Ταραμοσαλάτα με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέρι

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ταραμοσαλάτα με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέριΗ Καθαρή Δευτέρα πλησιάζει και τα βιβλία μαγειρικής έχουν πάρει φωτιά από το πολύ διάβασμα που τους κάνουμε. Τι ψάχνουμε; Μα φυσικά σαρακοστιανά πιάτα. Όχι τα κλασσικά της μαμάς, από τα άλλα, τα λίγο πιο… πρωτότυπα αλλά και γευστικά! Γι’ αυτό και εμείς, θέλοντας να σας βοηθήσουμε, απευθυνθήκαμε στην ειδική της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, Νένα Ισμηρνόγλου και της… «κλέψαμε» μια σαρακοστιανή συνταγή!

Η Executive Chef, Νένα Ισμηρνόγλου του εστιατορίου Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως, μας προτείνει να μαγειρέψουμε για την Καθαρή Δευτέρα, ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέρι. Και οι καλεσμένοι μας θα… γλείφουν και τα δάχτυλα τους!

Ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέρι

Χρόνος προετοιμασίας: από 10 -15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 2 λεπτά

Υλικά για 2 ½ φλιτζάνια ταραμά

150 γρ ταραμά λευκό

400 γρ ψωμί χωριάτικο 2 ημερών

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι ( χυμός από 2 λεμόνια ) ή περισσότερο κατά το γούστο σας

1 μικρό κρεμμύδι -70 γρ καθαρισμένο

Ταραμοσαλάτα με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέριΓια τις γαρίδες υλικά για 8 άτομα

700 γρ μέτριες ν0 4 φρέσκιες γαρίδες –είναι ή εποχή που έχει όλα τα μεγέθη ελληνικές τις ανεμότρατας ή καθαρό βάρος 400 γρ.

½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 κουταλιές τις σούπας σάλτσα σόγιας

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο με τα τρυφερά κοτσάνια του

1/3 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο πράσινο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον ταραμά…

Καθαρίζουμε το ψωμί από την κόρα και το μουλιάζουμε στο νερό. Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ τον ταραμά και τον χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα με 2 κουταλιές της σούπας νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα χωρίς να κλείνουμε τον διακόπτη.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το μισό ελαιόλαδο και μετά εναλλάξ το ψωμί το λεμόνι, ¼ φλιτζάνι νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Το φυλάμε στο ψυγείο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος ερμητικά κλεισμένο.

Ταραμοσαλάτα με τραγανές γαρίδες, μαϊντανό και πράσινο πιπέριΓια τις γαρίδες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κεφάλι, το κέλυφος και το αντεράκι – χαράζοντας την ράχη τους με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις κόβουμε σε κομμάτια του 1 ½ εκ. τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την σόγια, αλάτι και το πράσινο πιπέρι.

Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε καλά ένα ανοξείδωτο ή μαντεμένιο ή κεραμικό τηγάνι με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε 2 δευτερόλεπτα τις γαρίδες που τις ανακατεύουμε συνέχεια για ένα – δύο λεπτά να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και να καραμελώσουν ελαφρά –εξ αιτίας τις σόγιας.

Τις βγάζουμε από την φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι. τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου -αφού τις πασπαλίσουμε με τον μαϊντανό, πάνω από τον ταραμά ή στο πλάι γύρω γύρω.

Μικρά μυστικά:

Αν καθαρίσουμε τις γαρίδες και δεν τις μαγειρέψουμε αμέσως τις βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σουρωτήρι τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο με ένα πιάτο από κάτω μέχρι να τις μαγειρέψουμε (μέσα στην ημέρα).

Αν δεν έχουμε σόγια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα στρειδιών ή βράζουμε για 2 λεπτά 1 κουταλιά του γλυκού μέλι με 3 κουταλιές της σούπας νερό και 1/3 κουταλάκι του γλυκού κάρυ ή άλλο μπαχαρικό τις αρεσκείας μας . Το καθένα θα έχει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η γαρίδες θα πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα και θα είναι νόστιμες.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…