Ταξίδι στον χρόνο: 29 Ιουλίου

Συντάκτης: Flowmagazine

Σαν σήμερα 29 Ιουλίου λαμβάνει χώρα η μάχη στο Κλειδί που θα δώσει στον αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ την προσωνυμία Βουλγαροκτόνος, «Δημοψήφισμα»που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4%…

Το 1014 λαμβάνει χώρα η μάχη στο Κλειδί. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας νικούν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ. Στη συνέχεια, αλλά τυφλώνουν τους 15.000 Βούλγαρους αιχμαλώτους, αφήνοντας 1 μονόφθαλμο κάθε 100 για να οδηγήσει τους άλλους πίσω στη Βουλγαρία. Μετα απ΄αυτή την ιστορική βαρβαρότητα, ο Βασίλειος κερδίζει την προσωνυμία Βουλγαροκτόνος.

Το 1825 εξαιτίας της νηνεμίας, αποτυγχάνει προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Το 1900 στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει μία δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» κ.ά.

Το 1921 ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (ναζιστικό κόμμα).

Το 1943 αρχίζει η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η δοσίλογη κατοχική κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.

Το 1973 «Δημοψήφισμα» που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία, με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Το 1883 γεννιέται ο Μπενίτο Μουσολίνι, ιταλός δικτάτορας.

Το 1919 γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.

Το 1925 γεννιέται ο διακεκριμένος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1890 πεθαίνει ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, ολλανδός ζωγράφος.

Το 1983 πεθαίνει ο Λουίς Μπουνιουέλ. Σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης, επηρεασμένος από το σουρεαλισμό

Το 2004 πεθαίνει η Ρένα Βλαχοπούλου, μεγάλη κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…