Ταξίδι στο ρομαντικό Μονακό

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Το Μονακό είναι πραγματικά ένα υπέροχο μέρος που συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Μπορείς πραγματικά να κάθεσαι με τις ώρες και να θαυμάζεις την υπέροχη θέα από την πλατεία του παλατιού ή να περπατάς κατά μήκος της θάλασσας, ανάμεσα σε διάσημα κτίρια. Είναι από τους προορισμούς που αξίζει να δει κανείς.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μονακό

Το Πριγκιπάτο του Μονακό είναι ένα ανεξάρτητο κρατίδιο και βρίσκεται στις ακτές τις Μεσογείου. Όλη του η έκταση καταλαμβάνεται από πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, πάρκα και δημόσια κτίρια.Το Μονακό, έχει πολλά αεροδρόμια σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Πριγκιπάτο, καθώς και άριστο οδικό δίκτυο. Ειδικά η διαδρομή από το Μιλάνο μέχρι το Μονακό είναι εντυπωσιακή, καθώς θα συναντάτε συνέχεια τούνελ και γέφυρες με φοβερή θέα τις απότομες και αχανείς χαράδρες.

Παρότι η επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά, όλοι οι κάτοικοι μιλάνε και αγγλικά και σε αντίθεση με τις γειτονικές περιοχές της Γαλλίας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σας μιλήσουν στα αγγλικά. Μάλιστα, οι κατάλογοι στα εστιατόρια, οι επιγραφές στους δρόμους και στα άλλα καταστήματα είναι γραμμένοι και στα αγγλικά.

Αξίζει να πούμε ότι το Μονακό είναι κατοικία 38.000 ατόμων, από τους οποίους ο ένας στους τρεις είναι εκατομμυριούχος. Με αυτό τον τρόπο το μικροσκοπικό κράτος της Μεσογείου βρίσκεται στην πρώτη θέση τις λίστας των κρατών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Αλλά, πώς τα κατάφερε τόσο καλά;

Η πρώτη απάντηση που παίρνει κάποιος αφορά την χαμηλή φορολόγηση. Από το 1869 το πριγκιπάτο έχει ξεφορτωθεί εντελώς τον φόρο εισοδήματος για τους υπηκόους του, ενώ και οι εναπομείναντες φορολογικοί συντελεστές για εταιρείες και ιδιώτες είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Και αυτό αποτέλεσε δέλεαρ για ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων του που προέρχονται από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες. Εκτός όμως από την χαμηλή φορολόγηση το Μονακό προσελκύει τους πλούσιους με το εκλεπτυσμένο lifestyle του. Ο συνδυασμός του καλού καιρού, της πολιτικής σταθερότητας και ενός ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων γεμάτο με διοργανώσεις όπως το διάσημο Γκραν Πρι της πόλης, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής.

Αθλητικά γεγονότα

Το πιο διάσημο αθλητικό γεγονός στο πριγκιπάτο του Μονακό είναι το Grand Prix της Φόρμουλα 1, που γίνεται κάθε χρόνο, από το 1929. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα αυτού του αγώνα είναι ότι, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις, η πίστα στο Μονακό αποτελεί κομμάτι των οδικών δρόμων της πόλης. Έτσι, μπορείτε και εσείς να οδηγήσετε ή να περπατήσετε εκεί όπου πριν από λίγο έτρεχαν τα μονοθέσια της F1.

Αξιοθέατα

  • Το Παλάτι: Το κτίριο του παλατιού αποτελείται από το φρούριο του 1215 και από τα μεταγενέστερα βασιλικά διαμερίσματα. Στο εσωτερικό του κτιρίου έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στις διάφορες αίθουσες του παλατιού. Μάλιστα έχει και το μουσείο του Ναπολέοντα με πάνω από 1000 αντικείμενα σχετικά με τη ζωή του μεγάλου αυτοκράτορα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…