Ταινίες με θέμα τη φιλία

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

“Φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα”, είπε κάποτε πολύ σοφά ο Αριστοτέλης και πράγματι,η ζωή μας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς φίλους. Και όταν λέμε φίλους, δεν εννοούμε την οποιαδήποτε παρέα που θα βγούμε το Σάββατο για ποτό, αλλά αυτούς τους 4-5 ανθρώπους που μαζί τους έχουμε μοιραστεί γέλια, κλάματα, αγωνίες, επιτυχίες και αποτυχίες. Αυτούς που θα είναι πάντα εκεί για εμάς, έστω με ένα τηλέφωνο. Μια κουβέντα, τί πιο απλό, μπορεί να γαληνέψει την ψυχή όσο τίποτα. Ας δούμε, κάποιες κινηματογραφικές δημιουργίες που ύμνησαν τη φιλία και μας ενέπνευσαν.

Μy Girl (1991)

Η Vada και ο Τomas J είναι δυο αχώριστοι φίλοι. Παίζουν, γελούν, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους. Η φιλία τους όμως περνά σε άλλο στάδιο, όταν αρχίζουν να μοιράζονται τους παιδικούς προβληματισμούς τους, τα πρώτα καρδιοχτύπια, τις ανησυχίες τους καθώς περνούν σιγά σιγά στην εφηβεία. Θα μάθουν πως τελικά δεν είναι τόσο ίδιοι όσο νόμιζαν και θα ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους που μέχρι τότε δεν ήξεραν. Η ταινία περνά διασκεδαστικά αλλά και πολύ συγκινητικά στον θεατή μηνύματα για τη δύναμη της φιλίας ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι μέσα απο τα μάτια της αθώας, παιδικής ψυχής.

Steel Magnolias (1989)

Έξι διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, μοιράζονται μια ιδιαίτερη φιλία που στεγάζεται κυρίως σε ένα κομμωτήριο, όπου και συναντώνται πολύ τακτικά. Συζητούν για ώρες, μοιράζονται τους προβληματισμούς και τους φόβους τους, κάνουν κους κους, αυτοσαρκάζονται και γελούν. Η φιλία τους καταφέρνει να παραμείνει δυνατή και να γεφυρώσει τις διαφορές τους όσον αφορά το χαρακτήρα αλλά και την ηλικία. Με τον τρόπο αυτό η μια συμπληρώνει την άλλη και η καθεμία με τον ιδιαίτερο τρόπο της υποστηρίζει τις υπόλοιπες. Μια κωμωδία που ενέπνευσε το κοινό, το έκανε να γελάσει, αλλά και να κλάψει. Ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία.

Stand by Me (1986)

Τέσσερα νεαρά αγόρια ξεκινούν μια μεγάλη περιπέτεια, όταν προσπαθούν μέσα στο δάσος να ανακαλύψουν έναν συνομήλικό τους που έχει χαθεί, μαθαίνοντας οτι βρέθηκε το πτώμα ενός αγοριού που το χτύπησε το τρένο. Μέσα απο τη διήμερη περιπλάνησή τους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, θα μάθουν καλύτερα τους εαυτούς του και ο ένας τον άλλο, θα μοιραστούν φόβους και ανησυχίες. Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά την αφήγηση του ενήλικα πλέον, γνωστού ως “συγγραφέα” της παρέας. Με απλό αλλά τόσο μεταδοτικό τρόπο δείχνει τα στάδια με τα οποία αναπτύσσεται η φιλία μεταξύ των αγοριών, τους διαφορετικούς τους χαρακτήρες, μέσα απο την περιπέτειά τους. Χαρακτηρίστηκε απο πολλούς ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών για το είδος της και κατάφερε να συγκινήσει όλους όσους που την είδαν.

Hachiko (2009)

Βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός σκύλου, του διασημότερου σκύλου στον κόσμο, που έγινε γνωστός λόγω της απόλυτης αφοσίωσης και της αγάπης του για το αφεντικό του, που τελικά εξελίχθηκε σε φίλο του. Στην ταινία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Parker Wilson, βρίσκει ένα χαμένο κουτάβι στο σταθμό του τρένου, καθώς γυρνά απο το πανεπιστήμιο. Αποφασίζει να το πάρει σπίτι του και να το μεγαλώσει, αφού είναι ανεπιθύμητο για όλους τους άλλους. Το σκυλί ακολουθεί καθημερινά το αφεντικό του μέχρι το σταθμό του τρένου και επιστρέφει ξανά το απόγευμα εκεί για να το υποδεχθεί. Ο καθηγητής όμως μια μέρα πεθαίνει στο πανεπιστήμιο απο εγκεφαλική αιμορραγία. Παρόλα αυτά, ο Hachiko περίμενε κάθε μέρα στο σταθμό το αφεντικό του που δεν βρισκόταν πια στη ζωή, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Hachiko έγινε και στην πραγματικότητα ήρωας, ενέπνευσε τον κόσμο για την πίστη, την αγάπη και την αφοσίωση, για ένα διαφορετικό είδος φιλίας.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.