Ταξίδι στα βάθη της θάλασσας

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ταξίδι στα βάθη της θάλασσαςΕλάχιστα είναι τα μέρη της γης που αξίζει να δει κανείς και δεν τα έχει εκμεταλλευθεί η τουριστική βιομηχανία. Οι περισσότεροι που έχουν την οικονομική δυνατότητα και τις δυνάμεις πραγματοποιούν όλο και πιο αλλόκοτα ταξίδια σε ερήμους, απομακρυσμένα νησιά, στην Ανταρκτική, στα Ιμαλάια… Η εταιρεία Triton του Πάτρικ Λέιχι αποφάσισε να μην κοιτάξει προς τα πάνω, αλλά προς τα… κάτω, στα βάθη της θάλασσας. Και είναι η μοναδική τουριστική εταιρεία στον κόσμο που προσφέρει στους πελάτες της τη συγκλονιστική εμπειρία να εξερευνήσουν το πιο βαθύ μέρος της γης, την Τάφρο των Μαριάννων (Marianna Trench) στον Ειρηνικό, όπου ο βυθός βρίσκεται 9.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας!

Το ταξίδι γίνεται μέσα σε ένα υπερσύγχρονο μικρό υποβρύχιο, παρόμοιο μ’ αυτό που έγιναν οι εξερευνητικές αποστολές στο σημείο αυτό, που έχει μεγάλη σημασία για τους επιστήμονες διότι τα βάθη του ωκεανού θεωρούνται από τα ελάχιστα «παρθένα» μέρη του πλανήτη. Το υποβρύχιο μπορεί να χωρέσει μέχρι τρεις «ταξιδιώτες» και τον οδηγό, είναι εφοδιασμένο με γυάλινο περίβλημα πάχους 15 εκατοστών (!) και κοστίζει κάτι περισσότερο από 3 εκ. δολάρια.

Ταξίδι στα βάθη της θάλασσαςΟ Λέιχι προτίμησε να στήσει την επιχείρησή του στο συγκεκριμένο σημείο και όχι σε κάποιο άλλο με πιο εύκολη πρόσβαση για να προσελκύσει ανθρώπους που επιζητούν να είναι μοναδικοί, ή τέλος πάντων λίγοι, απ’ αυτούς που έχουν πετύχει κάτι. Στα βάθη της Τάφρου έχουν καταδυθεί μέχρι στιγμής μόνο πέντε άνθρωποι. Το να γίνει κάποιος από τους ελάχιστους που έχουν δει τα θαύματα που βρίσκονται κρυμμένα εκεί αξίζει τον κόπο, κατά τον ιδιοκτήτη βέβαια, να πληρώσει περίπου 200.000 ευρώ που απαιτεί το «εισιτήριο» για το παράξενο αυτό ταξίδι.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό εγχείρημα υποστηρίζει (και σωστά) ότι ο άνθρωπος έχει ασχοληθεί περισσότερο με τη Σελήνη και το διάστημα και λιγότερο με τα βάθη των ωκεανών, άρα γνωρίζει πολλά περισσότερα ακόμα και για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού απ’ ό,τι για την χαρτογράφηση της Τάφρου των Μαριάννων. Ετσι υπόσχεται στο ταξίδι και μία σταγόνα περιπέτειας, αφού σ’ εκείνες τις εσχατιές της γης κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα για τα πλάσματα που ζουν εκεί και τις συνήθειές τους…

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις θέσεων είναι πολύ ενθαρρυντικές, έχουν κλειστεί τα πρώτα δύο ταξίδια και ο Λέιχι ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει κάνει ολοκληρωτική απόσβεση της ακριβής του επένδυσης.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…