Η Τέχνη της επικοινωνίας – Εισαγωγικό σεμινάριο Communication Skills Training

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Ένα σεμινάριο που ανέτρεψε τις σκέψεις μας και τις πρακτικές μας σχετικά με την επικοινωνία! Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου συγκεντρωθήκαμε στο συνεδριακό κέντρο της Office Plus στην Άνω Γλυφάδα για να παρακολουθήσουμε το νέο δωρεάν σεμινάριο του Believe In You. Φεύγοντας, αναθεωρήσαμε όσα ξέραμε ή θεωρούσαμε ότι ξέρουμε για την επικοινωνία.

Με εισηγήτρια την Εύη Ξυραφά, ανοίχτηκε ένα τεράστιο κεφάλαιο της ανθρώπινης ζωής, της κοινωνικοποίησής μας θα λέγαμε· αυτό της επικοινωνίας. Της επικοινωνίας τόσο με τους ανθρώπους γύρω μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας, όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Με αστείρευτο πάθος, η κα Ξυραφά μάς προκαλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου να απαντούμε σε ερωτήσεις που ενώ φαντάζουν εύκολες, για παράδειγμα «τι είναι η επικοινωνία;», εν τέλει ήταν δύσκολο να απαντηθούν. Όλοι νιώθουμε να γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε φαινομενικά απλές ερωτήσεις, όμως ελάχιστοι καταφέρνουν να απαντούν εύστοχα και χωρίς περιττά λόγια. Αυτό είναι κομμάτι μιας επιτυχούς επικοινωνίας!

Πότε επικοινωνούμε με επιτυχία;

Τι σημαίνει «επιτυχής επικοινωνία»; Η επικοινωνία είναι επιτυχημένη όταν καταφέρνουμε να γίνουμε κατανοητοί στον συνομιλητή μας και να πετύχουμε το στόχο που έχουμε στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε στιγμή να είμαστε συγκεντρωμένοι στις σκέψεις μας, λακωνικοί και φυσικά να ακούμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του συνομιλητή μας. Βεβαίως κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση!

Μπορούμε να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακή μας ικανότητα;

Σύμφωνα με την κα Ξυραφά, βεβαίως και μπορούμε! Μέχρι και πριν να ξεκινήσει το σεμινάριο, πίστευα ότι οι ικανότητες που έχει ο καθένας στην επικοινωνία είναι σύμφυτες με την ύπαρξή του. Πιο απλά δεν υποστήριζα ούτε ότι η ικανότητα της επικοινωνίας είναι έμφυτη, αλλά ούτε ότι είναι κάτι που αποκτάται σταδιακά, στην πορεία της ζωής μας. Συγκεκριμένα, θεωρούσα ότι η επικοινωνία είναι μια ικανότητα που αποκτούμε στα πρώτα στάδια της ζωής μας και ότι έπειτα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταλέντο σε αυτή και άλλοι που δεν έχουν.

Με διέψευσε! Η επικοινωνία, όχι μόνο είναι μια ικανότητα επίκτητη, αλλά πολύ περισσότερο είναι μια ικανότητα που όσο προσπαθούμε και δουλεύουμε με τον εαυτό μας, μπορεί να εξελίσσεται. Και μάλιστα αυτή η εξέλιξη είναι δυνατόν να μην σταματήσει ποτέ!

Τι προσφέρει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα Communications Skills Training του Believe In You και η Εύη Ξυραφά έχουν ως σκοπό να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πρώτα-πρώτα τι είναι η επικοινωνία και γιατί τη χρειαζόμαστε. Άλλωστε πώς θα βελτιώσουμε μια ικανότητα που έχουμε εάν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτή και πώς μας βοηθάει στη σχέση μας πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους ανθρώπους γύρω μας;

Τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα

 • Εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία
 • Τεχνικές ερωτήσεων
 • Ενεργητική ακρόαση
 • Γλώσσα σώματος
 • Συναισθηματική νοημοσύνη
 • Διαχείριση εντυπώσεων
 • Πειθώ
 • Κριτική
 • Διεκδικητικότητα
 • Διαπραγματεύσεις
 • Τεχνικές παρουσιάσεων
 • Πρακτικό

Η επικοινωνία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική τέχνη για τη ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι ένα ον κοινωνικό. Και ως κοινωνικό ον έχει την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η ανάγκη αυτή δεν έχει σχέση μόνο με την ανάγκη για φιλία ή συντροφικότητα, αλλά και με την ανάγκη που υπάρχει για συναλλαγές. Οπότε η πρώτη ικανότητα που πρέπει να βελτιώσουμε στο μέγιστο βαθμό είναι αυτή της επικοινωνίας. Δεν είναι μια διαδικασία εύκολη. Αντιθέτως είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσήλωση και πολύ χρόνο, όμως είναι και ένα ταξίδι που θα μας φέρει πιο κοντά στον εαυτό μας και στους γύρω μας!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.