Ταξίδι στον χρόνο: 15 Σεπτεμβρίου

Συντάκτης: Flowmagazine

Σαν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη, εγκαινιάζεται ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος «HellasSat» και η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κηρύσσει πτώχευση…

Το 1916 ο «Μικρός Γουίλι», το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

Το 1917 ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Κερένσκυ, ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δε θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.

Το 1920 καταργούνται οι φυλακές Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

Το 1922 μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

Το 1928 ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

Το 1935 ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα, ψηφίζονται από το 7ο συνέδριο των γερμανών εθνικοσοσιαλιστών οι Φυλετικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης, οι οποίοι κατοχυρώνουν νομικά τον αντισημιτισμό.

Το 1959 ο Νικήτα Χρουστσόφ είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το 1975 στην Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

Το 2001 «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε δήλωσή του και υπόσχεται «σαρωτική, επίμονη και αποτελεσματική» απάντηση στα χτυπήματα των τρομοκρατών.

Το 2003 με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας – Λευκωσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

Το 2008 η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers Holdings Inc κηρύσσει πτώχευση παγώνοντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το 1254 γεννιέται ο Μάρκο Πόλο, βενετός έμπορος εξερευνητής.

Το 1890 γεννιέται η Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Το 1946 γεννιέται ο Όλιβερ Στόουν, Αμερικανός σκηνοθέτης.

Το 1946 γεννιέται ο Τόμι Λι Τζόουνς, Aμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Το 1984 γεννιέται ο Πρίγκιπας Χάρι, ο νεώτερος γιος του Πρίγκιπα Κάρολου και της Νταϊάνα Σπένσερ.

Το 1936 πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 1938 πεθαίνει ο Γιαννούλης Χαλεπάς, διακεκριμένος γλύπτης από την Τήνο.

Το 2008 πεθαίνει ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…