Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η Μεσόγειος θάλασσα διακρίνεται για το πλήθος των νησιών που διαθέτει. Πολλά μικρά και μεγάλα νησιά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό και προσφέρουν εικόνες και διακοπές που κόβουν την ανάσα. Όμως από όλα αυτά, η Κύπρος ξεχωρίζει για διάφορους λόγους. Αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών που καταφθάνουν στο διαβόητο νησί χειμώνα και καλοκαίρι για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Δείτε γιατί αξίζει και εσείς να την επισκεφθείτε.

Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Πάφος

Η πόλη της Πάφου βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί μια από τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες πόλεις της Κύπρου. Το γραφικό της λιμάνι είναι γνωστό για τα όμορφα ηλιοβασιλέματά του και για τις γραφικές εικόνες που προσφέρει. Αποτελεί σημαντική ιστορική πόλη, μιας και εκεί βρίσκονται αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, όπως για παράδειγμα το σπίτι του Διονύσου (που διακρίνεται για τα υπέροχα ψηφιδωτά του και είναι ρωμαϊκή οικία),του οποίου το αρχαιολογικό πάρκο είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά της Unesco, καθώς και την αρχαία αγορά και τον φάρο.

Αξίζει επίσης για τους λάτρεις των περιέργων και ταυτόχρονα εντυπωσιακών τοπίων να επισκεφθείτε το φαράγγι του Άβακα που ξεχωρίζει για την ομορφιά του. Η πόλη διαθέτει ζωολογικό κήπο και νεροτσουλήθρες που προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους διασκέδαση στο νερό. Από την πόλη αυτήν δεν θα μπορούσε να λείπει και μια μικροζυθοποιία το Aphrodite’s Rock.

Έξω από την Πάφο υπάρχει το μεγάλο δάσος της Πάφου  με την κοιλάδα των κέδρων. Αποτελεί μια τεράστια έκταση ντυμένη στο πράσινο όπως και μεγάλο κομμάτι από το νότιο μέρος του νησιού της Αφροδίτης.


Διαβάστε επίσης: Τρανσυλβανία, ταξίδι στην χώρα του Δράκουλα


Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα, η Μακρόνησος, το Νησί, το Cape Greco και οι θαλάσσιες σπηλιές είναι μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες σε εκείνη την περιοχή.  Οι παραθεριστές μπορούν να κάνουν ένα σαφάρι σε αυτές και στην γύρω περιοχή μεJeep, όπως και στην  Enchanted Lagoon και να παρατηρήσουν τα ζώα της περιοχής όπως επίσης και να επισκεφθούν και τις νεροτσουλήθρες της περιοχής.

Η περιοχή της Αγίας Νάπας εκτός από την γραφικότητά της και τα όμορφα στενάκια της, διαθέτει πολλά σπα και θέρετρα που προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση στον κάθε επισκέπτη. Επιπλέον, το SculpturePark και η Μονή Αγίας Νάπας αποτελούν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Λάρνακα

Η Λάρνακα αποτελεί ίσως μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Λάρνακας. Το μεσαιωνικό της φρούριο, η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και το  Halan Sultan Teke  το οποίο είναι το τούρκικο τζαμί που στέκει στην πόλη, δημιουργούν ένα πολυπολιτισμικό μίγμα και μια εικόνα μεγάλης γραφικότητας. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε μέσα στην πόλη το κεραμοποιείο της Εμίρα και την Μαρίνα της Λάρνακας με τα πολλά μαγαζάκια της.

Ταυτόχρονα το καλοκαίρι ο τουρίστας μπορεί να κάνει την βουτιά του στις παραλίες Mackenzie και Φοινικούντα, ενώ η φυσική αλμυρή λίμνη της Λάρνακας είναι πραγματικά πανέμορφη. Επιπλέον αξιοθέατο ανάλογο του Ναυαγίου της Ζακύνθου είναι και το ναυάγιο του πλοίου Ζηνοβία, με την μόνη διαφορά ότι αυτό για να το δείτε θα πρέπει να καταδυθείτε. Στην Λάρνακα πρέπει να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά, μιας και είναι εύγεστα και αρκετά διαφορετικά σε γεύση από αυτά που έχετε δοκιμάσει και πρέπει να φάτε το τοπικό τυρί, το χαλούμι.

Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Λευκωσία

Η Λευκωσία είναι και η πρωτεύουσα του νησιού η οποία είναι χωρισμένη στην μέση μετά την Τουρκική εισβολή. Το κυπριακό εθνικό μουσείο στέκει στην ελληνόφωνη πλευρά της Κύπρου και η Λεβάντειος Βιβλιοθήκη αποτελούν τα πιο σημαντικά κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Ασινούς, ενώ από τον Πύργο του Σακώλα μπορείτε να αγναντέψετε ολόκληρη την πόλη, ενώ από εκεί είναι εμφανές και το Buyuk Han ένα κτίριο στα κατεχόμενα εδάφη το οποίο είναι μια μικρή τοπική αγορά (και αν τύχει να το επισκεφθείτε προσφέρει εξαιρετικά εύγεστα ανατολίτικα γλυκά). Ακόμη, μνημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι και το άγαλμα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας του πατριάρχη Μακαρίου.

Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ο αγροτουρισμός και η πόλη προσφέρει πολλές ημερήσιες ξεναγήσεις στην Πόλη της Φαμαγκούστας και στην Κυρίνη, καθώς και στο μοναστήρι του Μαχαίρα το οποίο βρίσκεται στον δρόμο ανάμεσα στην Λευκωσία και την Λάρνακα.


Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στο μυθικό Πήλιο


Ταξίδι στην Κύπρο μέσα από τις γραφικές πόλεις της

Κυρήνη

Αν και πιο μικρή πόλη από τις προηγούμενες, η Κυρήνη διαθέτει έντονη ιστορία. Η πόλη διαθέτει κάστρο το οποίο είναι χτισμένο επί Βενετικών χρόνων και ακριβώς από έξω από την Κυρήνη μπορεί να δει κανείς το δεύτερο βενετικό κάστρο του Βουφαβέντο. Επί προσθέτου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μουσείο αρχαίων ναυαγίων που μπορεί να δει κανείς τα ναυάγια αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών γαλέρων που βυθίστηκαν στην γύρω περιοχή. Διαθέτει καταφύγιο για τα ζώα,  ενώ στην παραλία της το Αλαγάδι, μπορείτε να δείτε θαλάσσιες χελώνες.

Η πόλη σφύζει από ζωή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού διαθέτει πολλά  ξενοδοχεία, πολλά καζίνο και νυχτερινά μπαρ.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.