Ταινίες με δυνατά κοινωνικά μηνύματα

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Παρακολουθώντας μια ταινία που προβληματίζει θετικά, χάρη στα μηνύματα -περισσότερο ή λιγότερο φανερά- που αυτή περιλαμβάνει,  κάθε θεατής νιώθει πως βγήκε κερδισμένος, είτε σε επίπεδο μάθησης, είτε σε επίπεδο συναισθηματικής διεύρυνσης.

Φυσικά και λαμβάνεται υπόψη  και μια υποκειμενικότητα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι κάθε προβολή δεν είναι και για κάθε γούστο. Ειμαι ωστόσο ορισμένες ταινίες που συγκινούν μια σημαντική πλειοψηφία των σινεφίλ,ή που αντιστοίχως οδηγούν πολύ κόσμο στην κριτική σκέψη ή ακόμα και στην αλλαγή συνηθειών, τρόπων συμπεριφοράς και δράσεις.

Παραγωγές που έχουν ως κεντρικό άξονα τον άνθρωπο

Η μάθηση δεν κατακτάται μόνο μέσα από τα σχολικά βιβλία και αυτές οι ταινίες το αποδεικνύουν.

  1. The pursuit of happyness (2001): Η φτώχεια, η προσπάθεια για κατάκτηση αρμονίας, οι σχέσεις γονέων και παιδιών, οι παγίδες στον επαγγελματικό τομέα, η κοινωνική αποξένωση και αδιαφορία αλλά και ο αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση παρουσιάζονται μέσα από ένα ρεαλιστικό σενάριο, μια σκηνοθεσία βγαλμένη απ’ τη ζωή και ερμηνείες που συγκινούν.
  2. Miracles from heaven (2016): Η κόρη της Christy πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και η επίγνωση της κατάστασης αυτής οδηγεί τη μητέρα σε μια νέα προσέγγιση των βιωμάτων της. Η Anna είναι μόλις 10 ετών και όλοι ψάχνουν λύσεις για να μην νιώθει πόνο-ίσως και για να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας της. Έπειτα από το ατυχές περιστατικό που λαμβάνει χώρα στη ζωή της, κάτι αλλάζει. Μια αληθινή ιστορία, η ιστορία της οικογένειας Beam, που εμπνέει μέσα από τη συγκινητική της αλήθεια.
  3. Donnie Darko (2001): Τι γίνεται όταν ένας έξυπνος και ώριμος νέος καθοδηγείται από ένα πλάσμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δει και με αυτό τον τρόπο εισέρχεται σε κόσμους σκοτεινούς και μελαγχολικούς; Ο Donnie Darko αλλάζει, στις εκφράσεις του καθρεφτίζεται μια σταδιακά αυξανόμενη απελπισία,η οποία συνδυάζεται περίτεχνα με μια τρελή θλίψη. Η αλλαγή, η ανησυχία, η εφηβεία και τα πρότυπα, συνοδεύονται από μια μουσική υπόκρουση που οδηγεί σε προβληματισμό υπαρξιακής φύσης.

  1. Only the brave (2017): Μόνο οι γενναίοι θα έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για να σώσουν τη γη και τους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητά τους. Μόνο οι θαρραλέοι θα τολμούσαν να μπουν στην πρώτη γραμμή του πυρός προκειμένου να διεκπεραιώσουν το σκοπό τους. Μόνο οι ήρωες θα τα έβαζαν με τις φλόγες για να μην τα βάλει μαζί τους κανείς άλλος. Μόνο οι πυροσβέστες με ανθρωπιά θα άφηναν τις οικογένειές τους για να κάνουν σωστά αυτό για το οποίο τόσο καιρό πάσχιζαν. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.
  2. The passenger (1975): Ιταλικό φιλμ με ταξιδιάρικη διάθεση, που προκαλεί σκέψεις για την συναισθηματική αποξένωση σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από αναταραχές. Ένας δημοσιογράφος(Τζακ Νίκολσον) ο οποίος καλύπτει την επικαιρότητα σε μια περίοδο εμφύλιων συγκρούσεων, καλείται να ζήσει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, φιλοξενώντας τον στο σώμα του. Χώρος και ψυχική κατάσταση  συνδέονται περίτεχνα και αλληλοσυμπληρώνονται, υπό τη σκηνοθεσία του M.Antonioni.

Είτε τις δείτε σε θερινό σινεμά, είτε στο σπίτι με συνοδεία μια κατσαρόλα ποπ κορν, μην ξεχάσετε την καλή παρέα και τη θετική σας διάθεση.

Για τη συγκίνηση, προαιρετικά είναι τα χαρτομάντιλα.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr