Ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις τοπικές μπύρες

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει την μικροζυθοποιία της σε τέτοιο βαθμό, ώστε σχεδόν κάθε νομός και πόλη να έχει τουλάχιστον μια τοπική μπύρα. Συγκεκριμένα όμως ο τέσσερις  παρακάτω περιοχές ξεχωρίζουν για τον ζύθο τους η  κάθε μια για μοναδικούς λόγους.

Η Ελλάδα με το πλούσιο έδαφος της παράγει πληθώρα αγαθών.  Σχεδόν κάθε περιοχή έχει και ένα φημισμένο και ξακουστό προϊόν.  Επίσης κάθε περιοχή έχει και μια μικροζυθοποιία η οποία παράγει μια ιδιαίτερη μπύρα με βάση την δική της συνταγή και τις δικές τις ιδιαιτερότητες.  Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στην Ελληνική ύπαιθρο μέσα από τα γευστικά αρώματα των ελληνικών ζύθων.

Σαντορίνη

Το όμορφο νησί της Σαντορίνης  αποτελεί γνωστό προορισμό για ξένους και Έλληνες με την μαγευτική καλντέρα και γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για την έκρηξη του ηφαιστείου,  που κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό της Κρήτης. Το νησί παράγει δύο τοπικές μπύρες, την  Volkan και την Donkey. Η μπύρα Volkan μάλιστα περιέχει και το τοπικό μέλι Σαντορίνης το οποίο δίνει μια εξαιρετική γεύση. Οι δύο ζύθοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το πρώτο είναι ότι και οι δύο έχουν αρώματα κίτρου και δεύτερον φτιάχνονται από νερό το οποίο λόγω το ηφαιστείου περιέχει άλατα που δίνουν στην μπύρα μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή και πλούσια γεύση. Η δεύτερη μικροζυθοποιία παρασκευάζει 5 μπύρες εκ των οποίων και μια κόκκινη μπύρα και μια  IndiaPaleale για τους λάτρεις των έντονων αρωμάτων.


Διαβάστε επίσης: 5 λόγοι για να μην αισθάνεστε τύψεις όταν πίνετε μπύρα!


Ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις τοπικές μπύρες

Κέρκυρα

Το αρχοντικό νησί των Επτανήσων με την όμορφη πόλη της Κέρκυρας, προσφέρει εκτός από εντυπωσιακά τοπία και παραλίες και μια πολύ εύγεστη μπύρα. Το καμάρι της Κερκυραϊκής ζυθοποιίας είναι η κόκκινη μπύρα της, η οποία παράγεται από ανάμειξη κριθαριών και καραμελωμένες βύνες. Το άρωμά της και το χρώμα της είναι πραγματικά ξεχωριστά. Η ζυθοποιία όμως δεν αρκέστηκε σε μια κόκκινη μπύρα, αφού παράγει και μια μπύρα κυριολεκτικά «έπος» που είναι και το όνομά της, διπλοζύμωτη με προσθήκη μελιού ανθέων Κερκύρας, ενώ ξεχωριστή είναι η μαύρη μπύρα και η μπύρα  Weiss που παράγουν.

Πάτρα

Η Πελοπόννησος και η πόλη της Πάτρας προσφέρουν στον κάθε επισκέπτη εκτός από το καρναβάλι της και τις μαγευτικές παραλίες του Πατραϊκού κόλπου και εύγεστους ζύθους. Η Πατραϊκή ζυθοποιία εκτός από την γνωστή μπύρα ΜΑΜΟΣ που παράγει, μας φέρνει και την μπύρα Διώνη. Απαστεριώτη και μακράς διάρκειας, για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιούνται τέσσερα διαφορετικά σιτάρια και τρία διαφορετικά είδη λυκίσκων.  Είναι φτιαγμένη στα πρότυπα των Γερμανικών Pilsner και είναι έντονα αρωματική. Με ιδανικό χρώμα και έντονη, γεμάτη πλούσια γεύση.

Ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις τοπικές μπύρες


Διαβάστε επίσης: Μπύρα ή καφές: Ποιο θα σας κάνει πιο δημιουργικούς…


Χίος

Η Χίος είναι γνωστή για την μαστίχα της και τα χωριά της στα οποία παράγεται. Σε ένα από αυτά τα χωριά, τον Κάμπο Χίου, παράγεται και η τοπική μπύρα ή μάλλον από εκεί ξεκίνησε η παραγωγή της. Σήμερα η Ζυθοποιία Χίου είναι πλήρως εξοπλισμένη, παράγοντας 12 διαφορετικές μπύρες. Η πιο γνωστή από αυτές, η ξανθιά μπύρα, εμφιαλώνεται αφιλτράριστη και είναι έντονα αρωματική με διακριτικά αρώματα λυκίσκου. Ξεχωριστή ακόμα, είναι η κόκκινη μπύρα Χίου με έντονα κεχριμπαρένιο σώμα και πλούσια γεύση και σώμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.