Ταξίδι στο μαγευτικό Όσλο

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας αλλάζει δραματικά ανάλογα με τις εποχές, αλλά παραμένει πάντα μια εντυπωσιακή και μαγική πόλη. Από τη Νορβηγία κατάγεται και ο πασίγνωστος συγγραφέας Τζο Νέσμπο. Μπορεί μέσα από τις αφηγήσεις του να την φαντάζεσαι ως μια κρύα και σκυθρωπή πόλη. Η αλήθεια δεν απέχει πολύ. Τον χειμώνα είναι κάπως έτσι με χιονισμένα τοπία και πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Αγνοώντας όμως από τις προθέσεις του καιρού, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα να δείτε και αλλά δεκάδες μέρη να γνωρίσετε.

Πότε να πάτε

Παρόλο που η άνοιξη και το καλοκαίρι θεωρούνται οι καλύτερες εποχές, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και της μεγάλης διάρκειας της ημέρας, το Όσλο συγκεντρώνει το χειμώνα τους φαν του σκι.

Υπηρεσίες προς τους επισκέπτες

Σε κάθε περίπτωση, το Όσλο είναι μια πόλη ιδιαίτερα φιλόξενη, με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και με υποδειγματικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες. Για παράδειγμα, ήταν από τους πρωτοπόρους στην έκδοση «κάρτας πόλης», γνωστής ως Oslo Pass, η οποία εξασφαλίζει δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία και τα μέσα συγκοινωνίας (μετρό, τραμ, λεωφορείο, πλοία) πλην των τρένων, καθώς και δωρεάν στάθμευση και είσοδο στις δημοτικές πισίνες για μία, δύο ή τρεις ημέρες με ανάλογο τίμημα. Πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος, ο επισκέπτης γλιτώνει χρόνο τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει στα πολλά αξιοθέατα της πόλης.

Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος -έχει μόλις 650.000 κατοίκους- η νορβηγική πρωτεύουσα διαθέτει δεκάδες διεθνούς εμβέλειας και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία αλλά και κτίρια. Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα.

Εθνική Πινακοθήκη

Για τους λάτρεις των Τεχνών ένα ταξίδι στο Όσλο θα ήταν ημιτελές χωρίς μία επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη που φιλοξενεί μερικούς από τους σημαντικότερους πίνακες και εκθέματα της χώρας. Δείτε τα έργα του Έντβαρντ Μούνκ, ενός από τους σημαντικότερους εξπρεσιονιστές που έχει ζωγραφίσει τον διάσημο πίνακα «Η κραυγή». Επίσης, η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί μια άκρως ενδιαφέρουσα μόνιμη συλλογή με έργα του Ελ Γκρέκο, Γάλλων ιμπρεσιονιστών, μεταξύ των οποίων οι Σεζάν και Μανέ. Αξίζει να πούμε ότι η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα από τα ελάχιστα μουσεία στο Οσλο που θα μπορέσετε να δείτε δωρεάν!

Μουσείο Viking Ship

Το μουσείο των Βίκινγκς. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία προσομοίωση ναυπηγείου. Θα δείτε να εκτίθενται κομμάτια από πλοία των Βίκινγκς και θα εκπλαγείτε από το πόσο κατατοπιστικά μπορεί να είναι τα αντικείμενα αυτά, σχετικά με την κουλτούρα των σκληροτράχηλων Bίκινγκς!

Εθνικό θέατρο

Σίγουρα το καλύτερο μέρος για να δείτε κάποιο θεατρικό έργο ή όπερα. Αυτός ο πανέμορφος χώρος φιλοξενεί συνέχεια πολλά και διαφορετικά σόου. Ντυθείτε κατάλληλα και απολαύστε την πιο πολιτιστική πλευρά του Όσλο.

Φιόρδ

Τα νησιά που αποτελούν τα Φιόρδ γύρω από το Όσλο αποτελούν μοναδικό παράδειγμα ομορφιάς της νορβηγικής φύσης. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε με φέριμποτ ή βαρκάκια σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα δρομολόγια για τα νησάκια είναι πολύ συχνά με το Langayene να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή το καλοκαίρι. Δείτε τους επισκέπτες να απολαμβάνουν την παραλία κάνοντας διάφορα σπορ, ή απλά απολαμβάνοντας τον σκανδιναβικό ήλιο.

Φρούριο Akershus

Το φρούριο χτίστηκε το 1299 από τον Βασιλιά Magnusson με τους «στιβαρούς» του τοίχους να προφυλάσσουν την πόλη από τότε. Κάντε μία βόλτα στους κήπους του φρουρίου και απολαύστε την ιστορία 700 ετών.

Holmenkollen

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί την κατάλληλη τοποθεσία για παγοδρομίες και παιχνίδια στο χιόνι. Για όσους αγαπούν περισσότερο την περιπέτεια, μπορούν να κάνουν σκι στις πλαγιές του λόφου.

Το Frogner Park and Vigeland Sculpture Park είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πάρκο που (ίσως) αξίζει την επίσκεψή σας. Αν αγαπάτε την τέχνη σε όλες της της εκφάνσεις τότε ίσως αυτό το πάρκο είναι το μέρος που πρέπει να πάτε. Εκτός όμως από τον περίπατό σας, θα απολαύσετε και το υπαίθριο πάρκο γλυπτών που βρίσκεται εκεί. Τα πάρκο των γλυπτών φιλοξενεί έργα και είναι αφιερωμένα στον Gustav Vigeland, ένα διάσημο Nορβηγό μοντέρνο γλύπτη. Το πάρκο χρησίμευε στο γλύπτη ως στούντιο, από το 1924 ώς και το 1943, οπότε και πέθανε χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Κλείνοντας το βασιλικό Παλάτι (Royal Palace) είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…