Ταξίδι στη “βασίλισσα” της Βαλτικής

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας θεωρείται από πολλούς η «βασίλισσα» της Βαλτικής, που μπορεί εύκολα να μετατρέψει το ταξίδι σας εκεί σε παραμύθι.

Η Εσθονία σίγουρα δεν είναι μόνο το Ταλίν αφού οι ομορφιές της εκτείνονται απ’ άκρη σ’ άκρη, με το ρετρό Tartu, το καλοκαιρινό Pärnu, το Εθνικό Πάρκο Lahemaa κ.ο.κ. Η πρωτεύουσά της, όμως, στη νότια πλευρά του φινλανδικού κόλπου, μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι, φαίνεται να κλέβει την παράσταση, με την Παλιά Πόλη να βρίσκεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κι επειδή τώρα είναι η καλύτερη εποχή να την επισκεφτείτε, ας ρίξουμε μια ματιά στα καλύτερα σημεία της, αυτά που θα σας στείλουν κατευθείαν σε ταξιδιωτικά site για να κλείσετε εισιτήρια.

Ιστορικό κέντρο

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, προκειμένου να διαπιστώσετε και μόνοι σας γιατί η Παλιά Πόλη βρίσκεται στη λίστα της Unesco. H μεσαιωνική ατμόσφαιρα είναι εμφανής σε κάθε βήμα: από τα πλακόστρωτα σοκάκια, μέχρι τις μεσαιωνικές αγορές κι από τα παραδοσιακά σπίτια μέχρι τις λάμπες που φωτίζουν τους δρόμους, το ιστορικό κέντρο, με την αύρα του 13ου αιώνα, θα σας κάνει να νιώσετε σαν πρωταγωνιστές σε μεσαιωνικό παραμύθι, μέσα σε καλοδιατηρημένα τείχη, με πλακόστρωτες πλατείες, πύργους και… πλήθος σοκολατερί να σας γλυκάνουν.

Η παλιά πόλη

Χωρισμένη σε δύο επίπεδα, την Κάτω (Vanalinn) και την Άνω (Toompea), η Παλιά Πόλη αποτελεί την καρδιά του Ταλίν, και μας υποδέχεται από τις πύλες του Viru Valjak, πίσω από τις οποίες κρύβει πολλά και διαφορετικά μυστικά, που αποτυπώνονται με όμορφο τρόπο στις τρεις βασικές αρτηρίες της.

Kiek in de Kök

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την οχύρωση της πόλης, τα όπλα και τη ζωή στη μεσαιωνική περίοδο, ο πύργος 38 μέτρων Kiek in de Kök πρέπει να μπει στο πρόγραμμά σας, καθώς αποτελεί σήμερα μουσείο. Εκεί θα δείτε τείχη, κανόνια και διάφορα εκθέματα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, αλλά και τη ζωή στο Ταλίν μερικούς αιώνες πριν.

Κάστρο Toompea

Στον ομώνυμο λόφο, το κάστρο του Τουμπέα αποτελεί παλιά οχυρή θέση, η οποία ευρισκόταν σε χρήση από τουλάχιστον τον 9ο αιώνα. Αποτελεί ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σε αρκετά σημεία παραμένει ανέπαφο, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Kohtuotsa

Αν θέλετε να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά και να δείτε την πόλη από ψηλά, με τις στέγες και τους πύργους, το σημείο Kohtuotsa στην ανατολική γωνία του λόφου Toompea είναι ό,τι πρέπει.

Ανοιχτό Μουσείο Εσθονίας

Ταξιδέψτε πίσω στην επαρχιακή Εσθονία, μέσα από ένα ζωντανό μουσείο με χωριά του 18ου-20ου αιώνα, ένα από τα λίγα που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε στη ζωή σας. Ιστορικοί ανεμόμυλοι, ξύλινο καμπαναριό, σχολείο, φάρμες και πλήθος ανθρώπων να αναπαριστούν το πώς ζούσαν και εργάζονταν στο παρελθόν, εγγυώνται να σας βάλουν στο κλίμα.

Μη χάσετε επίσης:

  • Το μπαρόκ παλάτι Kadriorg, που χτίστηκε το 1718 και σήμερα αποτελεί Μουσείο Τέχνης.
  • Τον Ρώσικο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι (φωτό), στο λόφο Toompea, που χτίστηκε το 1900 και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυτελή ορθόδοξη εκκλησία της πόλης, με το πιο δυνατό… καμπαναριό.
  • Το Μουσείο Τέχνης KUMU, που είναι το μεγαλύτερο και πιο προχωρημένο όλης της χώρας, με έργα της Εσθονίας από τον 18ο έως το 21ο αιώνα.
  • Την Πλατεία Ελευθερίας, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης, εθνικού συμβολισμού και αστικής υπερηφάνειας, στην άκρη της Παλιάς Πόλης. Μετά την ανακατασκευή της το 2009, απέκτησε ξανά την παλιά της δόξα, πριν παραμεληθεί κατά τη σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο.

Από τη νέα πόλη στο λιμάνι

Η καρδιά του σύγχρονου Ταλίν ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας κάτω από το Kiek in de Kok, και χτυπά δυνατά στις λεωφόρους που κινούνται περιμετρικά της Παλιάς Πόλης, όπου σε κάθε γωνιά ορθώνεται κι άλλο ένα μεγάλο εμπορικό πολυκατάστημα με υπαίθρια café και εστιατόρια στον πλακόστρωτο περίβολό τους. Ακολουθήστε τους δρόμους UUS και AIA για να περάσετε μέσα από μια γειτονιά με ωραίες υπαίθριες αγορές και παραμυθένια κτίρια, και να φτάσετε στην «Παχιά Μαργαρίτα», την ροτόντα που σηματοδοτεί πως μπαίνετε στο λιμάνι του Ταλίν.

Ανατολικά του Ταλίν

Μια βόλτα με το γραφικό τραμ μακριά από το λιμάνι, κρύβεται ο ωραιότερος κήπος της πόλης, ένα γιγάντιο πάρκο γύρω από το μπαρόκ-ροκοκό παλάτι του Μεγάλου Πέτρου στην περιοχή Kadriorg. Πάνω στα νερά της λίμνης φιλοξενούνται έργα σύγχρονης τέχνης από όλη την Ανατολική Ευρώπη, ενώ στην ολάνθιστη έκταση περιλαμβάνεται και ένα λούνα παρκ πνιγμένο μέσα στις φυλλωσιές. Πίσω του, φωλιασμένο μέσα στο δάσος, βρίσκεται το μεγαλύτερο κτίριο της Εσθονίας, ένα πανέμορφο μοντέρνο κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (KuMu).

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…