Τα ζυμαρικά στη διατροφή μας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Υπάρχει άραγε κανείς που να μη λατρεύει τα ζυμαρικά στη διατροφή του; πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν ένα εύκολο και ακαταμάχητο φαγητό, μπορούν άριστα να λειτουργήσουν ως «καμβάς» για τη δοκιμή νέων γεύσεων με αμέτρητες σάλτσες κι άλλους τόσους συνδυασμούς υλικών. Παρόλα αυτά, ίσως αυτή η κατηγορία τροφίμων να είναι κάπως παρεξηγημένη, καθώς λέγεται από πολλούς πως προσφέρουν κενές θερμίδες, που μόνο κακό κάνουν στο σώμα μας. Αυτή η άποψη, βέβαια, είναι αληθής στην περίπτωση που κάποιος καταναλώνει μακαρόνια κάθε μέρα. Αν όμως εντάξουμε τα ζυμαρικά στη διατροφή μας με μέτρο, τότε μόνο ευεργετικές ιδιότητες μπορούν να μας χαρίσουν. Πώς;

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά

Πέρα από τους σύνθετους υδατάνθρακες που θα βρούμε στα ζυμαρικά ολικής, τα περισσότερα ζυμαρικά είναι ενισχυμένα με  σίδηρο, φολικό οξύ, και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμα καλύτερα, τα μακαρόνια μπορούν να γίνουν η βάση για πολύ υγιεινά πιάτα. Φτιάξτε μισή μερίδα μακαρόνια, και γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά, όσπρια αλλά και κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Δεν είναι παχυντικά

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, τα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά. Απλώς τα τρώμε με τον λάθος τρόπο, γεμίζοντάς τα με λιπαρές σάλτσες και τυριά, και διπλασιάζοντας την μερίδα μας. Μια μικρή κούπα ζυμαρικών περιέχει γύρω στις 200 θερμίδες, και είναι πολύ χορταστικό φαγητό. Συνεπώς, μια φυσιολογική μερίδα μακαρονιών, ειδικά σε συνδυασμό με λαχανικά, μπορεί να μας αφήσει να αισθανόμαστε χορτασμένοι για αρκετές ώρες.

Πηγή ενέργειας

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ζυμαρικά, διασπώνται σε γλυκόζη μέσα στον οργανισμό, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και τους μύες μας με ενέργεια. Σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα, που μας προσφέρουν άμεσα, αλλά για πολύ λίγη ώρα, ενέργεια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες των ζυμαρικών απελευθερώνουν σταδιακά την ενέργειά τους.

Υπάρχουν και χωρίς γλουτένη

Για όσους πάσχουν από ευαισθησία στην γλουτένη, υπάρχουν διάφορες εκδοχές των ζυμαρικών χωρίς γλουτένη. Φτιάχνονται, συνήθως, από ρύζι, καλαμπόκι ή κινόα, που είναι ασφαλείς επιλογές για άτομα με κοιλιοκάκη.

Είναι… οικολογικά

Και εννοούμε ότι βοηθούν το περιβάλλον. Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή φυτικής προέλευσης, που χρειάζεται τέσσερα μόλις υλικά: αλεύρι, αυγά, αλάτι και νερό. Σε σύγκριση με ζωικές τροφές, η παραγωγή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, σε καμία περίπτωση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…