Τελειομανία: τι μπορείς να κάνεις για να την εντοπίσεις και να την αντιμετωπίσεις

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τα πάνε καλά στα πράγματα που κάνουν. Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να έχουν στόχους που αισθάνονται καλά με την επίτευξη τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να επιτύχουν τους στόχους τους με ένα επίπεδο τελειότητας που συχνά είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να επιτευχθεί. 

Η τελειομανία θεωρείται συχνά ως επιθυμητό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των επιτυχημένων και δραστήριων ανθρώπων. Όταν βρίσκεται στην προσαρμοστική του μορφή θεωρείται σημάδι επίτευξης και υψηλής αυτοεκτίμησης. Δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι θεωρούν παθολογικό ή ψυχολογικά επιζήμιο. Εκείνοι που κινδυνεύουν από την παθολογική μορφή της τελειομανίας είναι εκείνοι που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που δημιουργούν το αίσθημα της έλλειψης ελέγχου. Αυτό περιλαμβάνει σπίτια όπου επικρατεί ακραίο χάος ή όπου υπάρχει πλήρης έλεγχος από τους φροντιστές. 

Η τελειομανία είναι μια διαταραχή που συνδέεται με την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης του ατόμου. Μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν οι συμπεριφορές των φροντιστών, των αγαπημένων προσώπων ή οι ανταγωνιστικές καταστάσεις.  Μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες καθώς και άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα σημάδια της τελειομανίας μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή όσο νομίζει κανείς. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που ένα άτομο με τελειομανία γίνεται εμμονικό με ένα έργο, μια εργασία ή έναν στόχο, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες ο πάσχων αποφεύγει να κάνει μια εργασία λόγω του φόβου ότι δεν θα είναι τέλεια κατά την ολοκλήρωσή της. 

Τελειομανία: τι μπορείς να κάνεις για να την εντοπίσεις και να την αντιμετωπίσεις

Η τελειομανία στα παιδιά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω του ότι το παιδί δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα συναισθήματά του. Οι συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν την απόκρυψη εργασιών στις οποίες ο βαθμός δεν είναι τέλειος ή την απογοήτευση κατά τη διάρκεια των τεχνών, του αθλητισμού ή των χόμπι. Ένα τελειομανές παιδί θα είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στον εαυτό του με αυτοκατακριτικά σχόλια και άρνηση του επαίνου. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ολοκληρώνεται μια εργασία, μπορεί ακόμα να αποκαλεί τον εαυτό του ηλίθιο, χαζό, ηλίθιο ή άλλα αρνητικά ονόματα. Σε ενήλικες και παιδιά, η συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει αυτοσαμποτάζ. Με τη δημιουργία ατυχημάτων ή άλλων περισπασμών η εργασία μπορεί να αποφευχθεί ή οι ατέλειες μπορούν να αποδοθούν σε εξωτερικές συνθήκες. Οι προθεσμίες μπορεί να χάνονται τακτικά και το άτομο να χαρακτηρίζεται ως τεμπέλης ή αργός. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο πάσχων έχει εμμονή με μικρές λεπτομέρειες και δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία. 

Όταν αυτή η συμπεριφορά επιμένει για τουλάχιστον ένα μήνα, είναι καιρός να αναζητήσετε κάποια μορφή συμβουλευτικής για να βοηθήσετε να επηρεάσετε πιο προσαρμοστικές συμπεριφορές.

Τελειομανία: τι μπορείς να κάνεις για να την εντοπίσεις και να την αντιμετωπίσεις

Θεραπεία 

Η συμβουλευτική είναι συχνά απαραίτητη για την τελειομανία. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να αλλάξει τη συμπεριφορά του μόνος του. Η τελειομανία δεν είναι μια διαταραχή που γενικά διορθώνεται μόνη της χωρίς παρέμβαση. 

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σε ατομική και ομαδική θεραπεία για να βοηθήσει στην αλλαγή των δυσλειτουργικών συνηθειών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αυτοεκτίμηση του θεραπευόμενου, καθώς αυτή είναι συνήθως η κινητήρια δύναμη της διαταραχής. Μόλις εδραιωθεί το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, δεν θα είναι πλέον απαραίτητο κάθε εργασία να είναι τέλεια. Με την ανανέωση ή την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη τα επιτεύγματα να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας της αξίας. 

Εάν υπάρχει υποκείμενο ζήτημα άγχους ή κατάθλιψης, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν στη συμβουλευτική. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή για να μειωθούν τα συντριπτικά συναισθήματα άγχους, εμμονής ή κατάθλιψης, ώστε να μπορεί να σπάσει ευκολότερα ο κύκλος της συμπεριφοράς. Συχνά, είναι απαραίτητη η οικογενειακή θεραπεία, καθώς το περιβάλλον συχνά συμβάλλει στη συμπεριφορά. Με την εκμάθηση αποτελεσματικών γονικών τεχνικών είναι δυνατόν η συμβουλευτική να είναι βραχυπρόθεσμη και αποτελεσματική. Εάν ο θεραπευόμενος είναι πρόθυμος να αλλάξει, η τελειομανία είναι μια ιδιαίτερα θεραπεύσιμη διαταραχή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.