Ταξίδι στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Ταξίδι στην τεχνητή λίμνη ΚρεμαστώνΣτα σύνορα μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας βρίσκεται η μεγαλύτερη και ομορφότερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας: η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, που κινεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής.

Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960, μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών. Στα νερά της συναντώνται τέσσερις ποταμοί, ο Αχελώος, ο Τρικεριώτης, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός (ή Μέγδοβας για τους ντόπιους). Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 για την προστασία της φύσης.

Στο δρόμο

Θα συναντήσετε τη λίμνη και τα Κρεμαστά, το ομώνυμο χωριό, εάν ταξιδέψετε οδικώς στην εθνική οδό Αγρινίου – Καρπενησίου. Η θέα θα σας απορροφήσει πλήρως, καθώς θα δείτε γραφικά χωριά μέσα στο πράσινο, πλαγιές με έλατα και κουμαριές, σχίνα και πεύκα. Θα ξεχαστείτε από τις μυρωδιές της ρίγανης και των λουλουδιών και θα ακούσετε το βουητό των πολυάριθμων μελισσιών και τα δείτε τα πολύχρωμα «σπιτάκια» τους στις άκρες του δρόμου. Πολλές φορές θα αναγκαστείτε να σταματήσετε για να περάσει ανενόχλητη μια μικρή αλεπού ή μια αγέρωχη γηραιά κυρία με δεμάτια ξύλα στην πλάτη της. Τα κοπάδια, φυσικά, δε λείπουν από το πρόγραμμα, οπότε θα περιμένετε να διασχίσουν το δρόμο εάν είναι η ώρα της βοσκής.

Μη σας ακούγονται υπερβολικά γραφικά όλα αυτά: τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας σε εκείνα τα μέρη παρουσιάζουν μια γοητευτική εικόνα από το παρελθόν. Τα πέτρινα σπίτια με τις πλάκες και οι λουλουδάτες βεράντες υπάρχουν εκεί ακόμη.

Κρεμαστά

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιγράψουμε ακριβώς έτσι και τα Κρεμαστά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσετε να δείτε από κοντά το φράγμα που δημιούργησε τη λίμνη των Κρεμαστών, θα συγκλονιστείτε από τη θέα. Θα εκπλαγείτε, όμως, και από το χωριό, το οποίο μετρά 20 μόνιμους κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους. Ο οικισμός των Κρεμαστών αριθμούσε περίπου 2000 κατοίκους τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν κατασκευαζόταν το εργοστάσιο και το φράγμα. Τώρα, όλοι έφυγαν και τα ερείπια του οικισμού της ΔΕΗ θα σας στοιχειώσουν. Τα μοντέρνα για την εποχή εκείνη σπίτια, οι καλοστρωμένοι δρόμοι, το σχολείο, ο κινηματογράφος με την πισίνα, όλα παραμένουν όπως ήταν περίπου 50 χρόνια πριν, αλλά χορταριασμένα τώρα πια, να αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγίας. Για να επισκεφθείτε τον οικισμό και το φράγμα θα πρέπει να επιδείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα στο φυλάκιο στην είσοδό του.

Ταξίδι στην τεχνητή λίμνη ΚρεμαστώνΚαλό καφέ θα σας κεράσει ο κ. Τάκης Κούτσικος, ιδιοκτήτης του… πολυκαταστήματος του χωριού (φούρνος, κρεοπωλείο, μίνι μάρκετ, καφενείο, ξενώνας και εστιατόριο γίνονται ένα εκεί), ενώ η κ. Ειρήνη, η σύζυγός του, φτιάχνει εκπληκτικές πίτες.

Ιστορίες από το χωριό μπορεί να σας πει ο κυρ-Γιάννης, ο πιο διάσημος καφετζής της περιοχής, που είναι τώρα 90 ετών. Για να τον αναζητήσετε, βέβαια, θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες επαφές με τον κ. Κούτσικο.

Τα Κρεμαστά είναι το διαμάντι του στέμματος για την ευρύτερη περιοχή. Πανέμορφο μέρος, με άγρια ομορφιά, απίθανους ανθρώπους, μυρωδιές και συναισθήματα. Εάν πάτε μια φορά, σίγουρα θα θελήσετε να ξαναγυρίσετε!

Στη γύρω περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη:

-Τη γέφυρα της Επισκοπής, που ενώνει το νομό Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας,

-Τη μονή Τατάρνας,

-Το χωριό Χούνη και τις 13 βρύσες του Μουσολίνι,

-Το χωριό Λάκκες, που είναι εγκαταλελειμμένο σήμερα, και την εκκλησία της Παναγίας.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…