Ταχίνι, μια μαγική τροφή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το ταχίνι στην καθημερινή μας διατροφή, είτε ως βασικό γεύμα ή σαν γαρνιτούρα σε ιδιαίτερες συνταγές; Δυστυχώς, αυτή η υπέροχη τροφή δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο της αξίζει, ενώ οι περισσότεροι την γνωρίζουμε μόνο ως συστατικό του πεντανόστιμου χαλβά. Και όμως, το ταχίνι είναι ένα πολύ σπουδαίο τρόφιμο, που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα κανενός αφού συνδυάζει γεμάτη γεύση με θρεπτικές ιδιότητες, που πραγματικά του δίνουν τα χαρακτηριστικά μιας υπερτροφής.

Ταχίνι: ο «δυνατός» πολτός

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο το συναντάμε σε κρεμώδη μορφή και προέρχεται από το αλεσμένο σησάμι. Η πιο γνωστή του παρουσία είναι στον αγαπητό σε όλους μας χαλβά, ενώ το βρίσκουμε ακόμα σε πολλά γλυκίσματα και μπισκότα. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με μέλι, σοκολάτα, κακάο ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Πέρα όμως από την πολύ χαρακτηριστική γεύση που προσδίδει στα περισσότερα γεύματα, το ταχίνι είναι μία εκλεκτή τροφή που αποτελείται από αναρίθμητα θρεπτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα βοηθάει τον οργανισμό μας να διατηρεί σε βάθος χρόνου την υγεία και την ευρωστία του.

Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε πως η ιδιαίτερη αυτή τροφή, αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ουσίες υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα καλής ποιότητας φυτικά λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πληθώρα φυτικών ινών αλλά και πολύ ευεργετικών για την υγεία μορίων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, στο ταχίνι βρίσκεται μεγάλος αριθμός πρωτεϊνών, οι οποίες αν συνδυαστούν με τα κατάλληλα τρόφιμα (όπως οι ξηροί καρποί) μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν το πρωτεϊνικό φορτίο του κρέατος.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ταχίνι περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη κυτταρική γήρανση και την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα ή διάφορες εκφυλιστικές νόσοι. Μάλιστα, η αντιοξειδωτική του αυτή δράση, είναι ικανή να προφυλάξει τους αθλητές από τον κίνδυνο πρόκλησης μυικών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών.

Μία άλλη ομάδα πολύ σπουδαίων ουσιών που βρίσκονται στο σησάμι, και κατά συνέπεια στο ταχίνι, είναι οι φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες είναι χημικές ενώσεις, η δομή των οποίων μοιάζει με αυτή της χοληστερόλης. Το χαρακτηριστικό τους που τις κάνει τόσο σημαντικές, είναι ότι μειώνουν την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Έτσι, το ταχίνι είναι μία θαυμάσια τροφή εναντίον της υπερχοληστερολαιμίας, μιας και προφυλάσσει από την οξείδωση των λιπιδικών μορίων (όπως της LDL) στο αίμα. Ακόμη, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως συμβάλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και την καταπολέμηση του διαβήτη. Μάλιστα, αποτελεί ιδανική επιλογή στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ, μιας και ανήκει στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ μπορεί κάλλιστα να ικανοποιήσει το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως, το ταχίνι αποτελεί μία άριστη τροφή με αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας. Το μόνο όμως που πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωσή του, είναι η υψηλή του θερμιδική αξία. Έτσι, φροντίζουμε να καταναλώνουμε ημερησίως περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού, προκειμένου να προσλάβουμε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, χωρίς τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους μας.

Πώς μπορώ να το καταναλώσω;

Το ταχίνι είναι μία υπέροχη τροφή που μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με μέλι, σοκολάτα, κακάο, λεμόνι, κόκκινο πιπέρι, όσπρια και σαλάτες. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές λαχταριστές ιδέες για το πώς μπορείτε να το απολαύσετε:

  • Μέσα στο γιαούρτι μαζί με μπανάνα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο
  • Ως συστατικό σάλτσας για τη σαλάτα, το κρέας ή το ψάρι
  • Μαζί με σοκολάτα ή κακάο σε συνταγές για κέικ, πίτες, κουκλουράκια ή σπιτικές μπάρες δημητριακών
  • Στο πρωινό, ως επάλειψη σε μία φέτα ψωμί μαζί με λίγο μέλι
  • Μέσα στον χαλβά, στην ταχινόσουπα, τις ταχινόπιτες και άλλες συνταγές της ελληνικής παράδοσης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…