Ταξίδι στα Μάταλα

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

taksidi_sta_matalaΤα Μάταλα είναι χωριό της Κρήτης και βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου. Η παραλία στα Μάταλα είναι ίσως ο πλέον δημοφιλής προορισμός του νομού – η αναφορά και μόνο του ονόματός της φέρνει στο νου των περισσότερων χίπηδες, σπηλιές, λευκή άμμο, μουσική και ελευθερία. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στην παραλία το Matala Beach Festival, ενώ κάποια χρόνια πριν οργανώθηκε μια συνάντηση επανένωσης χίπηδων!

Τα Μάταλα – η γεωγραφία

taksidi_sta_matalaΤο χωριό βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, κοντά στη Φαιστό. Η Φαιστός ήταν κατά τους αρχαίους χρόνους το σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών και τα Μάταλα ήταν το λιμάνι της. Αργότερα, κατά τους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας. Βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας, όπου σχηματίζεται ένας μεγάλος κλειστός κόλπος με θέα τους νήσους Παξιμάδια.

Η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό από τα Μάταλα έχει να κάνει με τις σπηλιές μέσα στις οποίες κατασκήνωναν οι χίπηδες και οι άλλοι ταξιδευτές τη δεκαετία του 1970. Οι σπηλιές αυτές έχουν λαξευτεί σε μαλακό λευκό πωρόλιθο πριν από χιλιάδες χρόνια και βρίσκονται στα βορειοδυτικά της παραλίας. Είναι μάλλον βέβαιο πως οι συγκεκριμένες σπηλιές ήταν τάφοι της ρωμαϊκής και της χριστιανικής περιόδου, αλλά το γεγονός ότι πολλές διαθέτουν δωμάτια, σκάλες, κρεβάτια αλλά και παράθυρα, φανερώνει πως κάποτε λειτούργησαν και ως κατοικίες. Υπάρχουν και αρκετές υποθαλάσσιες σπηλιές.

Οι χίπηδες

taksidi_sta_matalaΤο κίνημα των χίπις είχε ως στόχο την απελευθέρωση από τα κοινωνικά πρότυπα. Οι χίπηδες ήθελαν να βρουν το δικό τους δρόμο στη ζωή και να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Ταξίδευαν αρκετά και οι προορισμοί τους άλλαζαν διαρκώς – πήγαιναν όπου υπήρχε «δράση». Από το Κατμαντού και τη νέα Ζηλανδία, οι χίπηδες βρέθηκαν και στα Μάταλα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τότε κοντά στην παραλία υπήρχε μόνο το χωριό των Πιτσιδίων, και έτσι η αίσθηση ελευθερίας ήταν απεριόριστη. Προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τα Μάταλα ήταν η Joni Mitchell (που εμπνεύστηκε και έγραψε το τραγούδι Carey από την περιοχή), ο Bob Dylan, η Janis Joplin, η Joan Baez κι ο Cat Stevens. Οι χίπηδες έπαψαν να επισκέπτονται τα Μάταλα κατά τη διάρκεια της Χούντας, οπότε και ο Μητροπολίτης Γορτύνης τους εκδίωξε. Η Αρχαιολογία σφράγισε το χώρο με τις σπηλιές και τον κήρυξε προστατευόμενο. Στην περιοχή γυρίστηκε και η ταινία «Η θεία μου η χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου.


Σήμερα, στα Μάταλα

/taksidi_sta_matalaΤις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί αρκετά. Αν και η ατμόσφαιρα ελευθερίας παραμένει ίδια, η περιοχή δε θυμίζει αυτή των περασμένων δεκαετιών. Η παραλία προσελκύει πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και ταξιδιώτες που πηγαίνουν ξανά εκεί μετά από χρόνια για να αναπολήσουν τα περασμένα. Οι σπηλιές της παραλίας είναι επισκέψιμες, αλλά η διαμονή σε αυτές απαγορεύεται. Οι κατασκηνωτές και οι ταξιδιώτες που επιλέγουν ως προορισμό τα Μάταλα με στόχο να απολαύσουν ήσυχες διακοπές και να ζήσουν κάτι από τη μαγεία του παρελθόντος επιλέγουν να μείνουν είτε στο κάμπινγκ της περιοχής ή σε κοντινά χωριά.

Ταξιδέψτε στα Μάταλα

taksidi_sta_matalaΤα Μάταλα απέχουν 65 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Για να φθάσετε εκεί θα οδηγήσετε μέχρι τις Μοίρες και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τις πινακίδες. Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στα Μάταλα με μια στάση στη Φαιστό, τότε θα συνεχίσετε για Φαιστό και από εκεί θα ακολουθήσετε το δεύτερο δρόμο για Μάταλα. Επίσης, υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από το Ηράκλειο.

Εάν θέλετε να μείνετε στα Μάταλα και να αξιοποιήσετε ως ορμητήριο για κοντινές εκδρομές, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε την Αγία Γαλήνη, αλλά και τις νήσους Παξιμάδια. Τα Παξιμάδια είναι δύο ακατοίκητες νησίδες, στην ανατολικότερη εκ των οποίων υπάρχει μια εκπληκτική παραλία, άγνωστη στους πολλούς. Η πρόσβαση στα Παξιμάδια μπορεί να γίνει με καϊκάκια που φεύγουν από την Αγία Γαλήνη ή τον Κόκκινο Πύργο. Ακόμη, πολύ εύκολα και γρήγορα από τα Μάταλα μπορείτε να επισκεφθείτε την Κνωσό και την παραλία Τριόπετρα στο νομό Ρεθύμνου.


Το φεστιβάλ και άλλες πληροφορίες

taksidi_sta_matalaΑπό το 2011 οργανώνεται το Matala Beach Festival στην παραλία. Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και προτάσεις διαμονής, οδηγίες για τη μετακίνησή σας στο χωριό και πληροφορίες για την περιοχή. Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους χίπηδες στα Μάταλα και την εκδίωξή τους εδώ. Επίσης, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ για τα Μάταλα. Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ. Πληροφορίες για το κάμπινγκ θα βρείτε εδώ, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του χωριού βρίσκεται εδώ.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…