Ταξίδι στην Τρανσυλβανία

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Ταξίδι στην ΤρανσυλβανίαΗ Τρανσυλβανία, τα Καρπάθια Όρη, οι μεσαιωνικές πόλεις-φρούρια, τα κάστρα και η επιρροή των Σαξόνων… όλα αυτά μας έρχονται στο νου όταν ακούμε τη λέξη «Ρουμανία» (φυσικά, αναδύεται ως εικόνα στο μυαλό μας και ο κόμης Δράκουλας). Στην πραγματικότητα, αυτό που θα συναντήσει κανείς σε ένα ταξίδι του στην Τρανσυλβανία δεν απέχει πολύ από τα παραπάνω: η περιοχή μοιάζει με ένα μεγάλο σκηνικό παραμυθιού, με τοπία που μαγεύουν, μεσαιωνική αρχιτεκτονική, παλιές εκκλησίες, μακρά ιστορία, προσανατολισμό στη Δύση και πνοή Ανατολής.

Οι Ρουμάνοι θεωρούν πως η χώρα τους, όπως απεικονίζεται στο χάρτη, μοιάζει με ένα μικρό ψαράκι: η Τρανσυλβανία, λοιπόν, είναι το κέντρο του. Μερικές πόλεις της ζώνης αυτής είναι το Σιμπίου (Sibiu), η Κλουζ-Ναπόκα (Cluj-Napoca), η Μπρασόβ (Braşov), το Τάργκου Μούρες (Târgu Mureş), η Άλμπα Ιούλια (Alba Iulia), ενώ μερικές κωμοπόλεις που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι το Μεντιάς (Mediaş), η Σιγκισοάρα (Sighişoara) και το Φαγκαράς (Fagaraş).

Ταξίδι στην ΤρανσυλβανίαΠολλές από τις παραπάνω τοποθεσίες ανήκουν στις οχυρωμένες από τους Σάξονες πόλεις της Τρανσυλβανίας, που έμειναν γνωστές ως Ζίμπενμπούργκεν (Siebenbürgen) και έχουν έντονη γερμανική επιρροή και διπλές ονομασίες. Το Σιμπίου (ή Hermannstadt στα γερμανικά), είναι μια αυθεντικά μεσαιωνική πόλη. Στη Μεγάλη Πλατεία (Piaţa Mare), στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε την καθολική εκκλησία με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και το μπαρόκ κτίριο του Δημαρχείου. Θα ανεβείτε στον πύργο του Ρολογιού και θα θαυμάσετε τη θέα – ολόκληρη η πόλη, ο ποταμός Σιμπίν (Cibin) και τα όρη Φαγκαράς απλώνονται μπροστά σας. Στη Μικρή Πλατεία (Piaţa Mică), αν διασχίσετε τη Γέφυρα των Ψεμάτων λέγοντας ψέματα, αυτή θα ταρακουνηθεί, ενώ στην Πλατεία Χουγιέτ (Piaţa Huet) θα πιείτε σπιτική λεμονάδα με μήλο και κανέλλα πίσω από την Ευαγγελική Εκκλησία με την πολύχρωμη στέγη και τους μυτερούς πυργίσκους.

Στη Σιγκισοάρα, την πατρίδα του Βλαντ Τσέπες (Vlad Ţepeş), που είναι πνιγμένη στα τριαντάφυλλα, θα δείτε παμπάλαια κτίρια. Εάν είστε εκεί το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, θα ζήσετε το μεσαιωνικό φεστιβάλ: οι κάτοικοι φορούν μεσαιωνικά ενδύματα και παρελαύνουν στην πόλη με άλογα, ενώ μουσική ακούγεται παντού. Τα λιθόστρωτα στενά θα αντηχήσουν τα βήματά σας και θα σας φέρουν στους λόφους της πόλης, από όπου η θέα είναι αξέχαστη.

Ταξίδι στην ΤρανσυλβανίαΟι μικρότερες κωμοπόλεις Φαγκαράς, Μεντιάς και Σέμπες (Sebeş) μοιάζουν με χωριά. Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και θα σας χαμογελάσουν όταν σας δουν να απαθανατίζετε τα λουλούδια που υπάρχουν παντού (οι Ρουμάνοι αγαπούν πολλοί τα άνθη), τα μικρά, πολύχρωμα σπίτια τους (από ώχρα μέχρι ροζ, μωβ και μπλε τόνους) με τα πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια που τα στολίζουν και τις βαριές, ξύλινες πόρτες. Μετά την πολύωρη περιήγηση στα γραφικά αυτά μέρη, θα να γευτείτε την κουζίνα της περιοχής· τις μυρωδάτες σούπες, την πολέντα (mamaligă), τα καπνιστά τυριά και το κόκκινο κρασί.

Στην Κλουζ-Ναπόκα, την Άλμπα Ιούλια και το Τάργκου Μούρες η αρχιτεκτονική συγκλονίζει. Στην Κλουζ, που είναι το ακαδημαϊκό κέντρο της χώρας, θα επισκεφθείτε το Βοτανικό Κήπο με τα μυθιστορηματικά θερμοκήπια και στο Τάργκου Μούρες θα δείτε μια πόλη λίγο ρουμάνικη και λίγο… ουγγρική, λόγω της ισχυρής, εκεί, ουγγρικής μειονότητας. Η Άλμπα Ιούλια ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του Ανατολικού Βασιλείου της Ουγγαρίας και έχει ιστορία ήδη από τα αρχαία χρόνια.

Αξίζει να επισκεφθείτε όσο περισσότερες πόλεις γίνεται στην Τρανσυλβανία· η μετακίνηση με το τραίνο είναι εύκολη και οικονομική, ενώ τα δρομολόγια είναι τακτικά. Εάν αποφασίσετε να αξιοποιήσετε το couch surfing θα απολαύσετε και την υπέροχα ζεστή ρουμάνικη φιλοξενία.

Τολμήστε το!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…