Τελικά είναι επικίνδυνο να είσαι καλός με τους άλλους;

Συντάκτης: Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Ως αναγνώστες μας θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε ανθρώπους που δεν διστάζουν να καταπατήσουν τα δικαιώματα των άλλων. Έχουμε κυρίως αναφερθεί σε αυτούς που το κάνουν για να επιτύχουν τους δικούς τους σκοπούς, με μεγάλη πιθανότητα να το καταφέρουν. Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να αναρωτηθεί τελικά “Μήπως είναι επικίνδυνη η καλοσύνη προς τους άλλους στη ζωή μας;”. Η απάντηση είναι πολύπλοκη και δεν απαντάται εύκολα με ένα απλό “ναι” ή “όχι”.

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων, δεν έχουν μάθει να νιώθουν τις τύψεις  και τις ενοχές που νιώθουν οι υπόλοιποι. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν μάθει να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων. Δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι οι άλλοι μπορεί να υποφέρουν από αυτήν τη συμπεριφορά, οπότε δεν τους εμποδίζει κάτι. 

Άλλοι είναι πιο έξυπνοι και αποφεύγουν να κάνουν πράγματα που θα τους οδηγήσουν σε προβλήματα με τον νόμο, αλλά παρασιτούν έναντι των άλλων μέχρι εκεί που μπορούν. Έχουμε δει και διαφορετικούς ανθρώπους ωστόσο, μετά από ένα τραύμα να αλλάζουν και να θέλουν να τους μοιάσουν. Είναι λογική αυτή η αλλαγή στρατηγικής; 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι όταν κάποιος μαθαίνει να σκέφτεται όπως ένας θύτης, μειώνει την πιθανότητα να γίνει θύμα. Η αλλαγή αυτής της στρατηγικής μπορεί να του φανεί χρήσιμη, καθώς οι θύτες ή οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πάρουν κάτι από αυτόν. Εν συνεχεία, μαθαίνει να μπορεί να παίρνει ο ίδιος πράγματα από τους άλλους, κάτι που δεν είχε φαντασία ότι θα μπορούσε να συμβεί. Σε αυτήν την κάπως σπάνια περίπτωση, ο άνθρωπος χάνει τον εαυτό του. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει να μας προστατεύει από τα παλαιότερα και πιθανώς τα μελλοντικά τραύματα, αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας, κάθε φορά σε άγνωστο βαθμό. Πέραν όμως αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς που παρουσιάζουν κάποιοι, το ερώτημα παραμένει. Εδώ όμως πρέπει να διατυπώσουμε έντονα ότι όλα τα άκρα στη συμπεριφορά, οδηγούν σε κακές καταλήξεις.

Ξεκάθαρα μπορεί κάποιος, όντας  “αγαθός” να εμπιστεύεται τους  πάντες και να τραυματιστεί όταν τους δώσει δικαιώματα στη ζωή του. Υπάρχει όμως και ένα φάσμα μεταξύ του “αγαθού” και του κακοπροαίρετου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι κακοπροαίρετοι αλλά είναι έξυπνοι και εμπιστεύονται τους ανθρώπους σταδιακά και αναλόγως των πράξεών τους. 

Υπάρχουν άνθρωποι δυναμικοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, όμως δεν καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι η απάντηση στο ερώτημα μας είναι “ανάλογα”. Εμπιστεύεστε συνέχεια ανθρώπους και θυσιάζεστε οι ίδιοι για την ικανοποίησή τους; Θυμηθείτε ότι υπάρχει ένα όριο και ένα ρίσκο αναλόγως τον άνθρωπο. 

Έχετε την τάση να αγνοείτε τα συναισθήματα των άλλων και να παρασιτείτε εναντίον τους επειδή συνέβη και σε εσάς; Θυμηθείτε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι θύτες και δεν φταίνε για τη μοίρα σας. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν αν οι άλλοι σας καταλάβουν. Εν τέλει, ο ρόλος του “θύματος” και του “θύτη” που κυριαρχεί ακόμα στην ανθρώπινη κοινωνία έχει ριζωθεί. Κληρονομημένοι ρόλοι από την κοινωνία της ζούγκλας, η αλληλεπίδρασή τους στην ανθρώπινη κοινωνία μπορεί να αποβεί πάρα πολύ επικίνδυνη.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα του. Όμως ένας καλός άνθρωπος που έχει βρεθεί σε δυσμενή θέση πολλές φορές πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του, χωρίς να κάνει γενικεύσεις. Να είστε καλοί μέχρι εκεί που μπορείτε. Όμως όταν ο συνάνθρωπος σας δείχνει ότι σας εκμεταλλεύεται, μάλλον θα το ξανακάνει. Απλώς απομακρυνθείτε και μην τους δίνετε το δικαίωμα να δείχνουν ότι αυτοί “παίρνουν” κάτι μόνο από εσάς και ότι εσείς μόνο τους “δίνετε”κάτι.

Συντάκτης: Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.