Ταξιδεύοντας στο μαγευτικό Κάιρο

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Ακούγεται σαν τραγούδι: Αλεξάνδρεια, νέα Βιβλιοθήκη, Ελληνορωμαϊκό Μουσείο, οικία Καβάφη, ανάκτορα Μοντάζα, Κάιρο, Πυραμίδες, αγορά του Ελ Χαλίλι, κρουαζιέρα στον Νείλο, Λούξορ… Το Κάιρο είναι μια πρωτεύουσα με χίλια πρόσωπα. Εύκολα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι μια περιήγηση στην σκονισμένη πολύβουη αλλά ιδιαίτερα γοητευτική αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα του μείνει αξέχαστη.

Η γεωγραφική και ιστορική σημασία του Κάιρου

Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, διασχίζεται από τον ποταμό Νείλο και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιότερα της κορυφής του Δέλτα. Η αραβική επίσημη ονομασία της πόλης είναι Αλ-Καχίρα ενώ το έτος ίδρυσης της είναι το 969 μ.Χ όταν ο Φατιμίδης στρατηγός Τζάουχαρ συνέστησε τον πρώτο οικισμό κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας) γνώρισε αξιοσημείωτη ακμή, ενώ η κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1517 σήμανε την αρχή της παρακμής της. Το 1798 καταλήφθηκε για 3 χρόνια από τον Ναπολέοντα και από το 1822 μέχρι το 1922 βρίσκονταν υπό βρετανικό έλεγχο. Φιλοξενεί περίπου 7,7 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής, ενώ κατατάσσεται στην 16η θέση των πιο μεγάλων πόλεων από άποψη πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί την περιγράφουν ως την πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου.

Τα πιο όμορφα αξιοθέατα:

Οι πυραμίδες της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Γκίζας ένα από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η κατασκευή τους χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως “η Μεγάλη Πυραμίδα”, η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Όλες μαζί σχημάτιζουν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες (των βασιλισσών), νεκρικούς ναούς και τάφους αξιωματούχων. Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου).

Ταξιδεύοντας στο μαγευτικό Κάιρο

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Μετά από τις πυραμίδες σειρά έχει η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο με 73,5 μέτρα, πλάτος 6 και ύψος 20.22 μέτρα. Η ονομασία Σφίγγα δόθηκε στο άγαλμα κατά την Κλασική εποχή της αρχαιότητας, δηλαδή περίπου 2000 χρόνια μετά την θεωρητική χρονολογία κατασκευής της. Αιτία ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά του αγάλματος με τη σφίγγα, ενός μυθολογικού πλάσματος της αρχαίας Ελλάδας με σώμα λιονταριού, κεφάλι γυναίκας.

Μουσείο της Αιγύπτου

Στο Κάιρο θα βρείτε ένα μουσείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων της υφηλίου. Αναφερόμαστε στο μουσείο των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, που είναι ευρύτερα γνωστό ως Μουσείο της Αιγύπτου. Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μουσεία από πλευράς εκθεμάτων καθώς φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα της φαραωνικής Αιγύπτου, καθώς και μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών Αιγύπτιων βασιλιάδων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1835 από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Όπλα, αγγεία, αγάλματα, χρυσαφικά και η πασίγνωστη χρυσή μάσκα βάρους 11 κιλών αποτελούν σήμα κατατεθέν του μουσείου. Επιπλέον ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα εκθέματα των μουμιοποιημένων βασιλιάδων όπως ο Ραμσίς ο τρίτος, ο Αμενοτέπ ο τρίτος, ο Σνεφερού και η Νεφερτίτη. Χωρίς καμία αμφιβολία θα σας προτείναμε η παρουσία σας στο Κάιρο να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο.

Το τζαμί του Amr Ibn El Aas

Το τζαμί του Amr Ibn El Aas, χτίστηκε το 641-642 μ.Χ., ως το κέντρο της νεοσύστατης πρωτεύουσας της Αιγύπτου, Fustat και ήταν το πρώτο τζαμί που χτίστηκε ποτέ στην Αίγυπτο και όλη την Αφρική. Όταν δεν πραγματοποιούνται προσευχές, το τζαμί είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…