Ταξίδι στην Γαλλία μέσα από τα τοπικά κρασιά

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η Γαλλία, η χώρα του ρομαντισμού και της τέχνης είναι γνωστή εκτός των άλλων για τα περίφημα Γαλλικά κρασιά της. Κάθε  περιοχή στην Γαλλία έχει και το δικό της τοπικό κρασί που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Η Γαλλία είναι μια από τις πιο τουριστικές χώρες παγκοσμίως. Το Παρίσι, η πεδιάδα του Σηκουάνα, το Στρασβούργο και πολλές άλλες όμορφες πόλεις αποτελούν λίγα μόνο από τα παραδείγματα περίφημων προορισμών. Όμως υπάρχει και ενός άλλου είδους τουρισμός που σχετίζεται με το κρασί της Γαλλίας. Κάθε χρόνο η Γαλλία αποτελεί πόλο έλξης για σομελιέ και γευσιγνώστες από όλες τις γωνίες του κόσμου. Δείτε λοιπόν τι  έχει να προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι μέσα από τον γαλλικό οίνο.

Ταξίδι στην Γαλλία μέσα από τα τοπικά κρασιά

Βουργουνδία

Εντοπισμένη στο κεντρικό και ανατολικό μέρος της Γαλλίας, η Βουργουνδία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες περιοχές για το κρασί της. Τα κρασιά Βουργουνδίας χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες: τα τοπικά κρασιά από ανεξάρτητους παραγωγούς, τα κρασιά που έχουν να κάνουν με ολόκληρα χωριά που παράγουν  το συγκεκριμένο κρασί, τα κρασιά που παράγονται από εκλεκτούς αμπελώνες και τα grandcru κρασιά που είναι τα πιο προσεκτικά οινοποιημένα, με τις ιδανικότερες προδιαγραφές. Οι πιο γνωστοί οίνοι Βουργουνδίας είναι το  Pinotnoir (ερυθρός οίνος) και ο λευκός οίνος Βουργουνδίας όπου σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για Chardonay.

Ο πιο γνωστός όμως οίνος είναι το  Beaujolais nouveau. Αποτελεί έναν ερυθρό οίνο που παρασκευάζεται στην νότια περιοχή της Βουργουνδίας στο χωριό  Beaujolais.  Είναι ιδιαίτερος για το έντονο φρουτώδες άρωμά του, όπως επίσης διότι η ιδανική περίοδος να καταναλωθεί είναι εκείνη την περίοδο του χρόνου όπου παρασκευάζεται, δηλαδή περίπου τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη.


Διαβάστε επίσης : Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Arles της Γαλλίας


Ταξίδι στην Γαλλία μέσα από τα τοπικά κρασιά

Μπορντώ

Είναι διάσημο όχι μόνο για την ποικιλία των οίνων που παρασκευάζονται εκεί, αλλά κυρίως και για τα πανεπιστήμια τα οποία έχουν σχέση με την οινοποίηση. Στο Μπορντώ, που βρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή της Γαλλίας, το κρασί είναι παράδοση. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι Cabernet Sauvignon (με βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα αρωματικό), Merlot και Cabernet Franc επίσης με έντονο χρώμα αλλά και με σημαντικά φρουτώδη αρώματα.

Τα χωριά στα οποία παρασκευάζονται τα περισσότερα από αυτά τα κρασιά είναι τα St. Estephe, Panilluc , St. Julien και Margeaux τα οποία διακρίνονται και για την όμορφη αρχιτεκτονική τους και αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ένα οδοιπορικό στην νότια Γαλλία.

Ταξίδι στην Γαλλία μέσα από τα τοπικά κρασιά

Λίγηρας

Αποτελεί έναν από τους ποταμούς που διαρρέουν την Γαλλία κατά μήκος και διακρίνεται για τις ξεχωριστές ποικιλίες κρασιού που παρασκευάζονται στις περιοχές κατά μήκος του. Σε αυτές τις περιοχές κυριαρχεί το λευκό κρασί. Στην περιοχή  Pays Nantais παρασκευάζεται το γνωστό κρασί  Muscadet, ένα από τα πιο εύγεστα λευκά. Μάλιστα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η κρεμώδη υφή και μια αλμυρή ταυτόχρονα γεύση. Επίσης η  Anjou-Samuir  και η Touraine παρασκευάζουν και αυτές κόκκινα κρασιά όπως  Cabernet Franc, ενώ πολύ εύγεστα είναι τα κρασιά από το Chinon  και το Bourgeil που χαρακτηρίζονται από πιο γήινα αρώματα και άρωμα μαύρου κερασιού.


Διαβάστε επίσης: Τάρτα με κρέμα λεμόνι, η συνταγή από τη Γαλλία


Ταξίδι στην Γαλλία μέσα από τα τοπικά κρασιά

Καμπανία

Βρίσκεται στην  βορειοανατολική Γαλλία και εκεί παράγεται ένα από τα πιο φημισμένα Γαλλικά κρασιά, η σαμπάνια. Η σαμπάνια διαφέρει από ένα οποιοδήποτε γαλλικό κρασί αρχικά γιατί είναι λευκός αφρώδης οίνος. Μια καλή σαμπάνια είναι αρκετά ακριβή και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο τα οποία είναι χρονοβόρα και απαιτούν τεχνογνωσία. Είναι από τα διάσημα λευκά αφρώδη ποτά παγκοσμίως και ίσως και το πιο εμβληματικό γαλλικό ποτό.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.