Τελικά διεκδικούμε όσα θέλουμε;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας ωθεί να βρούμε η Εύη Ξυραφά μέσα από το σεμινάριο της Δευτέρας περί διεκδικητικότητας.

Τι είναι η διεκδικητικότητα;

Η διεκδικητικότητα είναι η δεξιότητα της ζωής μέσω της οποίας ζητούμε αυτό που θέλουμε. Αν και οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επιδιώκουμε και να κυνηγούμε αυτό που θέλουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, δεν είναι όλοι οι τρόποι διεκδίκησης εξίσου αποτελεσματικοί. Η διεκδικητικότητα λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων και μας βοηθάει να εκφράσουμε ό,τι νιώθουμε με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Αν και η τελευταία φράση μπορεί να φανεί παράδοξη σε πολλούς από εμάς, στην πραγματικότητα η διεκδικητικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ευγένεια. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους, οπότε μπορούμε να διεκδικήσουμε χώρο για τον εαυτό μας.

Πώς διεκδικούμε αυτά που θέλουμε;

Στο σεμινάριο συζητήθηκαν διεξοδικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράξη, οι δεκάδες αναποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε αυτό που θέλουμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τέσσερις τύποι συμπεριφοράς ως προς την διεκδίκηση αυτών που θέλουμε: αμυντικός, επιθετικός, παθητικός-επιθετικός και διεκδικητικός. 

Τυπική αμυντική συμπεριφορά είναι η αποφυγή κάθε σύγκρουσης. Κλασική επιθετική συμπεριφορά είναι η έλλειψη υπομονής ως προς την επαφή με άλλους ανθρώπους, η οποία φαίνεται τόσο στον τόνο της φωνής όσο και στη γλώσσα σώματος. Ένας ιδιαίτερος συχνός τύπος συμπεριφοράς είναι ο παθητικός-επιθετικός, ο οποίος είναι φανερός στο κλασικό παράδειγμα του εργαζομένου που ενώ δέχεται να κάνει κάποια δουλειά που δεν θέλει, δείχνει έμμεσα τη δυσαρέσκειά του κάνοντάς τη στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, σαμποτάροντας τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους. Οι προαναφερθείσες συμπεριφορές διαφέρουν σημαντικά από τη διεκδικητικότητα. Ένα παράδειγμα διεκδικητικής συμπεριφοράς είναι η ψυχραιμία και ο σεβασμός απέναντι στον σαρκασμό και στην κακή κριτική. 

Τελικά διεκδικούμε όσα θέλουμε;

Γιατί δυσκολευόμαστε να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καταφεύγουμε σε αναποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης. Ο βασικότερος λόγος είναι η δύναμη της συνήθειας: πολλοί από εμάς έχουμε μάθει έναν συγκεκριμένο τρόπο διεκδίκησης από την παιδική μας ηλικία, καθώς αυτός αποτελούσε τον μηχανισμό επιβίωσής μας στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τα μετέπειτα βιώματα, τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και το άγχος, θέτει τα θεμέλια του φόβου, ο οποίος κρύβεται πίσω από τους αναποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης. Η διεκδικητικότητα προϋποθέτει την αυτοπεποίθηση, την πραγματική επίγνωση ότι αξίζουμε να έχουμε αυτό που θέλουμε. Είναι το μέσο μεταξύ της παθητικότητας και της επιθετικότητας.

Ένα μικρό μυστικό διεκδικητικότητας

Πολλές φορές όχι μόνο δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, αλλά «αναγκαζόμαστε» να κάνουμε πράγματα. Η λέξη «αναγκαζόμαστε» μας παρουσιάζει ως έρμαιο των καταστάσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των άλλων, και κατά συνέπεια τα δικά μας, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά θύματα είμαστε. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μαθημένη ανικανότητα»: προκύπτει όταν αναλαμβάνουμε πράγματα για τους άλλους που μπορούν να κάνουν μόνοι τους, ωθώντας τους να βασίζονται σε εμάς. Σταδιακά, και αυτοί και εμείς λειτουργούμε ως «ανίκανοι»: αυτοί ως ανίκανοι να κάνουν κάτι, και εμείς ως ανίκανοι να αλλάξουμε την κατάσταση. 

Συντονιστείτε στα επόμενα σεμινάρια του κύκλου του Μάϊου με θέμα “Πώς να αποκτήσεις αυτά που θες” για να μάθετε να πείθετε, να διαπραγματεύστε αποτελεσματικά και αν κάνετε και να δέχεστε κριτική. 


Διαβάστε επίσης:  Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: Πώς να αποκτήσεις αυτά που θες!

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.