Τέχνη και δημιουργικότητα

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου

Μέσα από τα εκφραστικά μονοπάτια της τέχνης μπορεί να βρεθεί η δημιουργικότητα. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος καλλιτέχνης για να προσεγγίσει αυτά τα μονοπάτια. Αυτό που χρειάζεται είναι η ακόρεστη δίψα για δημιουργία. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς αξιοποιούν τη δημιουργικότητά τους οι καλλιτέχνες


Υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης σήμερα, άλλες σύγχρονες και άλλες πιο κλασικές, μέσα από τις οποίες είναι δυνατό να προσεγγιστεί η καλλιτεχνική δημιουργία. Ψάχνοντας βρίσκει ο καθένας τη μορφή και το είδος που του ταιριάζει. Ούτως ή άλλως υπάρχει πληθώρα αντικειμένων με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί. Κάθε μέρα και από λίγο, μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με το μεγάλο πεδίο της και να φτιάχνουμε δικές μας δημιουργίες, είτε είναι ένα τραγούδι στην κιθάρα, είτε ένας πίνακας ζωγραφικής. 

Η θεραπευτική διάσταση της τέχνης είναι πολύ μεγάλη! Είναι αναγκαία σήμερα ίσως πιο πολύ από ποτέ, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, πολλές φορές απομακρύνουν τον άνθρωπο από την προσωπική του ζωή και την επαφή με τον εαυτό του, στερώντας του τη δυνατότητα της επικοινωνίας και της δημιουργίας. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η ίδια η φύση της τέχνης. 

Η ασχολία με κάτι καλλιτεχνικό πολλές φορές βοηθά στο να ξαναβρεί κάποιος τις χαμένες του σταθερές. Το να παράγει κάποιος οποιουδήποτε είδους καλλιτεχνικό έργο, προσφέρει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και ικανοποίησης, όπως και επίσης έναν τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα σε εργασιακή και προσωπική ζωή. 

Πόσο πιο ευχάριστη και γεμάτη μπορεί να γίνει μία μέρα μετά από την επίτευξη ενός στόχου, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ή η ολοκλήρωση ενός πίνακα; Η ενίσχυση της πίστης ότι μπορεί να το κάνει, είναι ίσως και η μεγαλύτερη ανταμοιβή αυτής της διαδικασίας.

Μπορεί να μην είναι ιδανική για όλους τους ανθρώπους η ενασχόληση με την τέχνη, για πάρα πολλούς όμως αποτελεί από χόμπι μέχρι προοπτική για περαιτέρω εξέλιξη. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίση και δημιουργικότητα: έννοιες αντίθετες ή μήπως όχι;


Έτσι ο άνθρωπος αποκτά όμορφες στιγμές και ποτέ δε γνωρίζει που μπορεί να τον οδηγήσει ο δρόμος αυτός: από το να κάνει καινούριους φίλους, μέχρι να βρει το επάγγελμα της ζωής του. Εάν δε δοκιμάσει, θα μείνει με την απορία. Εάν δοκιμάσει, ίσως βρει αυτό που ψάχνει!

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.