είτε πελάτης, εκτίθεστε σε κινδύνους. Ο έλεγχος και η σωστή ενημέρωση μπορούν να προωθήσουν την καλή υγεία των νυχιών, αλλά και του δέρματός μας.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr