Τάσεις και γεγονότα που πρώτη φορά σημειώθηκαν το 2021

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

Πολλά και θαυμαστά, αξιοπερίεργα ή ανησυχητικά σημειώθηκαν για πρώτη φορά τη χρονιά που πέρασε. Το 2021 ήμασταν όλοι αρκετά περιορισμένοι λόγω κορωνοϊού και ίσως δεν πήραμε είδηση κάποια από τα 17 σημαντικά γεγονότα που θα καθορίσουν και επόμενες χρονιές.

Πάντα ισχύει ότι υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα (οκ, δεν είναι και καμια σπουδάια φιλοσοφική σκέψη, όμως είναι αλήθεια). Όπως είναι αλήθεια ότι κάθε τι έχει την θετική και την αρνητική του πλευρά, ανάλογα με την θέαση του καθενός, τις γνώσεις και προκαταλήψεις, ανάλογα ακόμη και την εποχή. Υπάρχουν πάρα πολλά που έγιναν για πρώτη φορά το 2021 (ο κορωνοϊός ξεκίνησε πιο πριν, οπότε δεν τον αναφέρω). Προσπάθησα να διαλέξω γεγονότα απο διάφορους τομείς και χώρες, ακόμη κι απ το διάστημα. Σκοπος είναι να θυμηθούμε ξανά (για κάποιο λόγο το ξεχνάμε συνεχώς, μένοντας έτσι στα στενά μας όρια) ότι ο κόσμος μας είναι ζωντανός, ότι κινείται, αλλάζει κι ότι χωρίς αυτήν την αέναη κίνηση θα πέθαινε.

 • Μια Αφρικανή ηγείται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 Η Ngozi Okonjo-Iweala έγραψε ιστορία τον Μάρτιο, καθώς έγινε η πρώτη Αφρικανή και η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί ως γενική διευθυντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η κ. Okonjo-Iweala ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε δις ως υπουργός Οικονομικών στη γενέτειρά της, την Νιγηρία.

 • Ενα καθαρά ψηφιακό έργο τέχνης πωλείται σε δημοπρασία για εκατομμύρια. 

Το «Everydays: The First 5000 Days», του καλλιτέχνη Mike Winkelmann, γνωστό και ως Beeple, δημοπρατήθηκε για 69,3 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s.Το κολάζ φωτογραφιών ήταν το πρώτο έργο τέχνης NFT, ή nonfungible token, που προσφέρθηκε από μεγάλο οίκο δημοπρασιών. Η πώληση σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά που ο οίκος Christie’s αποδέχτηκε κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Μην ρωτήσετε ποιός πληρώνει τόσα χρήματα για κάτι που δεν είναι καν απτό!

 • Ένα αυτόνομο drone αναπτύχθηκε για να επιτεθεί σε ανθρώπους, λέει ο ΟΗΕ. 

Ένα drone μπορεί να κυνήγησε αυτόνομα και να σκότωσε ανθρώπους  στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Ένα drone Kargu-2, που κατασκευάστηκε από  Τούρκο στρατιωτικό εργολάβο, εστάλη τον Μάρτιο σε μια περιοχή όπου μάχονταν η μεταβατική κυβέρνηση που έχει εγκρίνει ο ΟΗΕ και στρατιώτες του Khalifa Haftar, του de facto ηγέτη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. Αν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπάρχουν εδώ και καιρό, αυτή θα είναι η  πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση τεχνητής νοημοσύνης της οποίας της δόθηκε το «ελεύθερο» να κυνηγήσει, να βρει και να σκοτώσει ανθρώπους.

 • Ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέεται ασύρματα με υπολογιστή. 

Σε μια πιθανή ανακάλυψη (ακόμα μελετάται βέβαια), στοχευμένη σε άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Μπράουν συνέδεσαν έναν ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν υπολογιστή μέσω ενος πομπού. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή, μπόρεσαν να κινήσουν τα ρομποτικά τους πλέον άκρα απλά σκεπτόμενοι τις κινήσεις που ήθελαν να κάνουν. Σε σχέση με το NFT, αυτό, ναι, είναι νέο!

 • Το ρόβερ Perseverance της NASA παράγει οξυγόνο στον Άρη. 

Ένα όργανο που ονομάζεται MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) μετέτρεψε με επιτυχία μέρος της ατμόσφαιρας του Άρη, η οποία αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, σε οξυγόνο. Ενώ η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν πραγματικότητα οι μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Ποιός τώρα θα ήθελε να πάει στον Αρη ή ποιός θα έχει τα χρήματα , είναι άλλο θέμα…Αφηστε που έχει μόνιμη κακοκαιρία εκεί.

 • Η μεγαλύτερη μάρκα κοσμημάτων στον κόσμο κυκλοφορεί την πρώτη της συλλογή  τεχνικών διαμαντιών.

 Η Pandora ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εξορυσσόμενα διαμάντια στα κοσμήματά της και παρουσίασε τις πρώτες συνθετικές πέτρες της. Η συλλογή Pandora Brilliance έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της στη Βρετανία και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε άλλες αγορές το 2022. Η εταιρεία ανέφερε την προσιτή τιμή και τη ζήτηση των πελατών για πιο «ηθικά» και «περιβαλλοντικά υπεύθυνα» υλικά ως λόγους για τη μεταστροφή. Ωρα να πάρετε δωράκι στην καλή σας πιο φθηνά και οικολογικά! Ετσι κι αλλιώς, “Diamonds are forever”!

 • Το Μεξικό εκλέγει τις πρώτες τρανς βουλευτίνες της χώρας. 

Η María Clemente García και η Salma Luévano  έγραψαν ιστορία στο Μεξικό ως οι πρώτες τρανς νομοθέτριες που εξελέγησαν στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της χώρας. Και τα δύο μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και βεβαίως όλα τα  θέματα που αφορούν την L.G.B.T.Q. κοινότητα. Διότι η αλήθεια να λέγεται, εάν δεν το κάνουν κι αυτές, δεν θα το κάνει μάλλον κανείς.

 • Το Θιβέτ και το πρώτο bullet train. (τραίνο-σφαίρα)

Η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο, συνδέοντας την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Lhasa, με την πόλη Nyingchi. Η γραμμή των 250 μιλίων περνά μέσα από 47 τούνελ και 121 γέφυρες σε περίπου 3 ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα υψόμετρα του Θιβέτ -το μεγαλύτερο μέρος της γραμμής είναι περίπου 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- το τρένο είναι εξοπλισμένο με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που διατηρεί τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στα βαγόνια του.

 • Το National Geographic αναγνωρίζει τον πέμπτο ωκεανό του κόσμου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, η National Geographic Society αναγνώρισε επίσημα το ρεύμα που περικυκλώνει την Ανταρκτική ως τον Νότιο Ωκεανό. Η οργάνωση, η οποία δημοσιεύει χάρτες και άτλαντες από το 1915, έχει συντάξει έναν νέο χάρτη που αναγνωρίζει το σώμα του νερού, το οποίο επιστήμονες και ερευνητές εδώ και χρόνια διακρίνουν ως ξεχωριστό από τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Αρκτικό ωκεανό.

 • Ο  Richard Branson γίνεται ο πρώτος ιδιώτης που ταξιδεύει στο διάστημα με δικό του διαστημόπλοιο.

 Σε ένα τεράστιο βήμα προς την πραγματοποίηση του αστροτουρισμού, ο ιδρυτής της Virgin Galactic κέρδισε τον διαστημικό αγώνα δισεκατομμυριούχων, εκτοξευόμενος στον ουρανό τον Ιούλιο με το υπερηχητικό SpaceShipTwo, διαστημόπλοιο που δημιουργήθηκε από την εταιρεία του.

 • Αστρονόμοι βλέπουν φως να προέρχεται πίσω από μια μαύρη τρύπα. 

Το φως μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεφύγει από μια μαύρη τρύπα, αλλά για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι παρατήρησαν το φως να κάμπτεται πίσω από μαύρη τρύπα – 800 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό το εύρημα, που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, επιβεβαίωνει για άλλη μια φορά τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 • Το πρώτο 3-D εκτυπωμένο σχολείο στον κόσμο ανοίγει στο Μαλάουι. 

Το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο σχολείο στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο στο Μαλάουι.Το σχολείο κατασκευάστηκε από την 14Trees, μια κοινοπραξία μεταξύ μιας Βρετανικής εταιρείας ανάπτυξης και μιας Ελβετικής εταιρείας που ειδικεύεται στα οικοδομικά υλικά. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η γρήγορη και προσιτή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης σχολείων στη χώρα.

 • Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που κάνει το Bitcoin εθνικό νόμισμα. 

Το Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νόμο τον Σεπτέμβριο που υιοθετεί το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ. Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με αμφιβολίες μεταξύ πολλών κατοίκων του Σαλβαδόρ που είναι δύσπιστοι για την εγγενή αστάθεια του Bitcoin. Οι οικονομολόγοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω οικονομική αστάθεια στο Ελ Σαλβαδόρ και να ενθαρρύνει το ξέπλυμα χρήματος. (Μην πιστεύετε τέτοιες κακοήθειες…)

 • Ένα drone στον ωκεανό καταγράφει τα πρώτα πλάνα μέσα σε έναν μεγάλο τυφώνα.

Τον Σεπτέμβριο, το μη επανδρωμένο σκάφος κατευθύνθηκε στην καρδιά του τυφώνα Σαμ, μιας καταιγίδας κατηγορίας 4, με ανέμους άνω των 120 μιλίων την ώρα. Οι ερευνητές από το Saildrone που κατασκευάζει drones για την έρευνα ωκεανών, και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ελπίζουν ότι τα δεδομένα θα βοηθήσουν να κατανοηθούν καλύτερα πώς εντείνονται οι τυφώνες (που δεν σημαίνει οτι θα μπορούμε  και να τους ελέγχουμε).

 • Η SpaceX εκτοξεύει το πρώτο πλήρωμα με απλούς πολίτες στο διάστημα. 

Ο Jared Isaacman, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Shift4 Payments, ηγήθηκε της αποστολής Inspiration4 για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude.Η κάψουλα SpaceX Crew Dragon και το τετραμελές πλήρωμά της έκαναν τροχιά γύρω από τη Γη για τρεις ημέρες χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες. (δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το ποσό που συγκεντρώθηκε απο το εγχείρημα)

 • Σε δημοσιογράφο Φιλιππινέζα απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης- είναι η πρώτη φορά για τη χώρα της.

Η δημοσιογράφος Maria Ressa τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 για την δημοσιογραφία της στις Φιλιππίνες σχετικά με τις αμφιλεγόμενες τακτικές του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Είναι η πρώτη Φιλιππινέζα βραβευμένη με Νόμπελ, κερδίζοντας το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Dmitry Muratov, τον εκδότη της εφημερίδας Novaya Gazeta, η οποία είναι γνωστή για την κριτική της κατά του  Κρεμλίνου.

 • Οι πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων ξεπερνούν τις πωλήσεις ντίζελ στην Ευρώπη. 

Τον Σεπτέμβριο, τα ηλεκτρικά οχήματα ξεπέρασαν τις πωλήσεις των οχημάτων ντίζελ για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Έκθεση European Electric Car Report.Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μπορεί να είναι μια «περαστική» στροφή των καταναλωτών, εν μέρει λόγω των προβλημάτων της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, ενω ταυτόχρονα «βλέπουν» ότι μια θεμελιώδη στροφή προς την τεχνολογία μηδενικών εκπομπών. (όπως καταλαβαίνετε οι αναλυτές είναι κάπως σαν την Πυθιά: το λιγότερο αμφιλεγόμενοι. Εαν δεν γίνει το Α, θα γίνει το Β κι αν δεν γίνει ούτε το Α, ούτε το Β, τότε δεν αντιληφθήκατε σωστά τι προέβλεπε η πρόβλεψη).

Καλη χρονιά να έχουμε όλοι, σε όλον τον κόσμο! Κι ας θυμηθούμε οτι και οι άνθρωποι εκει εξω που δεν γνωρίζουμε, οι λεγόμενοι άγνωστοι, ξένοι, μετανάστες κοκ,  δεν διαφέρουν σε τίποτα απ τους «δικούς» μας, εκτός του ότι δεν τους γνωρίζουμε. Η γη κινείται κουβαλώντας  στην πλάτη της όλους μας αιώνες τώρα, χωρίς ποτέ να διώξει κανέναν…

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…