Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Αν και πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, αξίζει τον κόπο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας να επισκεφθούμε την όμορφη Αλεξανδρούπολη. Και η καλύτερη εποχή γι’ αυτό το ταξίδι είναι το φθινόπωρο, μακριά τόσο από τη ζέστη του καλοκαιριού, όσο και από το κρύο του χειμώνα!

Τι θα επισκεφθείτε;

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης και το σήμα κατατεθέν της σε κάθε φωτογραφία και αναφορά σε αυτή. Η ανάγκη χτισίματος του Φάρου δημιουργήθηκε όταν άρχισε να δημιουργείται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έτσι ώστε να βοηθάει τους ναυτικούς που περνούσαν από και προς τον Ελλήσποντο.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικότερα νεοκλασικά της. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν τα πάντα σχετικά με την παράδοση των κατοίκων και την καθημερινότητά τους, με παραδοσιακές ενδυμασίες, μουσική και λατρευτικά θέματα, φαγητό, κτηνοτροφία, γεωργία, πήλινα, χάλκινα και υφάνσιμες ύλες. Υπάρχουν προγράμματα ξενάγησης ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για ενηλίκους.

Σπήλαιο – εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων

Ο βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι ένας χαρακτηριστικός ναός που θυμίζει τους ναούς της Καππαδοκίας. Το τέμπλο της είναι κτιστό και οι τοίχοι της σπηλιάς έχουν τοιχογραφίες. Όλα έχουν γίνει σε δύο φάσεις. Μία στα τέλη του 11ου αιώνα που ονομάζεται “μοναστική” και η δεύτερη στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα, τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο. Οι τοιχογραφίες είναι σπάνια δείγματα των τεχνοτροπιών αυτών και απεικονίζουν τον Αρχάγγελο, τον ασπασμό της Παναγίας με την Ελισάβετ, την Κοίμηση της Θεοτόκου, την Επίσκεψη και τη Μεγάλη Δέηση. Το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό του Άβαντα, πέντε χιλιόμετρα από το κάστρο Άβαντα-Ποτάμου.

Περίπατος στο δάσος της Δαδιάς

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης).

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος. Για μια άνετη περιήγηση θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια πεζοπορίας, τσάντα πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής είναι απαραίτητα τα κιάλια.

Δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε

Οικοτουρισμός

Ο Νομός Έβρου δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη για ποικίλες οικοτουριστικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα στους υδροβιότοπους του νομού, Δάσος Δαδιάς και Δέλτα Έβρου. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις οικολογικά σημαντικές περιοχές και να ενημερωθεί για τη σημαντικότητά τους μέσω φορέων και έντυπου υλικού. Στο Δάσος Δαδιάς η παρακολούθηση των πτηνών, η ενημέρωση και η συμμετοχή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνουν τη δυνατότητα στον τουρίστα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να παράγει έργο μεγάλης σημασίας.

Ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης

Οι ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Από το 1995 και μετά, η λουτρόπολη εκσυγχρονίστηκε πλήρως τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις υποδομές, με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, υδροθεραπευτήριο με νέους ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, ποσιθεραπεία κτλ.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη θεραπεία με την ξεκούραση και την απόλαυση της φύσης. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα προς τον υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Έβρου.

Σίγουρα ένα ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη είναι πολύ μακρινό, όμως είναι βέβαιο ότι θα ξεκουραστείτε και θα ηρεμήσετε. Η φύση είναι αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που μας ηρεμεί και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Γι’ αυτό μη διστάσετε να κλείσετε ένα δωμάτιο σε κάποιο χωριό έξω από την πόλη και να απολαύσετε τη γαλήνη που σας προσφέρει αυτός ο τόπος.

Πηγή: taxidologio.gr

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.