Τέσσερα βιβλία του Τζορτζ Όργουελ που όλοι θα πρέπει να διαβάσουμε

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Ο Τζορτζ Όργουελ έχει αναδειχθεί – και δικαιωματικά θα μπορούσε να πεις κανείς- ως ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1903 και απεβίωσε το 1950. Το όνομα με το οποίο μας είναι γνωστός, Τζορτζ Όργουελ, δεν είναι το πραγματικό του. 

Αντιθέτως, αποτελεί ψευδώνυμο που απέκτησε προκειμένου να κρύψει την αληθινή του ταυτότητα. Το όνομα αυτού του μεγάλου συγγραφέα είναι Έρικ Άρθρουρ Μπλερ. Εκτός από συγγραφέας ήταν επίσης και δημοσιογράφος και λογοτέχνης. 

Ως προς την εθνικότητά του ήταν Βρετανός, ενώ επηρέασε με τα έργα του καθοριστικά την παγκόσμια λογοτεχνία. Αν και το έργο του είναι πλουσιοπάροχο, παρά το μικρό προσδόκιμο ζωής του, παρακάτω θα σας παραθέσω τέσσερα από τα  βιβλία του, που πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να έχουμε διαβάσει. 

  • 1984: Ο Μεγάλος Αδερφός

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, αν όχι το μεγαλύτερο, του 20ου αιώνα. Από πολλούς θεωρήθηκε ως οιωνός του μέλλοντος. Το έργο μιλά για μια φανταστική πολιτεία στην οποία το απολυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες κάθε άλλο από φυσιολογικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι άνθρωποι ζουν σε «ρομποτικούς» ρυθμούς, υποσιτίζονται και εργάζονται σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Οφείλουν να ακολουθούν πιστά τα όσα λέει ο Μεγάλος Αδερφός, δηλαδή ο αρχηγός του απολυταρχικού καθεστώτος που κυριαρχεί στην κοινωνία. Ο άνθρωπος σε αυτή την κοινωνία δεν έχει ταυτότητα, παρά μόνο αποτελεί φερέφωνο, θέλοντας και μη, για να μην στιγματιστεί. 

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί με μυστικό τρόπο να αντιταχθεί και να ζήσει την ελευθερία που αξίζει στο ανθρώπινο γένος και τον έρωτα ρισκάροντας πολλές φορές, μιας και όλη η ανθρωπότητα παρακολουθείται από τον Μεγάλο Αδερφό μέσα από τις τεράστιες οθόνες του. 

Μέσα από το βιβλίο παρατηρούμε τον αγώνα του, αγώνα που επίσης έκαναν πολλοί άνθρωποι κατά την περίοδο πολέμων και όχι μόνο. Όπως και να έχει το βιβλίο αυτό προφήτεψε την μεγάλη ήττα του ανθρώπινου είδους.

  • Η Φάρμα των Ζώων

Θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο έργο του Τζορτζ Όργουελ. Το βιβλίο αυτό, αν και μικρό, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι θαυματουργό! Πιο συγκεκριμένα, η Φάρμα των Ζώων είναι μια αλληγορία της πραγματικότητας των φρικαλεοτήτων που προκάλεσε η σταλινική κατάκτηση. 

Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε μια φάρμα, στην οποία τα ζώα είναι πανέξυπνοι χαρακτήρες, τα οποία ανάλογα με το είδος τους αντιπροσωπεύουν και διάφορες πάστες ανθρώπων. Για παράδειγμα τα γουρούνια είναι οι πανέξυπνοι φαύλοι άνθρωποι και τα σκυλιά τα φερέφωνα τους. Στην φάρμα αυτή λοιπόν γίνονται μικροί πόλεμοι για να μπορέσουν τα ζώα να διώξουν τους ανθρώπους, οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν το καπιταλιστικό καθεστώς. 

Μόλις τα ζώα καταφέρνουν να διώξουν τον ανθρώπινο  ζυγό, οργανώνουν τον δικό τους κόσμο χτίζονταν έναν ανεμόμυλο και πολλά άλλα. Τα πράγματα τελικά όμως, εξελίσσονται αρνητικά, μιας και τα γουρούνια, που αντιπροσωπεύουν το σταλινικό καθεστώς, φτάνουν σε αυθαιρεσίες, που θυμίζουν έντονα το καθεστώς των ανθρώπων. Είναι ένα έργο με μεγάλο ενδιαφέρον, που κάθε δημοκρατικός άνθρωπος οφείλει να διαβάσει και να ψάξει εις βάθος. 

  • Οι μέρες της Βιρμανίας 

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί γροθιά στο στομάχι για τις κοινωνικές ανισότητες. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Βιρμανία, όπου ο ήρωας είναι Βρετανός αξιωματούχος. Η φιλία του με έναν νέγρο Βιρμανό «ενοχλεί» έντονα τους υπόλοιπους Βρετανούς, οι οποίοι για τους Βιρμανούς ήταν σεβάσμια πρόσωπα. Πρόκειται για μια ακόμα περιοχή – αποικιοκρατία των Βρετανών. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα μόλις ο ήρωας θέσει υπό υποψηφιότητα για τη λέσχη των εκλεπτυσμένων λευκών, τον καλό του νέγρο φίλο. 

Η πλοκή θα μπλέξει έναν ακόμα Βιρμανό άνδρα, ο οποίος πλέκοντας μηχανορραφίες και εκμεταλλευόμενος καταστάσεις και ανθρώπους, θα παγιδεύσει τον ήρωα. Παράλληλα, ο έρωτας θα δώσει το δικό του προσωπικό χρώμα, μιας και θα χτυπήσει την πόρτα του πρωταγωνιστή. Καθηλωτικό και αληθινό αφήνει το δικό του στίγμα στην ψυχή του αναγνώστη. 

  • Οι άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μέρος της βιογραφίας του ίδιου του Όργουελ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της ζωής του, όταν και έμεινε άστεγος και αναγκάστηκε να εργαστεί κάτω από άθλιες συνθήκες βγάζοντας ελάχιστα χρήματα που πολλές φορές δεν έφταναν ούτε για τα προς το ζην του. 

Περιγράφει γλαφυρά και με ρεαλιστικό τρόπο τη ζωής ενός άθλιου, δηλαδή ενός αλήτη του δρόμου με τις βαναυσότητες και την ωμότητα της ζωής. Συγκεκριμένα ο Όργουελ αναγκάζεται να βάλει ως ενέχυρο ακόμα και τα ίδια του τα ρούχα. Ένα βιβλίο που μιλά για την πορνεία, την αλητεία, την τράκα τσιγάρων, τους κοριούς, το βιασμό και πολλά άλλα. Αποτελεί βίωμα για τον ίδιο τον αναγνώστη, όχι απλά τέρψη. 

Αυτή ήταν μόνο μια μικρή παρουσίαση ενός ελάχιστου υλικού γραφής του Τζορτζ Όργουελ, που όμως μπορεί να μας αποδείξει περίτρανα τον μεγάλο πλούτο συγγραφής του και την χαρισματική πένα του. 

Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.