Τελικά η χαμηλή αυτοπεποίθηση κοστίζει;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Πως έχετε στο μυαλό σας τον πιο επιτυχημένο υπάλληλο στην εργασία του; Είναι η αυτοπεποίθηση ένα βασικό του χαρακτηριστικό; Δείτε τι σημαίνει η έλλειψη αυτοπεποίθησης στην εργασία μας.

Στην παγκόσμια σκηνή, οι Αμερικανοί τείνουν να χαρακτηρίζονται ως σίγουροι, αλαζονικοί και δικαιωμένοι – αλλά αυτό είναι μια υπερβολική γενίκευση που ισχύει μόνο για ένα κλάσμα επαγγελματιών. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι σε όλους τους διαφορετικούς κλάδους παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Το κόστος έχει συχνά δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις.

Ως κάποιος που μπορεί να αγωνίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση στο χώρο εργασίας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς επηρεάζει τις δυνατότητες κερδών σας. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, τόσο πιο πιθανό είναι να απολαύσετε μια πιο ευημερούσα καριέρα.

Δείτε πόσο σας κοστίζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση

«Ένα από τα κύρια εμπόδια στην οικονομική επιτυχία είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση», επισημαίνει η συγγραφέας μπεστ σέλερ Μπάρι Ντάβενπορτ.

«Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητες και την κρίση μας και μας εμποδίζει να παίρνουμε υπολογισμένους κινδύνους, να βάζουμε φιλόδοξους στόχους και να ενεργούμε σύμφωνα με αυτούς. Στη δουλειά, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα συχνά επιδίδονται σε υποσυνείδητες συμπεριφορές που υπονομεύουν την επιτυχία τους, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ή να λάβουν προαγωγές, αυξήσεις και ακόμη και θέσεις εργασίας».

Ένα από τα κύρια εμπόδια στην οικονομική επιτυχία είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι προβληματική για διάφορους λόγους, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ότι μπορεί να είναι αρκετά εμφανές. Οι άνθρωποι παρατηρούν αμέσως χαμηλή αυτοεκτίμηση και, δυστυχώς, οι συνάδελφοι, τα αφεντικά, οι πελάτες και οι πελάτες κάνουν αρνητικές υποθέσεις για άτομα που παρουσιάζουν συμπεριφορές χαμηλής αυτοεκτίμησης. Για κάποιο λόγο, υπάρχει η πεποίθηση ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβαδίζει με την ανικανότητα και την απάθεια.

Από γενική άποψη, είναι καλύτερο να έχετε αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση. Ποιες όμως συγκεκριμένες οικονομικές συνέπειες αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από χαμηλή αυτοπεποίθηση σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους; Η βασικότερη είναι η θυσία του εισοδήματός σας που μεταφράζεται σε χαμηλότερο μισθό ή κέρδη.

Χαμηλότερα κέρδη

Ο Ντάβενπορτ επισημαίνει μια μελέτη που δείχνει ότι τα άτομα που προέρχονται από οικογένειες και έχουν αυτοπεποίθηση κερδίζουν περίπου 7.000 δολάρια περισσότερα ετησίως από τους συνομηλίκους τους που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στις τάξεις με λευκούς γιακάδες, το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Όσοι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση κερδίζουν περίπου 28.000 $ περισσότερα ετησίως από εκείνους που δεν έχουν. Σε μια καριέρα 40 ετών, που αθροίζονται από 280.000 έως 1,12 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.