Ταινίες με πρωταγωνιστές τους Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ (Μέρος Α)

Συντάκτης: Μαρία Παπαδοπούλου

Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζουμε να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε τις παλιές ελληνικές ταινίες. Το δίδυμο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ είναι, σίγουρα, ένα από τα αγαπημένα ζευγάρια, με τις ταινίες που πρωταγωνιστούν να πουλάνε χιλιάδες εισιτήρια. Η Αλίκη και ο Δημήτρης πρωταγωνίστησαν σε πολλές ταινίες, κάνοντας τον κόσμο να θέλει να τους βλέπει μαζί. Οι ταινίες τους έχουν μείνει σε όλους μας αξέχαστες

  • Η Αλίκη στο ναυτικό 

Η Αλίκη στο ναυτικό είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, του Αλέκου Σακελλάριου, που γυρίστηκε το 1960 και έκανε πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου 1961. 

Δύο νέοι, η Αλίκη – κόρη του διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων – και ο Κώστας – δόκιμος αξιωματικός – γνωρίζονται ένα καλοκαίρι στον Πόρο. Γοητεύονται ο ένας από τον άλλον και συμφωνούν να ανταμώσουν ξανά, αλλά το ραντεβού που δίνουν δεν πραγματοποιείται. Συναντιούνται και πάλι, τυχαία, στον ετήσιο χορό της Σχολής Δοκίμων. Αυτή τη φορά, η Αλίκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναχαθούν και επιβιβάζεται, κρυφά, στο πλοίο που υπηρετεί ο Κώστας, το οποίο, όμως, σαλπάρει για εκπαιδευτικό ταξίδι.

Ήταν πρώτη σε εισπρακτική θέση ανάμεσα σε 58 ελληνικές παραγωγές, με 213.409 εισιτήρια, για το 1961, ενώ ήταν και η πρώτη έγχρωμη Ελληνική ταινία της Finos Film. Η εμφάνιση του φιλμ πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και το συνολικό κόστος έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια δραχμές – ποσό αστρονομικό για την εποχή.

  • Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια 

Το Η κόρη μου η σοσιαλίστρια είναι ελληνική μουσική, ρομαντική, κωμική ταινία του 1966, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.

Ο χήρος εργοστασιάρχης Αντώνης Δέλβης έχει μία μοναχοκόρη, τη Λίζα, που σπουδάζει στο Λονδίνο. Ο Δέλβης ονειρεύεται ότι η Λίζα θα τον αντικαταστήσει, μια μέρα, στη διεύθυνση του εργοστασίου του. Εκείνη, όμως, καταφθάνει από το Λονδίνο με, εντελώς, νέες και ανατρεπτικές ιδέες και ετοιμάζεται να αναλάβει τη διεύθυνση του εργοστασίου, σκοπεύοντας να κάνει πολλές καινοτομίες, αλλά και να «χτυπήσει» την αυταρχικότητα του πατέρα της. Σε μια πορεία ειρήνης, όπου συμμετείχε παρά τη ρητή απαγόρευση του πατέρα της, η Λίζα γνωρίζει τον Γιώργο, έναν φανατικό φιλειρηνιστή νεαρό διαδηλωτή με τον οποίο διαπληκτίζεται από ένα λάθος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν αμφότεροι στο κρατητήριο. Στην αρχή η Λίζα δείχνει να τον περιφρονεί, ωστόσο τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. 

Από τις 117 ταινίες που προβλήθηκαν συνολικά το 1966, ήταν πρώτη στον κατάλογο, με 659.671 εισιτήρια

  • Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο 

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο είναι ελληνική αισθηματική, κωμική ταινία του 1959, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και παραγωγή Φίνος Φιλμ.

Ένας νεαρός φτωχός καθηγητής προσλαμβάνεται, δοκιμαστικά, ως φιλόλογος σε ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων και έρχεται αντιμέτωπος με τα κακομαθημένα πλουσιοκόριτσα. Μια όμορφη μαθήτρια, η Λίζα Παπασταύρου, ταλαιπωρεί, διαρκώς, τον νεοφερμένο καθηγητή και εκείνος αναλαμβάνει – πάντα με την άδεια του λυκειάρχη – να τη συμμορφώσει. Η Λίζα προσπαθεί να εκδικηθεί τον καθηγητή με διάφορες μικροαπάτες, αλλά ένα ειδύλλιο, μεταξύ τους, θα περιπλέξει την κατάσταση…

Η κλασική αυτή ελληνική ταινία πρόκειται για μια από τις γνωστότερες και επικερδέστερες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο ρόλος της μαθήτριας, Λίζας Παπασταύρου, εκτόξευσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την έκανε σταρ. Η ταινία, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960, βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της πενταετίας 1955-1960.

Τη σεζόν 1959-60 έκοψε 239.530 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ανάμεσα από 52 ταινίες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν το ξύλο μοιάζει σαν να …βγήκε από τον Παράδεισο!


  • Χτυποκάρδια στο θρανίο

Το Χτυποκάρδια στο Θρανίο είναι ελληνική κωμική κινηματογραφική ταινία του 1963 σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η Λίζα Πετροβασίλη κάνει την άρρωστη για να μην πάει σχολείο. Έτσι, θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τον καθηγητή, γιατρό, Δημήτρη Παπαδόπουλο, εγκαταλείποντας το σχολείο στην τελευταία τάξη. Οι υποχρεώσεις, όμως, της συζυγικής ζωής θα κάνουν τη Λίζα να νοσταλγήσει τα ανέμελα σχολικά χρόνια και θα πάρει την απόφαση να γραφτεί στην τελευταία τάξη, κρυφά από τον άντρα της. Όμως, δεν τα πάει καλά στις σπουδές της και δέχεται τη βοήθεια ενός προγυμναστή, που της σύστησε ο φιλόλογός της. Σύντομα, οι συχνές απουσίες της από το σπίτι κινούν τις υποψίες του άντρα της, που νομίζει ότι τον απατάει, και οι κρυφές συναντήσεις της με τον καθηγητή, που την προγυμνάζει για το σχολείο, φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις υποψίες του…

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1963-1964 και έκοψε 591.675 εισιτήρια. Ήρθε στη 2η θέση σε 92 ταινίες. 

  • Η Νεράιδα και το Παλικάρι

Η Νεράιδα και το Παλικάρι είναι τίτλος μιας ελληνικής αισθηματικής, κωμικής ταινίας του 1969, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη ως Κατερινιώ Φουρτουνάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ως Μανούσο Βροντάκη. 

Σε ένα χωριό της Κρήτης, δύο μεγάλες οικογένειες, οι Φουρτουνάκηδες και οι Βροντάκηδες, χωρίζονται από βαθύ μίσος προερχόμενο από μια παλιά βεντέτα που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όταν ο Μανούσος, ο γιος του Βροντάκη, επιστρέφει από την Αθήνα, γνωρίζει και ερωτεύεται το Κατερινιώ, την κόρη του Φουρτουνάκη. Το Κατερινιώ γοητεύεται από τον Μανούσο, χωρίς να ξέρει ποιος είναι στην πραγματικότητα. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα προβλήματα για τους δυο τους, αλλά, προπάντων, για τις οικογένειές τους, οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τα παιδιά τους.

Μια πολύ επιτυχημένη ταινία, στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος απέδειξε, για μια ακόμα φορά, πόσο έξυπνος παραγωγός υπήρξε, όταν αποφάσισε να γυρίσει ξανά το πανάκριβο φινάλε, με την πληθώρα χορευτών κρητικών χορών, γιατί θεώρησε ότι τα πρόσωπα των ηθοποιών δεν αναδεικνύονται σωστά.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπάρι, στα Χανιά της Κρήτης, αλλά και στην πόλη του Αγίου Νικολάου, ενώ πηγή έμπνευσης για το σενάριο της ταινίας ήταν το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Η επιτυχία της ταινίας ήταν πολύ μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς έκοψε 626.540 εισιτήρια.

  • Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης

Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης είναι αισθηματική κωμωδία του 1968, παραγωγής της κινηματογραφικής εταιρείας Finos Film. Με την ταινία αυτή, το δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ επιστρέφει στη Finos Film, μετά από 4 χρόνια απουσίας.

Η κόρη ενός πλούσιου Κερκυραίου, η Ρένα, το σκάει από το σπίτι της για να αποφύγει τον γάμο με τον ανόητο γιο ενός εφοπλιστή. Στη συνέχεια, μεταμφιέζεται αγόρι και ξεκινάει τον δρόμο της με τον όνομα Πίπης. Στον δρόμο προς τα Γιάννενα, συναντά τον Λευτέρη, ένα φτωχόπαιδο που πηγαίνει να εργαστεί για να μαζέψει χρήματα και να παντρέψει την αδελφή του. Η αρχική συμπάθεια μετατρέπεται σε έρωτα, όταν ο Λευτέρης καταλαβαίνει ότι ο Πίπης είναι γυναίκα, αλλά από μια παρεξήγηση, η Ρένα επιστρέφει στο σπίτι της, νομίζοντας ότι ο Λευτέρης το μόνο που θέλει από εκείνη είναι τα χρήματα της αμοιβής που προσέφερε ο πατέρας της.

Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις, ανάμεσα σε 108 ελληνικές παραγωγές, κόβοντας 750.380 εισιτήρια στην πρώτη προβολή (σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια). Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, αλλά και στη διαδρομή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων.

  • Μανταλένα

Μανταλένα είναι ο τίτλος ελληνικής αισθηματικής, κωμικής-δραματικής, μιούζικαλ ταινίας του 1960, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Αντίπαρο.

Η μικρή κοινωνία ενός κυκλαδίτικου νησιού είναι χωρισμένη στα δύο, εξαιτίας της έχθρας δύο καπετάνιων. Όταν ο καπετάν-Κοσμάς πεθαίνει, η κόρη του Μανταλένα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει να θρέψει τα έξι αδέλφια της. Αποφασίζει να δουλέψει μόνη της το καΐκι, αλλά κανένας δεν εμπιστεύεται μια καπετάνισσα. Τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο… μέχρι να αναλάβει δράση ο παπάς του νησιού και ο έρωτας!

Η ταινία έκοψε 192.378 εισιτήρια, ενώ κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος ταινιών με πρωταγωνιστές την Αλίκη και τον Δημήτρη. Οι ταινίες αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που, ακόμα και στις επαναλήψεις, ο κόσμος τις προτιμάει, καθώς ξεχώριζαν για το σενάριο, τη μουσική, τη σκηνοθεσία, τις αστείες ατάκες και την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα περισσότερα τραγούδια των ταινιών έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάνος Χατζιδάκις, ένας κατ’ ουσίαν πνευματικός άνθρωπος (Α΄ μέρος)

Συντάκτης: Μαρία Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.