Ταινίες κινουμένων σχεδίων που στιγμάτισαν τα παιδικά μας χρόνια

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο κινηματογράφος  έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης πραγματικότητας. Έχει δώσει ζωή σε μυθιστορήματα, σε ιστορικά γεγονότα, σε συναισθήματα ακόμα και στην φαντασία πολλών σκηνοθετών. Ένα ακόμα μεγάλο επίτευγμα του κινηματογράφου είναι  να δώσει ζωή σε σκίτσα και σχέδια.

Το καρτούν ή αλλιώς κινούμενο σχέδιο, αποτελεί πλέον μια ξεχωριστή τέχνη από μόνο του, μια τέχνη η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητους μικρούς και μεγάλους. Παρακάτω θα παρουσιαστούν ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες μετέτρεψαν το κινούμενο σχέδιο σε υψηλή τέχνη.

Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)

Ταινίες κινουμένων σχεδίων που στιγμάτισαν τα παιδικά μας χρόνια

Μια από τις πιο δημοφιλείς και κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών, η οποία απέσπασε και Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων για το 2003.

Υπόθεση: Ο Νέμο ένα μικρό ψάρι κλόουν είναι το μόνο από τα πολλά αυγά τα οποίο επιβίωσε από την επίθεση ενός σαρκοφάγου ψαριού στη φωλιά, η οποία κόστισε και τη ζωή της μητέρας του. Ο Μάρλιν ο πατέρας του Νέμο μετά την επίθεση μετατρέπεται σε έναν υπερπροστατευτικό πατέρα. Ο γιός του όμως θα πέσει θύμα απαγωγής από μια ομάδα δυτών και έτσι ο Μάρλιν μαζί με την καινούρια του φίλη την Ντόρυ, ένα ψάρι με αμνησία, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βρουν και να σώσουν τον Νέμο από τα χέρια των ανθρώπων, οι οποίοι τον έχουν ως έκθεμα, πριν να είναι πολύ αργά.

Μπαμπούλας Α.Ε. (2001)

Ταινίες κινουμένων σχεδίων που στιγμάτισαν τα παιδικά μας χρόνια

Η Walt Disney  και η Pixar  συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή περιπέτεια με μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Στιβ Μπουσέμι, Τζουν Γκουντμαν και Μπίλι Κρισταλ να δίνουν την φωνή τους στους χαρακτήρες. Η ταινία πήρε Όσκαρ καλύετρης μουσικής.

Υπόθεση:  Σε μια φανταστική πόλη όπου τα τέρατα όντως ζουν και αντλούν την ηλεκτρική  τους ενέργεια από τις κραυγές μικρών παιδιών, τις οποίες συλλέγει μια εταιρία. Η εταιρία εκπαιδεύει τα τέρατα να τρομάζουν παιδάκια και να τα αποφεύγουν, λέγοντάς τους ότι είναι τοξικά. Όταν όμως ο Τζέιμς Σάλιβαν, ένας πολύ αποδοτικός μπαμπούλας, μαζί με τον συνεργάτη του τον Μάικ Βαζόφκσι βρίσκουν ένα παιδί, την μικρή Μπού, η οποία έχει εισβάλλει στην Μπαμπουλόπολη, όλα θα αλλάξουν. Μαζί με αυτό θα ανακαλύψουν και μια συνομωσία του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του Τζέιμς και του διευθυντή της επιχείρησης, οι οποίοι απαγάγουν παιδιά για να παίρνουν τις κραυγές τους.

Ηρακλής (1997)

Ταινίες κινουμένων σχεδίων που στιγμάτισαν τα παιδικά μας χρόνια

Μια ταινία της  Walt Disney η οποία προτάθηκε για 12 βραβεία και από τα οποία οι συντελεστές της αποκόμισαν 4 (εικονογράφηση, σκηνοθεσία, κινούμενα εφέ και παραγωγή). Επίσης οι παραγωγοί της ταινίας ήθελαν να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας στον λόφο της Πνύκας, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε. Μάλιστα η ταινία έγινε και βιντεοπαιχνίδι λίγο μετά.

Υπόθεση

Βασισμένη στην ιστορία του μυθικού Ηρακλή, η ταινία προσφέρει άφθονο γέλιο για τον θεατή. Ο Ηρακλής είναι ένα παιδί το οποίο δεν ελέγχει την δύναμή του, μια και είναι γιος του Δία. Έτσι οι γονείς του τον στέλνουν στον Φιλοκτήτη για να τον εκπαιδεύσει και να τον κάνει ήρωα.

Μέτα από έντονη εκπαίδευση ο Ηρακλής και ο Φιλ ως περιπλανώμενοι ήρωες αντιμετωπίζουν τα τέρατα που τους στέλνει ο Άδης, ο οποίος γνωρίζει ότι ο νεαρός Ηρακλής θα αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδιά του για να ανατρέψει τον Όλυμπο. Οι απανωτές αποτυχίες του να σκοτώσει τον νεαρό ήρωα, θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει έναν πιο ύπουλο συνένοχο με στόχο την καρδιά του νεαρού ήρωα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.