Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες των καταστημάτων

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Σε «τροχιά» καταπολέμησης των πλαστικών σακούλων κινείται η Κομισιόν και γενικότερα η Ευρώπη μέσα από την απαγόρευση της δωρεάν διανομής τους σε όλα τα καταστήματα. Λειτουργικό και άκρως οικολογικό, το μέτρο θα συζητηθεί άμεσα και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που οδηγεί στο βήμα της απόλυτης κατάργησής τους και συντελεί στην πληρωμή των σακούλων μιας χρήσης σε κάθε κατάστημα της ευρύτερης αγοράς.

Με τη σκέψη ότι ο μέσος πολίτης της Ευρώπης χρησιμοποιεί 500 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο με μόνο μια χρήση, το μέτρο χαρακτηρίζεται μέχρι και αναγκαίο. Παράλληλα, το 2008 η Ευρωπαϊκή παραγωγή πλαστικών τσαντών οδηγήθηκε στους 3,4 εκατομμύρια τόνους, ενώ η ανακύκλωσή παρουσιάστηκε ως ελάχιστη με το ποσοστό του 6,4%. Η πρόταση ίσως περιλαμβάνεται και στην «Πράσινη» Ευρωπαϊκή Βίβλο για τα πλαστικά υλικά που αναμένεται να αλλάξει τα οικολογικά δεδομένα των 27 κρατών – μελών.

Πάντως, παρόλη την απέραντη χρήση τους, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την «απεξάρτησή» τους από τις πλαστικές σακούλες, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, τα 2/3 των καταναλωτών ζητούν την απόλυτη απαγόρευση τους. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η Ιταλία αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Ευρώπης, η οποία κατάργησε τις μη βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, κίνηση που ακολούθησε και η Κίνα, η Ιρλανδία και το Μπαγκλαντές.

Επί του παρόντος, οι καταναλωτές πληρώνουν για δέκα δισεκατομμύρια «δωρεάν» σακούλες που διανέμονται κάθε χρόνο, μέσω υψηλότερων λογαριασμών στα εμπορεύματα. Παράλληλα οι περισσότερες σακούλες δεν επαναχρησιμοποιούνται και καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Τουλάχιστον μέχρι να συμφωνηθεί η καθολική απαγόρευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση καλό είναι να επαναχρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες φορές πριν πεταχτούν…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.