Ταξίδια με το τρένο

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο: «Χαρακτηριστικά ταξιδιών εσωτερικού ημεδαπών τουριστών 2019»  φαίνεται ότι οι Έλληνες προτιμούν να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Κατά την περίοδο 2015-2019, η  πλειονότητα των ταξιδιών  πραγματοποιήθηκε με χερσαία μέσα (73% έως 74%), ακολουθούν τα θαλάσσια μέσα (20% έως 21%) ενώ στην τελευταία θέση είναι τα ταξίδια με εναέρια μέσα (6% έως 7%).  Σε ότι αναφορά τα χερσαία μέσα, τα ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση (με 85% έως 88%), τα λεωφορεία  ή τουριστικά λεωφορεία καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση (με 11% έως 13%) και στην τελευταία θέση βρίσκονται τα τρένα  (με 1% έως 2%).

Ακριβώς το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι λατρεύουν το τρένο. Κάθε χρόνο επενδύονται χρήματα στους σιδηροδρόμους και κατασκευάζονται καινούριοι σταθμοί. Αποτελεί την πρώτη τους επιλογή για καθημερινές μετακινήσεις αλλά και για ταξίδια. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες βλέπουν μάλλον με καχυποψία την μετακίνηση τους με τρένο διότι απουσιάζουν οι βασικές υποδομές. Υπάρχει έλλειψη μηχανοδηγών και βαγονιών, οι γραμμές είναι σε κακή κατάσταση, ειδικά μετά από άσχημες καιρικές συνθήκες, η συντήρηση των τρένων είναι ανύπαρκτη και γενικά υπάρχει μια εγκατάλειψη των σταθμών.

Ταξίδια με το τρένο

Το γεγονός αυτό είναι αρκετά δυσάρεστο καθώς οι μετακινήσεις με τρένο είναι τις περισσότερες φορές θεαματικές και προσφέρουν αμέτρητες συγκινήσεις. Αξίζει κάποιος έστω και μια φορά στη ζωή του να ταξιδέψει με τρένο, ώστε να καταλάβει ότι τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς παρέχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Πιο συγκεκριμένα

Ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση

Αρχικά, αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, υπάρχει καλή συντήρηση και οι σιδηρόδρομοι είναι σε καλή κατάσταση, τότε το τρένο αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς εξασφαλίζει την πιο σίγουρη και ταχύτερη μεταβίβαση στον τόπο προορισμού. Η σύγκρουση δύο τρένων ή ο εκτροχιασμός τους είναι σπάνιο φαινόμενο και αν συμβεί ένα τέτοιο  περιστατικό, τις περισσότερες φορές οι επιβάτες δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Οι μετακινήσεις με τρένο παραμένουν ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς. Παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων CO2 συγκριτικά με τις οδικές, τις αεροπορικές ακόμα και με τις πλωτές μεταφορές. Θα πρέπει να τονισθεί ότι στην Ευρώπη περίπου το 80% των σιδηροδρομικών συστημάτων λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια προστατεύοντας ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα.

Άνεση 

Ταξίδια με το τρένο

Οι επιβάτες έχουν μεγαλύτερη άνεση στα τρένα. Μπορούν να σηκωθούν και μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή, να καθίσουν πιο αναπαυτικά ή ακόμη και να ξαπλώσουν, καθώς στα μεγάλα ταξίδια υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορούν να μιλήσουν με τους διπλανούς τους, να ακούσουν μουσική, να παρακολουθήσουν ταινίες ή να διαβάσουν. Σε πολλά τρένα του εξωτερικού υπάρχουν αναπαυτικές θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες και κατάλληλα διαμορφωμένα WC, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση. Επιπλέον τα τρένα διαθέτουν εστιατόριο ή σνακ μπαρ με ποικιλία φαγητών και ποτών. Να σημειωθεί ότι στα τρένα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Οικονομικό                                

Θεωρείται από τα πιο οικονομικά μέσα μεταφοράς και επιλέγεται κυρίως από τους φοιτητές και τη νεολαία. Ο καθένας μπορεί να κάνει κράτηση εισιτηρίων online και να επωφεληθεί από επιπλέον εκπτώσεις και ειδικές προσφορές. Σε περίπτωση καθυστερήσεων οι περισσότερες σιδηροδρομικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η  ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., έχουν καθιερώσει σύστημα ανταπόδοσης. Αν υπάρχει δηλαδή κάποια καθυστέρηση οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ανταποδοτικό εισιτήριο με έκπτωση για την επόμενη διαδρομή.

Αποσκευές 

Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το μέγεθος και το βάρος των αποσκευών. Επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι επιβάτες μπορούν να έχουν μαζί τους αποσκευές χειρός, τις οποίες τοποθετούν σε ειδικό χώρο πάνω και κάτω από τη θέση τους. Σε περίπτωση απώλειας ή βλάβης των αποσκευών, και όταν την υπαιτιότητα τη φέρει η εταιρεία, καταβάλλεται αποζημίωση κατόπιν σχετικής αίτησης. 

Διαδρομή

Το καλύτερο μέρος στα ταξίδια με το τρένο είναι η διαδρομή. Ξετυλίγονται μπροστά σου απίστευτες εικόνες, που διαφορετικά ήταν αδύνατον να παρατηρήσεις. Μπορείς να θαυμάσεις θάλασσες, αγέρωχα βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινες κοιλάδες, ποταμούς, λίμνες, απόκρημνα φαράγγια, καταρράκτες, τούνελ και καταπληκτικές γέφυρες.

Με λίγα λόγια, απολαμβάνεις ένα ονειρικό τοπίο και να αποκομίζεις μοναδικές εμπειρίες.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.