Τελικά σημασία έχει η εμπειρία ή το αποτέλεσμα;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ένα από τα μεγάλα λάθη που τείνουμε να κάνουμε προσπαθώντας να είμαστε ευτυχισμένοι είναι ότι κυνηγάμε, κάποιες φορές μανιωδώς, την επιτυχία και την υπεροχή απέναντι σε άλλους. Μπαίνουμε στο τρυπάκι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γύρω μας, επιδιώκοντας να είμαστε καλύτεροι από τους υπόλοιπους σε κάποιο τομέα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, το μυαλό μας να λειτουργεί έτσι με αποτέλεσμα η αυτοεκτίμησή μας να προσδιορίζεται με βάση το πόσο καλύτεροι ή χειρότεροι είμαστε σε σύγκριση με άλλους. Γιατί όμως αναζητάμε υπεροχή; Γιατί μας δημιουργεί μια αίσθηση ότι σημειώνουμε πρόοδο σε κάτι που είναι σημαντικό και αυτό μας δημιουργεί μια αίσθηση ικανοποίησης; Όταν, επίσης, υπερέχουμε σε κάτι σε σχέση με κάποιον άλλο, μας δημιουργείται το αίσθημα αυτονομίας, κάτι που αποτελεί ένα από τους πιο βασικούς στόχους ενός ανθρώπου. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να κυνηγάμε την ευτυχία και όχι να την επιδιώκουμε. 

Τι επιπτώσεις έχει αυτό το κυνήγι της υπεροχής;

Τι προκαλεί το κυνήγι αυτό; Το πιο βασικό και καίριο είναι ότι μας βάζει σε ένα τρυπάκι κοινωνικού διαχωρισμού και μας απομακρύνει από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό, κατ’ επέκταση, μας δημιουργεί αισθήματα φθόνου και ανταγωνισμού και αυτό μόνο ευτυχία δεν μπορεί να φέρει.  Από μια άλλη οπτική, η υπεροχή μπορεί να γεννηθεί σε υλιστικό κομμάτι και να μας κάνει απίστευτα καταναλωτικούς, να μας απομονώνει και να μας κάνει να θέλουμε όλο και περισσότερα πράγματα γιατί η «ευτυχία» δεν κρατάει για πολύ. Ως επακόλουθο όλων αυτών, γινόμαστε αντιπαθείς στους άλλους και στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στον εαυτό μας, καταλήγοντας εγωιστές και εγωκεντρικοί. 

Κυνήγησε τις εμπειρίες 

Βασικά, μην τις κυνηγήσεις καν. Άφησέ τες να έρθουν σε εσένα και αγκάλιασε την κάθε μία. Κάθε εμπειρία, δύσκολη ή ευχάριστη έχει να σου προσφέρει πολλά και μόνο προς τα πάνω μπορεί να σε πάει, αν την αφήσεις να σου προσφέρει όλα όσα έχει να σου προσφέρει. Το μάθημα που θα παίρνεις από κάθε κατάσταση στην οποία θα βρίσκεσαι, θα σε φτάνει όλο και πιο κοντά στην ευτυχία σου. Σιγά σιγά, θα σου δημιουργηθεί μια αίσθηση αυτοέλεγχου και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή σου, θα νιώθεις τόση ψυχραιμία που θα μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα ό, τι κι αν βρεθεί στον δρόμο σου. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κατακτήσεις την ευτυχία σου. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.