Τεστ: Αξιολόγησε τη συναισθηματική νοημοσύνη σου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

test_aksiologise_ti_sunaisthimatiki_noimosuni_souΗ συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αναφέρεται στην ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε, να ελέγχουμε και αξιολογούμε τα συναισθήματα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και να καλλιεργηθεί, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Ένας αριθμός εξεταστικών μέσων έχει αναπτυχθεί για τη μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης, αν και το περιεχόμενο και η προσέγγιση του κάθε δείγματος ποικίλλει.

«Το EQ σας είναι το επίπεδο της ικανότητάς σας να κατανοήσετε τους άλλους ανθρώπους, τι τους κινητοποιεί και πώς μπορείτε να συνεργάζεστε αποτελεσματικά» τονίζει ο Howard Gardner. Πέντε μεγάλες κατηγορίες δεξιοτήτων της συναισθηματικής νοημοσύνης αναγνωρίζονται από τους ερευνητές σε αυτόν τον τομέα.

Η κατανόηση των πέντε κατηγοριών της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ)

1. Αυτογνωσία. Η ικανότητα να αναγνωρίζετε ένα συναίσθημα όπως «συμβαίνει» είναι το κλειδί για το EQ σας. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας απαιτεί συντονισμό με τα αληθινά συναισθήματά σας. Εάν αξιολογήσετε τα συναισθήματά σας, μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

2. Αυτοέλεγχος. Συχνά δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μπορείτε, ωστόσο, μέσα από διάφορες τεχνικές να ανακουφιστείτε από τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος ή η κατάθλιψη. Μερικές από αυτές τις τεχνικές περιλαμβάνουν την επαναξιολόγηση μιας κατάστασης μέσα από μία πιο θετική σκοπιά ή μέσα από μια μεγάλη βόλτα, διαλογισμό και προσευχή.

3. Κίνητρα. Για να παρακινήσετε τον εαυτό σας για κάποιο επίτευγμα απαιτούνται σαφείς στόχοι και υιοθέτηση μιας θετικής στάσης. Παρόλο που μπορεί να έχετε προδιάθεση να διατηρείτε μία θετική ή μία αρνητική στάση, μπορείτε πάντα με την κατάλληλη προσπάθεια και την πρακτική να σκέφτεστε πιο θετικά.

4. Ενσυναίσθηση. Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε πώς οι άνθρωποι αισθάνονται είναι σημαντική για την επιτυχία στη ζωή και την καριέρα. Όσο πιο επιδέξιο είστε να διακρίνειτε τα συναισθήματα πίσω από τα σήματα των άλλων τόσο καλύτερα μπορείτε να ελέγξετε τα σήματα που στέλνετε.

5. Κοινωνικές δεξιότητες. Η ανάπτυξη καλών διαπροσωπικών δεξιοτήτων ισοδυναμεί με την επιτυχία στη ζωή και την καριέρα. Στον σημερινό συνδεδεμένο κόσμο, ο καθένας έχει άμεση πρόσβαση σε τεχνικές γνώσεις. Έτσι, οι «δεξιότητες των ανθρώπων» είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα, γιατί θα πρέπει να έχει κανείς υψηλό EQ για την καλύτερη κατανόηση και διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας.

Πάντως, η επιτυχία στη ζωή και την καριέρα ορίζονται και από το IQ και το EQ. Το IQ από μόνο του δεν είναι αρκετό. Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι συμφωνούν γενικά ότι μεταξύ των συστατικών για την επιτυχία, το IQ συμβάλλει κατά 10% (στην καλύτερη περίπτωση 25%), ενώ το υπόλοιπο εξαρτάται από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του EQ.

Κάντε το παρακάτω τεστ και μετρήστε τη δική σας συναισθηματική νοημοσύνη.

Πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…