Ταξίδι στον χρόνο: 30 Ιουλίου

Συντάκτης: Flowmagazine

Σαν σήμερα 30 Ιουλίου επαναστατούν οι ποπολάροι στη Ζάκυνθο, η Ουρουγουάη κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα…

Το 1797 επαναστατούν οι ποπολάροι στη Ζάκυνθο. Καύση της «Χρυσής Βίβλου» και των εμβλημάτων των ευγενών από τους ποπολάρους στην πλατεία του αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

Το 1824 ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο.

Το 1920 σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

Το 1930 η Ουρουγουάη νικά την Αργεντινή με 4-2 στο Μοντεβιδέο και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το 1982 η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

Το 1994 η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το 1818 γεννιέται η Έμιλι Μπροντέ, Αγγλίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του κλασικού αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Ανεμοδαρμένα Ύψη».

Το 1863 γεννιέται ο Χένρι Φορντ, αμερικανός μηχανικός, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford.

Το 1889 γεννιέται ο Βλαντιμίρ Σβορίκιν, ρωσοαμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του εικονοσκόπιου, στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη του τηλεοπτικού δέκτη.

Το 1947 γεννιέται ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, αμερικανοαυστριακός ηθοποιός και πολιτικός.

Το 1970 γεννιέται ο Κρίστοφερ Νόλαν, Αμερικανός σκηνοθέτης

Το 1898 πεθαίνει ο Ότο Φον Μπίσμαρκ, γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια.

Το 2007 πεθαίνει ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σουηδός σκηνοθέτης. («Φάνυ και Αλέξανδρος», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Σκηνές από ένα γάμο»)

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…