Ταξίδι με το κατοικίδιο: όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι τετράποδοι φίλοι μας στο αυτοκίνητο; Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, εκτός από έναν γλυκό χαρακτήρα έχει και ανάγκες που δύσκολα τις ικανοποιούμε σε ένα ταξίδι.

Ο σωστός τρόπος μεταφοράς

Υπάρχει σωστός και ασφαλής τρόπος να ταξιδέψει ο σκύλος μας στο αυτοκίνητο και θα πρέπει να τον εφαρμόζουμε, για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Όπως σε κάθε ταξίδι, συνήθως αναρωτιόμαστε για το εάν θα υπάρχει επαρκής χώρος για τις αποσκευές μας. Σε  πολλές μάλιστα περιπτώσεις, εξαιτίας του όγκου των αποσκευών ανησυχούμε για το εάν θα χωράμε και εμείς οι ίδιοι.

Αντίστοιχα και για τα κατοικίδια μας πρέπει να είμαστε σε θέση να τους χαρίσουμε ένα ήσυχο ταξίδι. Ιδανικά, θα πρέπει να μην επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε το μπροστινό κάθισμα γιατί δεν ενδείκνυται για σωστή μεταφορά. Το πίσω κάθισμα είναι το ενδεδειγμένο, ιδανικά μέσα στο ειδικό κουτί μεταφοράς του.

Ταξίδι με το κατοικίδιο: όσα πρέπει να ξέρετε

Καταστάσεις για… δύσκολους ταξιδιώτες

Σε περίπτωση που το κατοικίδιο είναι μεγαλόσωμο ή δεν τα πάει καλά με το κουτί του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα στο κάθισμα.

Παράλληλα, μπορούμε   να αγοράσουμε μια ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια. Η ζώνη αυτή τοποθετείται στην υποδοχή της ζώνης ή ασφαλίζει πάνω στην ίδια τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμού του κατοικίδιού μας,  σε ένα επερχόμενο τρακάρισμα ή σε περιπτώσεις απότομου φρεναρίσματος.

Το νομικό πλαίσιο μεταφοράς ζώων συντροφιάς

Σε γενικά πλαίσια δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επισήμανση σε σχέση με την μεταφορά ζώων συντροφιάς. Η όποια σίγουρη και ασφαλής θέση είναι ιδανική και δεν υπάρχει ποινή για «λάθος» μεταφορά.

Αυτό, άλλαξε  πρόσφατα με νέο νόμο, ο οποίος ορίζει πως: «Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς, δηλαδή εκείνων που δεν ξεπερνούν τα δέκα κιλά, επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί, αλλά και στα επιβατηγά πλοία.

Με την προϋπόθεση, ότι τα ζώα θα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και θα συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή τον κάτοχό τους».

Βέβαια, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή ανησυχία για τον τετράποδο φίλο μας και να μην ξεχνάμε να μεριμνούμε για αυτόν.

Ταξίδι με το κατοικίδιο: όσα πρέπει να ξέρετε

Το ιδανικό περιβάλλον ταξιδιού

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια είναι δυνατόν να αισθάνονται άγχος ή πίεση στην διάρκεια ενός ταξιδιού. Κατά συνέπεια,  θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη άνεση για τους ξεχωριστούς μας φίλους.

Μια πρώτη κίνηση είναι να ρυθμίσουμε τον κλιματισμό σε ένα καλό επίπεδο, (δροσερό για τους καλοκαιρινούς μήνες) και να  δώσουμε παράλληλα στο κατοικίδιο μας  λίγη προσοχή για να νιώσει ήρεμα.

Αν από την άλλη δεν έχουμε επιχειρήσει να ταξιδέψουμε  με το κατοικίδιό μας και πρόκειται να το κάνουμε, ας φροντίσουμε να του δώσουμε μια επαφή με το αυτοκίνητο σε μια κοντινή βόλτα. Έτσι, θα μπορέσουμε να εξοικειώσουμε τον φίλο μας με το περιβάλλον του αυτοκινήτου.

Το πιο συχνό λάθος

Ένα από τα ίσως πιο συχνά λάθη που κάνουμε, είναι να αφήνουμε τον μικρό μας φίλο μόνο στο αυτοκίνητο. Παρόλο που βιαζόμαστε εκείνη την στιγμή, δεν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις αυτής της πράξης.

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι, ειδικότερα στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα μέσα σε ένα αυτοκίνητο σταματημένο στον ήλιο είναι ανυπόφορη. Δεν πρέπει να αφήνουμε το κατοικίδιό μας μέσα στο αυτοκίνητο μόνο του. 

Με σβηστό τον κλιματισμό, ακόμη και αν δεν αργήσουμε να επιστρέψουμε από την σύντομη στάση μας, μπορεί να προκληθεί δυσφορία στο κατοικίδιο μας η οποία θα επιφέρει κακές επιπτώσεις για την υγεία του.

Πηγή

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.