TEDxAthens 2012: Ιστορίες που μας ενέπνευσαν

Συντάκτης: Σίλια Παπαδοπούλου

TEDxAthens 2012: Ιστορίες που μας ενέπνευσανΤο TEDxAthens, φιλοξένησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης, του εθελοντισμού, της κοινωνικής δράσης και όχι μόνο, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις ιδέες που κατάφεραν και έκαναν πράξη. Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, «Αυτοί Που Πράττουν» (“The Ones Who Do”). Στην εκδήλωση, που για πρώτη φορά διήρκησε δύο μέρες, συμμετείχαν 27 ομιλητές. Η εκδήλωση της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στο χώρο «The Hub Events» και ήταν αφιερωμένη στον εθελοντισμό και την αξία δημιουργίας εθελοντικών πρωτοβουλιών και κοινοτήτων, όπως το HumanGrid (Ανθρώπινο Δίχτυ) που καταγράφει τις εθελοντικές δράσεις και οργανώσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Η δεύτερη έγινε στο «Θέατρον» Ελληνικός Κόσμος, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Στο διήμερο TEDxAthens παρευρέθησαν συνολικά περίπου 1.500 άτομα.

TEDxAthens 2012: Ιστορίες που μας ενέπνευσανΗ φετινή εκδήλωση του TEDxAthens ήταν αφιερωμένη σε πρόσωπα που έκαναν τις ιδέες τους πράξεις και άφησαν τις πράξεις τους να «μιλήσουν». Ξεχωριστοί ομιλητές, από διαφορετικούς τομείς, αποκάλυψαν καλές και κακές στιγμές της προσωπικής τους ιστορίας, μοιράστηκαν με το κοινό την ανάγκη για δράση και δημιουργία, υπερβαίνοντας εμπόδια, κατέκτησαν κάτι σημαντικό για την επιστήμη, την τέχνη, την κοινωνία. Έξι διαφορετικές «συνεδρίες», διάρκειας μίας ώρας και 30 λεπτών η κάθε μια, με τον κάθε ομιλητή να έχει είκοσι λεπτά στη διάθεσή του. Το γεγονός ότι ήταν σύντομες, αλλά με δυνατή δομή, τις έκανε ευχάριστες, διδακτικές αλλά και διασκεδαστικές.

Κάθε ένας από τους ομιλητές μοιράστηκε με τους θεατές μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί, μέσα από την εμπειρία του, και μας έδειξε τι μπορεί να συμβεί αν από την ιδέα περάσουμε στην εφαρμογή της. Το κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, παρέμειναν αφοσιωμένοι στους στόχους και τα όνειρά τους με συνεχή μελέτη, καλή οργάνωση και σκληρή προσπάθεια. Μέσα από τις ομιλίες εμπνέουν, διευρύνουν τους ορίζοντες, παρακινούν, ενθαρρύνουν, μας προσκαλούν να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε και να πράξουμε. Το κοινό της εκδήλωσης αποδείχθηκε εξαιρετικά δεκτικό. Με το χειροκρότημα, τον ενθουσιασμό, την προσήλωση και τη συμμετοχή του επιδοκίμαζε τους ομιλητές, με τις εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες.

TEDxAthens 2012: Ιστορίες που μας ενέπνευσανΕνδεικτικά αναφέρουμε ένα απόσπασμα-μήνυμα που μας έκανε εντύπωση από ορισμένες ομιλίες: Μαρία Καρχιλάκη (δημοσιογράφος): «Να πατήσετε στα ταλέντα σας, να μη φοβάστε τίποτα», Κώστας Βογιατζής (interior designer): «Η δουλειά των ονείρων μας δεν υπάρχει. Εμείς πρέπει να τη δημιουργήσουμε», John Paul Flintoff (συγγραφέας): «Να έχετε στόχο να αλλάξετε τον κόσμο, να τον κάνετε καλύτερο από αυτόν που βρήκατε. Αν δεν μπορείτε τουλάχιστον να αλλάξετε τον δικό σας κόσμο», Ashley Fiolek (επαγγελματίας οδηγός motocross): «Οι doers κυνηγάνε σταθερά και διαρκώς το όνειρό τους».

Ο Lars Rasmussen (δημιουργός των Google Maps) πιστεύει ότι η κρίση εμπνέει και μας παροτρύνει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε μικρά πράγματα με μεγάλο αντίκτυπο, ο Στέφανος Σιταράς (σκηνοθέτης) μας προτρέπει να αναρωτηθούμε τι θα κάναμε αν ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα αποτύχουμε και αν τα χρήματα δεν έπαιζαν ρόλο. Να πιστεύουμε ακόμα στη μαγεία του κόσμου, όπως τα παιδιά. Επίσης, ο Oliver Reichenstein (προγραμματιστής) παρακινείται και εμπνέεται από αυτούς που ασκούν αρνητική κριτική στις ιδέες του και μάλιστα τις εφαρμόζει ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Τέλος, ο Παύλος Τσιαντός (ορειβάτης-κινηματογραφιστής) πιστεύει ότι ο doer πράττει δίκαια, με συνείδηση και αμετανόητα. Από την εμπειρία του ως μέλος της πρώτης ελληνικής αποστολής στο Έβερεστ μας λέει ότι δεν υπάρχουν όρια. «Φοβόμαστε για πράγματα που δεν κάνουμε, παρά όταν αναλαμβάνουμε δράση».

TEDxAthens 2012: Ιστορίες που μας ενέπνευσανΣτο ρευστό και αβέβαιο το περιβάλλον, οι doers αντλούν έμπνευση από αυτά που αγαπάνε και πιστεύουν και απλά…πράττουν. Δεν υπάρχουν πια ούτε θεωρίες, ούτε μαγικά. Οι ασφαλιστικές δικλείδες και τα μέχρι τώρα δεδομένα καταρρέουν. Μέσα σε αυτό ακριβώς το σκηνικό οι doers θα βρουν την αφορμή για δράση, θα ανακαλύψουν τη δημιουργικότητα μέσα από τις δυσκολίες, θα καινοτομήσουν σήμερα, τώρα. Οι doers είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος, αυτοί που αναλαμβάνουν δράση με το ίδιο ακριβώς πάθος που αφιερώθηκαν πρώτα στη θεωρία. Αφήνουν πίσω τους την άρνηση, την αμφισβήτηση, την καχυποψία και χτίζουν το δικό τους γόνιμο και δημιουργικό παρόν.

Συντάκτης: Σίλια Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.