Ταινίες κινουμένων σχεδίων με οικολογικό μήνυμα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων πλέον έχουν γίνει αντικείμενο πραγματικής τέχνης. Μερικά από αυτά εκτός από φοβερή τέχνη περνούν και ιδιαίτερα οικολογικά μηνύματα σε μια εποχή που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης.

Ο κινηματογράφος προβάλλει αρκετές ηθικές αξίες. Κάθε ταινία ξεχωριστά προβάλλει τα δικά της ιδανικά και τις δικές της ιδέες. Έτσι γίνεται και με τις ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Αρκετές πλέον ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν ως θέμα τους την οικολογική καταστροφή και την μόλυνση του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους.

ΓΟΥΟΛΙ

Ο  Γουόλι είναι ένα μικρό ρομποτάκι του οποίου ο σκοπός είναι να καθαρίσει την γη από του τόνους σκουπιδιών τα οποία την έχουν καλύψει. Ζει ολομόναχος σε έναν κόσμο που μοιάζει με χωματερή με μοναδικό του φίλο μια κατσαρίδα και το μόνο το οποίο τον παρηγορεί είναι ένα μικρό φυτό το οποίο μεγαλώνει ο ίδιος σε ένα βαζάκι. Ταυτόχρονα στον πλανήτη φτάνει και ένα άλλο πιο εξελιγμένο ρομπότ, η Εύα, η οποία η οποία αναζητά ίχνη χλωροφύλλης για να τα επιστρέψει στο μητρικό σκάφος στο οποίο η ανθρωπότητα ζει μια τόσο άνετη ζωή που έχουν κυριολεκτικά ξεχάσει να περπατούν.

Εκτός από τα καταπληκτικά κινούμενα σχέδια τα οποία δίνουν ζωή στα ρομπότ, η ταινία αποτελεί έναν  ύμνο στην φιλία με ένα βαθύ μήνυμα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία.


Διαβάστε Επίσης: Δύο κινούμενα σχέδια για μικρούς και μεγάλους


Ταινίες κινουμένων σχεδίων με οικολογικό μήνυμα

Ψάχνοντας τον Νέμο

Ο Νέμο είναι ένα μικρό ψάρι κλόουν το οποίο έχει χάσει την μητέρα του και όλα του αδέλφια από μια επίθεση ενός σαρκοφάγου ψαριού. Ο πατέρας του Νέμο γίνεται αυτόματα υπερπροστατευτικός. Ο Νέμο όντας περίεργος και με διάθεση για εξερεύνηση θα πιαστεί στα δίχτυα ενός αλιευτικού σκάφους. Ο πατέρας του μαζί με την φίλη του την Ντόρυ, ένα ψάρι με αμνησία, θα προσπαθήσουν να βρουν και να πάρουν πίσω τον Νέμο περνώντας από όλους τους δυνατούς κινδύνους για ένα μικρό ψάρι όπως τα σαρκοφάγα ψάρια, την μόλυνση του περιβάλλοντος από πλαστικές σακούλες και λύματα και την υπεραλιεία.


Διαβάστε Επίσης: Με ποιά κινούμενα σχέδια μεγαλώσαμε;


Ταινίες κινουμένων σχεδίων με οικολογικό μήνυμα

Ponyo on the Cliff

Αν είστε οπαδός των anime , το συγκεκριμένο αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες τους Μιγιαζάκι. Ο συγκεκριμένος έχει δώσει στην δημιουργία αρκετά δημοφιλείς ταινίες με το γνωστό Ιαπωνικό του στιλ. Στην συγκεκριμένη, η ιστορία αφορά ένα χρυσόψαρο τον Ponyo ο οποίος θέλει να ζήσει έξω από το νερό λόγω της φιλίας που αναπτύσσει με τον άνθρωπο που το συντηρεί, τον Σασούκε. Όσο προχωρά η ταινία και το δέσιμο τους γίνεται όλο και πιο δυνατό, ο Ponyo θέλει να ζήσει στην στεριά και να γίνει άνθρωπος αναπτύσσοντας μαγικές δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν στον σκοπό του.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.