Τάδε Έφη Ζαρατούστρα, το σπουδαίο έργο του Νίτσε

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Φρειδερίκος Νίτσε ανήκει στους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Πρωτότυπος, ανατρεπτικός, συντάραξε τη Φιλοσοφία με τον καινούργιο κόσμο που οραματίστηκε και προκάλεσε  τις κυρίαρχες αντιλήψεις της εποχής του. Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα θεωρείται –δικαίως- το σπουδαιότερο έργο του.

Κυρίαρχη θέση και αντίληψη του βιβλίου

Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα αποτελεί το σπουδαιότερο έργο του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου.  Εκδόθηκε σε τέσσερα μέρη από  το 1883 έως το 1886. Είναι το βιβλίο που ξεδιπλώνει όσο κανένα άλλο τη φιλοσοφία του για τον Υπεράνθρωπο. Οι άνθρωποι είναι έρμαιο του όχλου και μόνο αν περάσουν στο στάδιο του Υπερανθρώπου θα καταφέρουν να σωθούν. Ο Υπεράνθρωπος χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστικά όπως:

  • η δημιουργικότητα
  • η αυτoλατρεία
  • η λατρεία προς την ζωή και η αυτοπεποίθηση
  • η δύναμη της θελήσεως
  • το θάρρος, η στυγνότητα και η αδιαλλακτικότητα

Ο Ζαρατούστρας μετά από δέκα χρόνια απομόνωσης, αποφασίζει να επιστρέψει στον κόσμο για να τους μιλήσει για την εμπειρία του. Κατεβαίνοντας από το βουνό, η συζήτηση που θα έχει με έναν γέροντα, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιθυμία του για να μιλήσει για τον Υπεράνθρωπο στους ανθρώπους.

Παραποιήσεις- κληρονομιά

Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του Φρειδερίκου Νίτσε και το πιο δημοφιλές του. Όμως, δεν έλειψαν και οι παραποιήσεις του έργου και της Φιλοσοφίας του, όπως η παραποίηση της ιδέας του περί Υπερανθρώπου από τον Αδόλφο Χίτλερ για την υποστήριξη στη ναζιστική ιδεολογία. Η αλήθεια είναι πως ο Υπεράνθρωπος αποτελεί την εξύψωση του ανθρώπου στο πιο ανθρώπινο και όχι στο πιο απάνθρωπο. Ο Νίτσε ποτέ δεν υποστήριξε το ναζισμό, σε όλη του τη ζωή υπήρξε αντίθετος σε κάθε φασιστική και ρατσιστική ιδεολογία. Η γνωστή φράση του “θα βάλω να σκοτώσουν όλους τους αντισημίτες” υποστηρίζεται και πρακτικά από τις βαθιές και στενές φιλίες που είχε συνάψει σε όλη τη ζωή του με Εβραίους. Η αδελφή του Νίτσε, μετά το θάνατό του, δε δίστασε να παραποιήσει πολλά κείμενα των βιβλίων του σε μία προσπάθεια να τα κάνει να φαίνονται σύμφωνα με την απάνθρωπη ιδεολογία του Ναζισμού. Ο Νίτσε δεν υποστήριξε ποτέ το Ναζισμό, τον πολέμησε σε όλη του τη ζωή.

Το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα ανήκει στα βιβλία που διάβαζα μανιωδώς, σε όλη μου την εφηβεία. Ανήκει στα σπουδαιότερα βιβλία φιλοσοφίας όλων των εποχών και το αντιπροσωπευτικότερο του έργου και της φιλοσοφίας του Φρειδερίκου Νίτσε.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…